El proper divendres 14 de març a les 9 del vespre a les ruïnes del Born de Barcelona, tindrà lloc la presentació de l'Orquestra Montsalvat, una nova formació musical historicista amb forta càrrega bagenca que vol aprofundir en la pràctica interpretativa de la música dels segles XIX i XX amb instrumenta originals i criteris històrics. L'Orquestra Montsalvat té una important empremta bagenca. Ha estat fundada, entre altres per Oriol Pérez i Treviño i per Domènec Orrit, i entre els seus músics compta també amb els manresans Jordi Coll i Ariadna Padró.
L'Orquestra del Montsalvat (OM) és una formació orquestral amb criteris històrics nascuda el 2013 com a conseqüència de l'encontre entre diferents intèrprets, gestors, directors i personalitats del món de la cultura catalana. Els seus fundadors i impulsors han estat Oriol Pérez i Treviño, Francesc Prat, Bernat Dedéu, Domènec Òrrit i Salvador Boix. Així mateix, aquests fundadors han comptat amb el suport i beneplàcit de la iniciativa de diferents instrumentistes catalans, adscrits al moviment historicista, com ara l'oboista Pepo Domènech, la clarinetista Laura Ruiz Ferreres, la violista Anna Aldomà i els fagotistes Carles Cristóbal i Joaquim Guerra.
L'OM vol aprofundir en la pràctica interpretativa de la música dels segles XIX i XX amb instruments originals i criteris històrics. Formada per destacats intèrprets catalans i europeus que compten en el seu haver la col·laboració en prestigioses orquestres històriques d'arreu del món, l'OM s'erigeix com la primera orquestra romàntica historicista de l'Estat espanyol.
Des del projecte inaugural, l'OM vol enfocar aquesta pràctica performativa històrica al costat de l'aplicació d'una sèrie de valors propis del segle XXI com ara la interdisciplinarietat, la relació amb la societat i la reflexió que se'n deriva, així com també la responsabilitat social corporativa.
Aquests valors són els que expliquen la producció "Heroïcitat i Heroisme", que pretén interpretar dues obres canòniques de Ludwig van Beethoven (1770-1827) com són la "Música incidental per a l'Egmont de J.W. Goethe" (1810) i la "Simfonia Heroica" (1805) a les Ruïnes del Born, l'espai on va lliurar-se un dels darrers episodis de la Guerra de Successió i que va tenir com a protagonistes a molts dels herois de la història nacional catalana.
"Heroïcitat i Heroisme" transcendeix el simple concert i s'endinsa en la creació d'un relat cultural gràcies a la celebració d'un potent acte simbòlic on es vincula la data de la celebració del concert (un 14 de març) amb el fet que el 14 de març de 1713 es van signar a Utrecht uns acords, l'incomplimen dels quals va abocar a la ciutat de Barcelona a una resistència solitària, plena d'heroïcitat i heroisme, que va culminar l'onze de setemebre de 1714. Aquest 14 de març, en plena celebració del Tricentenari, a les Ruïnes del Born Centre Cultural, l'OM oferirà, així, dues obres on Beethoven analitza i reflexiona intensament els conceptes de l'heroisme, l'heroïcitat, així com el paper dels herois. Per a la interpretació de l'"Egmont" l'OM, sota la direcció de Francesc Prat, comptarà amb el concurs de l'actor Josep Ma Pou i la soprano María Hinojosa i en el transcurs del concert hi haurà també la presència del conjunt de ministrers de La Caravaggia. El concert serà enregistrat en format cinematogràfic, per a la seva posterior edició, sota la direcció del realitzador Igor Cortadellas.
Per si el vincle entre Beethoven i les Ruïnes del Born no fos suficient, cal dir com anècdota que Beethoven va morir a Viena a una cel·la –reconvertida en apartaments de lloguer– de l'antic monestir de Sancta Maria von Montserrat, a la Schwarzspannierstrasse (literalment, Carrer dels espanyols negres en clara referència als benedictins fundadors del cenobi, lloc de trobada dels austriacistes exiliats a Viena després de la desfeta del 1714). D'aquest monestir en va ser molt devot, l'arxiduc Carles d'Àustria.
"Heroïcitat i Heroisme" forma part dels Concerts del Tricentenari que impulsa l'Institut Català d'Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport i les aliances del Centre Cultural El Born, Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Associació per a la Difusió de la Música Antiga, a més de diferents suports de mecenatge com ara el de la Fundació Vila Casas.
Les entrades per aquest concert es posaran a la venda a les Taquilles del Centre Cultural El Born a partir del dia 11 de març fins al mateix dia del concert, en cas de no exhaurir-se. El preu de la localitat és de 20 euros.