Es crea l'Assemblea Cardona Lliure de Fracking

El primer objectiu que s'ha fixat és l'aprovació a l'Ajuntament de la moció per la declaració d'aquest municipi com a territori lliure de fracking

Publicat el 25 d’abril de 2013 a les 19:06
Després que una empresa presentés una sol·licitud a la Generalitat per fer prospeccions de gas no convencional utilitzant el mètode de fractura hidràulica (o fracking) a Cardona, un grup de veïns i veïnes acaba de crear l'Assemblea Cardona Lliure de Fracking. El primer objectiu que s'ha fixat el col·lectiu és l'aprovació per part de l'Ajuntament de la moció per la declaració d'aquest municipi com a territori lliure de fracking i instar a la prohibició d'aquesta tècnica. Per aquest motiu, els integrants preveuen reunir-se aquest divendres, 26 d'abril amb l'alcalde, Ferran Estruch, i els portaveus dels grups municipals Convergència i Unió (CiU) i Partit Socialista de Catalunya (PSC) per presentar-los aquest document. 
 
En el text es posa de manifest que no s'ha informat els ajuntaments ni la població de la tramitació d'aquestes sol·licituds per fer prospeccions. A més es remarca els efectes negatius del mètode de fractura hidràulica utilitzat per extreure els hidrocarburs com són l'impacte ambiental altament agressiu pel territori i fins i tot per a la salut les persones. 
 
La moció també recorda que aquesta tècnica requereix un consum d'aigua insostenible i que els productes químics que s'utilitzen en els treballs d'exploració i explotació comporten la contaminació dels aqüífers i del sòl, un fet que provocaria un increment de la despesa pública per tractar l'aigua contaminada. 
 
El document també alerta que les perforacions i la fractura de les roques poden provocar moviments sísmics, sobretot en una zona com Cardona en què ja s'han donat casos de desplaçament de la terra que van obligar a desviar el riu. Així mateix es remarca que els pous d'extracció i la resta d'infraestructures necessàries per a l'explotació comportarien una alteració paisatgística. Tot això afectaria de forma negativa els altres sectors vinculats al medi natural, sobretot el turisme, que veurien devastats molts dels seus projectes de present i de futur. A més es destaca que aquesta activitat es  desenvolupa de forma excloent i depredadora de les vies de creació de riquesa arrelades al país i porta a la condemna econòmica dels nuclis rurals un cop passada la fase d'extracció de gas (que sol ser només d'uns vuit anys). 
 
Amb aquesta acció, el col·lectiu vol que el municipi segueixi l'exemple d'altres localitats que s'han declarat territoris lliures de fracking amb un compromís del conjunt de les forces polítiques representades al consistori. 
 
Des de l'Assemblea Cardona Lliure de Fracking es va recordar que al març del 2011, l'empresa ENAGAS S.A. va sol·licitar un permís d'investigació d'hidrocarburs anomenat La Pedrera que afecta els termes municipals de Cardona, Clariana de Cardener, Montmajor, Navàs, Navès, Olius, Pinós, Riner, Sant Mateu de Bages, Súria i Viver i Serrateix, tal i com es va recollir al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya al mes de juny del mateix any. Per ara no es té coneixement que la resolució del permís de prospeccions s'hagi fet efectiva.