Todó, President Executiu del banc CatalunyaCaixa

El consell d'administració del banc compta amb 5 consellers independents: Joaquim Boixareu, Luis Conde, José García-Montalvo, Helena Guardans i Edward Hugh

Publicat el 11 d’octubre de 2011 a les 22:07
Els membres del consell d'administració de CatalunyaCaixa. Foto: CX

El consell d'administració del banc CatalunyaCaixa ha quedat constituït avui per 14 membres, amb Adolf Todó com a President Executiu i Jaume Masana com Conseller Delegat.

Aquests nomenaments suposen el màxim aval dels executius al capdavant del projecte i, conseqüentment, el suport manifest del Banc d'Espanya a la continuïtat de la línia estratègica i al model de negoci de CatalunyaCaixa. L'entitat disposa ara de l'estructura jurídica i financera d'un banc, però segueix desenvolupant un model de banca minorista de qualitat, molt propera als clients, formant part de l'entramat econòmic de la societat civil catalana.

La professionalització, el talent i la territorialitat han estat eixos bàsics que han marcat la creació del consell d'administració de CatalunyaCaixa. La seva estructura es defineix amb dos consellers executius, el càrrec dels quals en el consell se suma a la seva activitat principal com a màxims executius de l'entitat, cinc consellers independents, que han estat nomenats d'acord amb la seva contrastada experiència professional, tres membres que representen al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària i quatre consellers en nom de CatalunyaCaixa Obra Social.

Els cinc consellers independents, que constitueixen més d'un terç dels components del consell, i que han estat nomenats pel seu perfil professional i amb la finalitat que aportin una visió estratègica d'acord amb el seu coneixement de la realitat econòmica, són:

  • Joaquim Boixareu, llicenciat en Ciències Empresarials i MBA per ESADE, l'École des Hautes Études Commerciales (HEC) de Paris i la New York University, és Conseller Delegat de Irestal Group, President d'Honor de FemCAT (Fundació Privada d'Empresaris), Vicepresident Primer de la UPM (Unió Patronal Metal·lúrgica), President de la Comissió d'Indústria i Tecnologia de Foment del Treball i Membre del Patronat de la Barcelona Graduate School of Economics.
  • Luis Conde, llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona, és Soci Fundador i President de la consultora Seeliger & Conde, President del Saló Nàutic de Barcelona, Membre del Círculo Ecuestre i Conseller del Banc d'Inversions Lazard, del Grup Godó, així com de la companyia Noatum Martime Holdings.
  • José García-Montalvo, Doctor en Economia per la Universitat de Harvard, és Catedràtic d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, Director del Departament d'Economia de la UPF, Professor Investigador de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Consultor del Banc Mundial, de l'OCDE i del Banc Interamericà de Desenvolupament.
  • Helena Guardans, va cursar estudis en ESADE i MBA a la Universitat de Nova York; és Presidenta Executiva de Sellbytel Group Spain, membre del Board de Sellbytell Group a Alemanya, Membre dels Consells d'Administració de Vodafone i de l'Institut Català de Finances, Presidenta de la Fundació Catalunya i Progrés, i Vicepresidenta de la Fundació Catalunya Europa.
  • Edward Hugh, economista i professor universitari, especialitzat a l'estudi de la teoria del creixement i la productivitat i de l'impacte econòmic dels canvis demogràfics.

Per la seva banda, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària té un conseller en el consell del banc, que està representat per tres membres, Juan María Hernández Andrés, Orlando García Sánchez i José Antonio García Rico.

El consell del banc compta també amb quatre consellers en representació de CatalunyaCaixa Obra Social. El seu nomenament reflecteix la voluntat de mantenir la representativitat dels clients, així com l'arrelament als territoris d'origen de les entitats que van donar lloc a Caixa Barcelona, Tarragona i Manresa. Els consellers són Joan Albert Abelló Hierro, Josep Maria Farrés Penela, Josep Molins Codina i Manel Rosell Martí.

L'entitat financera, radicada a Catalunya i que segueix operant sota la marca CatalunyaCaixa, constitueix la setena entitat del mercat espanyol per volum d'actius i compta amb un core capital del 10,8%, que la situa com a una de les entitats espanyoles i europees amb una major ràtio de solvència. Aquesta destacada posició en solvència s'ha vist afavorida, entre d'altres, per la millora de la seva ràtio de morositat que, en els últims mesos, ha aconseguit situar per sota de la mitjana del sector. També és destacable la posició en liquiditat, amb prop de 7.700 milions d'euros de recursos disponibles, que permeten afrontar tots els venciments previstos fins al 2014, fins i tot sense considerar noves entrades de recursos de clients, ni ingressos provinents de la potencial venda d'actius.