Candidats a les eleccions municipals 2023 a Manresa: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Manresa? Coneix tots els qui es presenten, a dia d'avui, a les eleccions municipals de 2023 a la capital de la Catalunya Central

Publicat el 13 de febrer de 2023 a les 11:20
Actualitzat el 13 de febrer de 2023 a les 11:21
Amb les preceptives reserves que comporta la tradicional fal·lera per presentar llistes noves o independents que ha tingut Manresa en les darreres conteses electorals, a dia d'avui, ja s'han anunciat els noms que encapçalaran les llistes que les forces polítiques tradicionals i algunes de noves que es presentaran a la capital de la Catalunya Central.

Manresa, governada els darrers tres anys pel republicà Marc Aloy gràcies a un pacte amb Junts, és un bastió important per als partits que volen fer-se forts al territori, fora de l'àrea metropolitana. A més, els projectes que té engegats de cara als propers anys preveuen un augment de la rellevància de Manresa a nivell de país.

La trencadissa que ha viscut aquest darrer mandat l'entorn postconvergent, que a la capital del Bages es traduirà amb la presentació de dues llistes, posarà en safata a ERC un triomf més ampli que a les eleccions de 2019, quan va ser la llista més votada per només 11 vots.

Darrere seu caldrà veure com Junts i Impulsem es reparteixen l'herència de l'exalcalde Valentí Junyent, que ha anunciat que no farà suport a cap llista, com influirà el relleu al capdavant del PSC o la repetició d'alcaldable a Fem Manresa i què podrà mantenir Ciutadans en la seva crisi general.

[h2]Marc Aloy, candidat d'ERC a l'alcaldia de Manresa[/h2]
L'alcalde Marc Aloy, que es va presentar com a candidat a la reelecció en un acte massiu amb la presència del president Pere Aragonès, es presenta com a cap de llista per segona vegada consecutiva després que el 2019 guanyés a Valentí Junyent per només 11 vots de diferència. Aquell empat tècnic va propiciar que els líders de les dues forces més votades es repartissin l'alcaldia, però de forma asimètrica. Junyent va fer d'alcalde un any per completar un mandat ininterromput de 9 anys, i els darrers tres la vara va anar a mans del republicà. Els projectes impulsats durant aquest trienni, amb la Fàbrica Nova al capdavant, i fet que Junts i PDECat presentin llistes separades, el fan virtual guanyador dels comicis de maig, tot i el temps que encara queda.

[h2]Ramon Bacardit, candidat de Junts a l'alcaldia de Manresa[/h2]
L'exregidor d'Urbanisme de Manresa durant el primer mandat de Valentí Junyent, de 2011 a 2015, Ramon Bacardit, serà el candidat a l'alcaldia que presenta Junts a Manresa. Bacardit  es presentarà amb una marca coneguda, però es troba amb la contradicció de fer campanya d'oposició tenint regidors al govern municipal actual. També tindrà el handicap d'encapçalar una candidatura que, oficialment, serà nova a la ciutat, sense drets electorals adquirits. L'actual grup municipal de Junts a l'Ajuntament és, en realitat, del PDECat, que usava aquesta marca quatre anys enrere, i que presentarà llista pròpia camuflada com a Impulsem.

[h2]Joan Vila, candidat d'Impulsem a l'alcaldia de Manresa[/h2]
Joan Vila ha rebut un suport del PDECat local totalment acrític per fer llista i fer discurs propi amb la candidatura Impulsem, i és l'altra opció que té l'electorat postconvergent de la ciutat a les eleccions de maig. Amb un ideari profundament conservador -en aquest sentit, igual que el candidat de Junts-, ha prioritzat el discurs de la inseguretat i l'incivisme en les seves intervencions públiques. Jugarà amb el desavantatge d'estrenar nom, però amb l'alliberament burocràtic d'heretar els drets del PDECat, tot i que els ho haurà de tornar amb la representació institucional. L'últim alcalde d'aquest espai, Valentí Junyent, s'ha desentès tant de la candidatura d'Impulsem com de la de Junts.

[h2]Anjo Valentí, candidat del PSC a l'alcaldia de Manresa[/h2]
Antoni Josep Valentí va entrar de regidor del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Manresa en substitució de l'històric Felip González ara fa un any per preparar la seva candidatura a alcaldable del partit de cara a les eleccions municipals d'aquest mes de maig. Vinculat al partit des de sempre, Valentí no havia ocupat mai un càrrec de responsabilitat institucional i s'ha estrenat al ple de la ciutat amb unes intervencions on s'han caracteritzat per la seva vehemència. Respecte de González, candidat en els últims tres comicis, aporta novetat, però aquesta mateixa novetat també el pot fer pecar d'inexperiència, més en una opció que vol transmetre solvència al votant.

[h2]Roser Alegre, candidata de Fem Manresa a l'alcaldia de Manresa[/h2]
Els anticapitalistes de Fem Manresa repeteixen candidata amb la figura de Roser Alegre, segons ja van anunciar. A diferència de la contesa de 2019, Fem Manresa ha perdut pel camí el suport d'EUiA, i la CUP aclapara tot el protagonisme de la marca, amb els independents que s'hi puguin afegir. Després de ser tercera força municipal el 2015, quatre anys més tard es va veure novament superada pel PSC.

[h2]Andrés Rojo, candidat de Ciutadans a l'alcaldia de Manresa[/h2]
Andrés Rojo repetirà com a alcaldable de Ciutadans a l'Ajuntament de Manresa després que fa dos mandats agafés el relleu d'Antonio Espinosa, que va desaparèixer del panorama local pocs mesos d'haver-hi entrat per fer de diputat al Parlament. La formació espanyolista haurà de fer campanya amb la crisi galopant i general que viu el partit a tot l'Estat. A més, fa pocs mesos, el segon regidor dels taronges a l'Ajuntament, Miguel Cerezo, sortia del grup, però mantenia l'acta, per desavinences amb el seu portaveu.

[h2]Ana Querol, candidata de Manresa En Comú Podem a l'alcaldia de Manresa[/h2]
Ana Querol torna a ser l'elegida pels comuns per encapçalar la llista a Manresa. A diferència de les dues darreres convocatòries, en aquesta ocasió la coalició ha aconseguit convèncer tot el seu entorn per presentar només una llista i intentar tornar a entrar a l'Ajuntament dotze anys després. El 2015, Democràcia Municipal, una llista de simpatitzants de Podem que es va presentar amb l'aval de Pirates de Catalunya, va aconseguir un regidor en detriment d'ICV. El 2019, Querol encapçalava la candidatura dels comuns, però Podem va presentar-se amb una altra llista. EUiA, a més, va fer suport a Fem Manresa. El resultat és que cap dels tres partits no va entrar a l'Ajuntament.

[h2]Josep Lluís Javaloyes, candidat del PP a l'alcaldia de Manresa[/h2]
El PP recupera un cognom il·lustre de la seva memòria col·lectiva per intentar tornar a l'Ajuntament de Manresa després que en el 2015 i en el 2019 no només no aconseguís representació, sinó que va arribar a tenir uns resultats de partit residual. Josep Lluís Javaloyes, germà de l'últim regidor popular a Manresa i del que hi ha estat més anys -20- després del franquisme, Xavier Javaloyes, encapçalarà la llista per a les eleccions de maig. Josep Lluís Javaloyes ha estat regidor del PP a Sant Joan de Vilatorrada del 2011 al 2019, però en els últims comicis en va quedar fora. Les seves opcions, més enllà del candidat, passaran pel paper que pugui fer Ciutadans i Vox.

A Manresa, el FNC ha confirmat que es presentarà amb Sergi Perramon de cap de llista, i  Vox encara no ha fet cap anunci, però és previsible que es presenti, tal i com va fer el 2019, quan va ser la força menys votada de les que hi van concórrer.

[h2]Dades de les eleccions municipals de 2019 que va guanyar Marc Aloy, d'ERC[/h2]
Aquests van ser els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Manresa, amb una participació del 62% de l'electorat que va escollir els 25 regidors:
  • ERC (Marc Aloy): 8 regidors
  • Junts (Valentí Junyent): 8 regidors
  • PSC (Felip González): 4 regidors
  • Fem Manresa (Roser Alegre): 3 regidors
  • Ciutadans (Andrés Rojo): 2 regidors