El govern de Moià, format per Aramoià, ha arribat a un pacte amb els propietaris dels terrenys on estan construïdes la piscina i el gimnàs i ha aconseguit d'aquesta manera posar fi a una de les nombroses irregularitats urbanístiques heretades del govern de Montràs. Fruit d'aquesta regularització, els equipaments estaven tancats des d'agost de l'any passat.
Els dos equipaments estaven construïts sobre uns terrenys que no eren propietat municipal, fet que, a banda de ser una situació totalment irregular, tenia el consistori en mans dels propietaris del sòl, després que s'hagués fet, el 2001, una inversió de més d'1,5 milions d'euros per construir les instal·lacions.
El problema va començar fa més de 18 anys, quan el consistori del moment (CIU), en lloc d'obtenir la cessió obligatòria i gratuïta anticipada dels terrenys on pretenia construir la piscina i el gimnàs, (o d'ocupar-los directament per decisió unilateral de l'Ajuntament- cosa que també permetia la legislació urbanística vigent), el 26 de gener de 2001, va gestar la concertació d'un simple contracte d'arrendament amb els propietaris d'aquells terrenys per una durada de vint-i-cinc anys.
És a dir, les instal·lacions del gimnàs i la piscina municipals es van construir sobre un terreny que no era propietat municipal, per mitjà d'un contracte de lloguer de 25 anys. La durada del contracte finalitzava el 26 de gener de 2026 i suposava per a l’Ajuntament de Moià un cost mensual de 803,32 euros a la data de la última factura pagada el passat mes de febrer.
A part de la despesa que el contracte de lloguer suposava, la situació també era extremadament delicada per la seva transitorietat jurídica: el contracte d'arrendament comportava el risc de perdre la ingent inversió pública de 1.5 milions d'euros realitzada en els terrenys arrendats per a la construcció del gimnàs i la piscina, en el cas de resolució del contracte d'arrendament per falta de pagament, per l'extinció del contracte o en el cas que els seus propietaris exigissin la devolució dels terrenys ocupats en les mateixes condicions en que foren lliurats.
La Modificació Puntual de la Revisió del PGOU de 25 de gener de 2006 hauria d'haver regularitzat urbanísticament l'àrea ocupada pel gimnàs i la piscina municipals mitjançant la seva qualificació com a equipaments públics, en ordre a facilitar-ne l'ocupació directa o l'expropiació amb el màxim nivell de seguretat jurídica. Inexplicablement, el consistori de CIU no ho va fer així, cosa que ha determinat que l'anòmala situació creada el gener del 2001 amb el contracte d'arrendament s'hagi perpetuat fins el dia d'avui causant greus perjudicis tant als propietaris com a l'Ajuntament.
La cessió urbanística anticipada, formalitzada aquest 15 de maig, s'ha fet de forma voluntària i totalment gratuïta per part dels propietaris. Des del govern de Moià han volgut agrair la bona voluntat i predisposició dels hereus dels terrenys per arribar a aquest acord amb l’Ajuntament.
Amb l'acceptació d'aquesta cessió, l'Ajuntament podrà regularitzar la situació jurídica de les dues instal·lacions esportives municipals i podrà donar resposta immediata a la reiterada demanda per part dels moianesos de reobrir el gimnàs municipal d'una forma legal i amb totes les garanties jurídiques.
Moià posa fi a la irregularitat urbanística que afectava la piscina i el gimnàs municipal
El govern de Montràs de 2001 va invertir més d'1,5 milions en construir els equipaments sobre uns terrenys que no eren propietat municipal
ARA A PORTADA
Publicat el 16 de maig de 2019 a les 16:05
Et pot interessar
-
Política Cimera per la C-55: el Govern estudiarà sis alternatives de desdoblament
-
Política El Parlament aprova estudiar un carril bici i un bus a demanda entre Sant Martí de Torroella i Sant Joan
-
Política La façana de l'Ajuntament de Manresa s'il·luminarà de blau amb motiu del Dia d'Europa
-
Política El Parlament estudiarà mesures per millorar la seguretat en el pas de la C-55 per Monistrol