Canelons d'espinacs de Les Arnaules a la catalana

La proposta nadalenca de la xef del Laida

Publicat el 14 de desembre de 2022 a les 19:30
[h3]INGREDIENTS PER A 4 PERSONES[/h3][nointext]
16 plaques canelons
3 manats d'espinacs de Les Arnaules
50 grams de panses Corint 
50 grams de pinyons del país
80 grams de formatge curat de cabra
60 grams de mantega
60 grams de farina
750 mil·lilitres de llet fresca de Cabrianes
Mitja nou moscada ratllada
Oli d'oliva verge extra
Sal fina
Pebre

[h3]ELABORACIÓ[/h3]

1- Agafem els manats d'espinacs i separem les fulles dels troncs. Ens quedem només amb les fulles, i el que fem és rentar-les ben netes, bo i assegurant-nos que no hi queden restes de terra.

2- Posem un raig d'oli generós en una cassola més aviat grossa, i hi incorporem les panses i els pinyons. Quan veiem que estiguin ben torradets, els retirem del foc i els reservem.

3- Mantenim la cassola al foc i li afegim una mica més d'oli juntament amb les fulles d'espinacs. Deixem que se saltegin uns pocs minuts i, seguidament, hi aboquem els fruits secs torrats i un polsim de sal. Remenem i parem el foc.

4- Ara toca bullir les plaques de canelons. El temps de cocció dependrà del lloc on les hagueu comprat. Només caldrà mirar les instruccions del paquet que les embolcallava, però de mitjana s'han de deixar bullir entre 8 i 12 minuts.

5- Un cop les plaques estiguin cuites, procedim a muntar els canelons, afegint una mica de la barreja d'espinacs amb fruits secs, i enrotllant-los amb delicadesa.

6- Posem-nos amb la beixamel! En un cassó petit escalfem la llet. Quan detectem que està a punt de bullir, parem el foc. Paral·lelament, en un altre cassó, fonem la mantega a foc lent. Un cop desfeta -i sense parar el foc- hi anem incorporant, mica en mica, la farina tamissada. És important que no deixem de remenar (idealment amb unes varetes de cuina) ni un moment, perquè si no, se'ns formaran grumolls.

7- Quan la barreja farina-mantega comenci a agafar color, afegim la llet, la nou moscada ratllada, una mica de pebre i un polsim de sal. Seguim remenant i quan veiem que té la intenció de bullir, parem el foc però continuem remenant. No deixem de fer-ho fins que la mescla s'espesseixi. Un cop aconseguit això, la tornem a salpebrar.

8- Només ens queda enfornar: en una plata apta per anar al forn (o en cassoletes petites si volem servir racions individuals) hi posem una mica de beixamel. Al damunt, hi dipositem els canelons. Acabem abocant la resta de la beixamel i el formatge de cabra curat. 

9- Posem la plata (o les cassoletes) al forn fins que els canelons quedin ben gratinats.

[despiece][h4]#L'ApuntDelXef[/h4]
«Gairebé tota la del Laida és de l'horta de Les Arnaules. Ens agrada perquè tenen producte de temporada i proximitat. Si ens centrem en els protagonistes del plat que hem presentat -els espinacs-, només podem dir que són extraordinaris: carnosos, gustosos i extremadament frescos!

Pel que fa a la llet, nosaltres fem servir la de Cabrianes perquè aporta una textura
cremosa única a la beixamel.»[/despiece]

[noticia]106795[/noticia]