Ahir condemna la immersió, avui premia la llengua

El president del TSJC lliura a Manresa el 8è premi Agustí Juandó i Royo a José Manuel del Amo, titular del Jutjat mixt número 1 de Manresa, per haver-se destacat per la defensa i lluita de la llengua catalana en l'àmbit jurídic

Publicat el 11 d’abril de 2013 a les 14:13
El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, lliura el guardó al jutge José Manuel Del Amo. Foto: Pere Fontanals

El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, ha lliurat aquest dijous al migdia al jutge titular del Jutjat mixt número 1 de Manresa, José Manuel del Amo, el 8è premi Agustí Juandó i Royo que atorga la Comissió de Llengua del Consell de l'Advocacia Catalana a aquella persona o entitat que en la seva trajectòria professional s'hagin destacat per la defensa i lluita de la llengua catalana en l'àmbit jurídic i juridicoadministratiu dels països catalans.
 
Aquest lliurament arriba l'endemà que s'hagi fet pública una interlocutòria del mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que presideix Gimeno que imposa l'ús del castellà a tota la classe si un dels seus alumnes ho demana. Miguel Ángel Gimeno, que a l'entrada del lliurament del premi a l'Auditori de la Plana de l'Om de Manresa, ha rebutjar fer declaracions als mitjans de comunicació, ha destacat durant el transcurs de l'acte que "ser president del TSJC fa que a vegades s'hagin d'assumir resolucions que no t'agraden", tot i que en el seu parlament no ha fet cap referència a la immersió lingüística a les escoles.
 
"Ja no és una qüestió de coacció" l'ús de la llengua catalana en l'àmbit jurídic, ha assenyalat, "del què es tracta és que qui ha de recórrer a la justícia no s'inhibeixi de l'ús de la seva llengua". En el la seva intervenció al final de l'acte de lliurament del premi, Gimeno ha recordat que en el jurament de 53 jutges nous al que va assistir dimecres, només 5 ho van fer en català. "Cal que tots aquests jutges sàpiguen que és important defensar els drets de les persones que recorren a ells, i un dels seus drets més importants és el de dirigir-se al jutge en la seva llengua materna", ha conclòs abans d'acabar amb un "tant de bo arribi el dia que no s'hagin de lliurar premis per la defensa del català en els jutjats", senyal que la situació de la llengua està normalitzada.
 
Per la seva part, el guardonat, José Manuel de l'Amo, ha destacata que "mai no ens hem plantejat l'ús del català com un acte de militància" sinó com un gest de normalitat. "La llengua pròpia transmet millor el pensament" i és per això que valora important que tothom es pugui expresar en català amb nosmelitat en el món de la judicatura.
 
 
José Manuel del Amo s'ha guanyat el reconeixement i l'admiració de l'advocacia per la seva personalitat i per l'esforç que ha dedicat a conèixer i aprendre la llengua catalana i el Dret Civil català, matèria en la qual s'ha especialitzat. Tot i haver nascut i estudiat fora de Catalunya, José Manuel del Amo treballa, escriu i parla en català.
 
L'any 1999 va prendre possessió com a jutge titular del jutjat de Berga, i des de l'any 2003, coincidint amb el seu ascens a magistrat, és titular del jutjat mixt número 1 de Manresa. Al llarg de la seva trajectòria professional s'ha destacat sempre per la normalització en l'ús del català a la justícia, actitud que l'ha fet mereixedor del Guardó d'aquest any, a títol personal i en representació del Jutjat de Manresa i dels òrgans judicials que treballen amb normalitat en català.