«Ara, a Síria, la gent s'estranya quan algú té una mort natural»

La comunitat de Sant'Egidio ha posat en contacte Manresainfo.cat amb la Saadia, una dona que té gairebé tota la seva família política vivint a Síria

Publicat el 10 de gener de 2016 a les 15:46
Actualitzat el 11 de gener de 2016 a les 12:47

La Saadia juntament amb David Salas i una altra membre de la comunitat de Sant'Egidio de Manresa. Foto: AFT.


La Saadia va néixer a Marroc però des de ben jove va anar, juntament amb la seva família, a viure a Barcelona. En un viatge d'oci a Alemanya va conèixer el Haizam, el seu actual marit i amb el qual té dos fills, un jove de 17 anys i una nena de 14. El Haizam és de Síria però va decidir traslladar-se a Europa per acabar els seus estudis d'enginyeria. Un cop va conèixer la Saadia, la parella ben aviat va anar a viure a la capital de Catalunya. L'any 2005 van establir-se a Manresa, on encara ara hi viuen. Fa 3 anys, però, al Haizam li van detectar Esclerosi Múltiple. Segons la Saadia, "la malaltia no li va venir perquè sí; penso que té molt a veure amb la guerra que va començar al seu país i que encara dura".

De fet, l'home té la major part de la seva família vivint allà; la mare, un germà i una germana que té sis fills d'entre 18 i 26 anys "i aquesta pressió i nervis que passa per saber si estan bé ha fet que la malaltia hagi anat empitjorant cada cop més", explica la Saadia, que comenta que "podem estar 3 setmanes sense saber res d'ells perquè constantment els hi tallen la llum". L'únic contacte que tenen és a través d'Internet i quan parlen no poden mencionar res de la guerra ni de política perquè els ordinadors estan controlats pel govern. L'únic que saben de com ha afectat el conflicte a la seva família és perquè el germà del Haizam els va explicar que s'havia hagut de canviar dos cops de casa perquè les altres estaven destrossades per les bombes.

"Mentre una de les meves nebodes estava fent un examen a la universitat, va caure una bomba i van morir 12 estudiants. Tot i així segueix estudiant perquè la meva cunyada vol que els seus fills estiguin preparats intel·lectualment per si algun dia poden marxar a viure a Europa", manifesta la Saadia, que diu que actualment és impossible marxar del país perquè totes les fronteres estan tancades.

Qui sí que va aconseguir marxar de Síria va ser el tiet del Haizam, juntament amb la seva dona i la seva filla, que ara mateix viuen a Suïssa. "Però no ho van tenir gens fàcil", lamenta la Saadia. I és que un cop tots tres eren a la frontera entre Turquia i Síria, els d'Estat Islàmic (que són els que la controlen) els van dir que no podrien creuar-la si no pagaven 17.000 euros i si no se n'anaven al llit amb la dona i la filla. "El preu que van haver de pagar, a banda de l'econòmic, van ser dues violacions", s'esgarrifa la dona del Haizam, que també explica el cas d'un altre familiar que un dia, sortint de la feina i corrent per agafar l'autobús va rebre dos trets i va caure mort: "ara, a Síria, la gent s'estranya si algú té una mort natural, perquè totes les víctimes són per culpa de la guerra". 

Sant'Egidio respon amb el Visat humanitari

La trobada de Manresainfo amb la Saadia es va gestionar a través de la comunitat de Sant'Egidio de Manresa, de la qual ella en forma part. "Som com una família i amb aquest tema del conflicte sirià m'han ajudat molt", declara la Saadia. De fet, i com ja va explicar aquest diari fa uns dies, aquesta comunitat religiosa ha tirat endavant una proposta que, després de ser presentada a diversos governs europeus, Itàlia serà el primer país que la posarà en marxa. Es tracta dels "Corredors Humanitaris", un visat que es concedeix per motius humanitaris que, en aquest cas, servirà per fer arribar de manera legal i segura refugiats que fugen de la guerra. "De moment Sant'Egidio, juntament amb la Federació d'Esglésies Evangèliques Italianes, s'ha compromès a portar 1000 refugiats a Itàlia –que de moment és l'únic govern que ha acceptat la proposta- precisament per evitar que passi el mateix que els va passar al tiet del Haizam, a la seva dona i a la seva filla", explica David Salas, membre de la comunitat de Sant'Egidio de Manresa, que remarca que aquesta proposta "no suposa cap despesa per part dels governs perquè seran les organitzacions no governamentals les que subvencionaran totes les despeses". I és que un cop els 1000 refugiats arribin a Itàlia, se'ls oferirà allotjament, escolarització, sanitat i alfabetització.

Com que l'objectiu de Sant'Egidio és seguir lluitant per portar més refugiats de guerra, des de principis del mes passat van obrir un número de compte perquè tothom que vulgui col·laborar econòmicament en fer realitat més visats humanitaris ho pugui fer  (ES56 2100 5000 5102 0000 2697). 

"Tant de bo Espanya, França i Alemanya acabin aprovant aquesta mesura perquè així els diners que ens arribin els distribuirem entre tots els països", explica Salas, que posa de manifest que "Catalunya –i Manresa en concret-, després d'Itàlia és un dels llocs on la comunitat de Sant'Egidio està més activa. "Penso fermament que Manresa pot fer-hi molt per acollir sirians", conclou.