
Artur Mas conversa amb Valentí Junyent a l'interior d'un dels nous quiròfans. Foto: Laura Busquets
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat que "quan molta gent creu en una cosa, al final acaba sortint". El cap de l'executiu ha dit aquestes paraules aquest dilluns al vespre establint un paral·lelisme entre l'ampliació del nou Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa que ha inaugurat i el nou país que es vol construir. El president ha afegit que el procés que viu Catalunya no està lligat "només al fet cultural o a la identitat", sinó també a la capacitat de decidir cap a on es vol que vagin els recursos que genera el propi país. Artur Mas ha destacat que "Catalunya ha de disposar dels elements i recursos d'un país normal, i la salut n'és una prioritat".
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat que Catalunya "comença a donar la volta a la situació difícil de crisi que està vivint". Això, ha assenyalat Mas, s'ha de demostrar per la via dels fets i la mostra "n'és aquest hospital", ha dit a les desenes de manresans que s'han congregat al nou edifici.
Mas ha explicat que el camí per poder aconseguir tot el finançament "no ha estat fàcil", però "quan molta gent creu en una cosa, per complexa que sigui, al final acaba sortint". Segons el president, aquesta visió, "ha de ser un precedent per a altres coses que s'estan fent al país", en referència a la situació de Catalunya en relació a la consulta. Artur Mas ha assenyalat que "ara toca que les coses de gran complexitat també passin a nivell de país, de la mateixa manera que construir el nou hospital de Manresa al final ha desembocat en un èxit". Tot i això, el president ha matisat que "cal fer les coses bé". Paral·lelament, a les portes de l'hospital un centenar de persones s'han concentrat en contra de les retallades, la corrupció i el problema dels aparcaments al barri de la Balconada.
Mas ha assenyalat que la salut "no pot ser només una qüestió del Departament". Segons el cap de l'executiu, els països als quals es vol assemblar Catalunya tracten de manera "integral" la salut. És precisament en aquest aspecte "que cal assemblar-se en aquests països". Mas ha recordat que de cada deu euros de què disposa la Generalitat, quatre es destinen a salut, per tant, segons el president, aquesta matèria és una prioritat "molt clara" per l'executiu.
En aquest sentit, Artur Mas ha explicat que tot el procés està orientat perquè el país disposi "dels elements i recursos d'un país normal", com la salut. La cultura, la identitat o la llengua són aspectes fonamentals, "però és realment important que Catalunya aconsegueixi capacitat de decisió per decidir on vol que vagin els recursos dels què disposa".
El president ha inaugurat aquest dilluns l'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa de la Fundació Althaia. L'acte ha simbolitzat l'acabament d'un edifici que permet unificar l'activitat hospitalària d'atenció pública de la ciutat en un únic centre.
Una ampliació que culmina set anys després de posar la primera pedra
La primera fase d'ampliació de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa va iniciar-se el mes de març del 2008, amb l'aleshores Govern tripartit. La inversió per a la primera fase va ser de 54 MEUR i va culminar-se dos anys després amb la construcció d'un nou edifici que duplicava els antics espais destinats a les consultes externes, urgències i diagnòstic per la imatge. Per a aquesta segona fase, que es preveu culminar del tot al gener de 2015, s'hi han invertit 61 milions d'euros. Les obres es van reprendre el 2012 després que quedessin aturades durant gairebé dos anys per manca de finançament.
Amb la culminació de l'ampliació de l'hospital, aquest funcionarà com un sol bloc integrat en un espai total de 60.000 metres quadrats, 40.000 dels quals corresponen a nova construcció. El projecte ha permès concentrar tots els serveis i activitat del Centre Hospitalari, Sant Joan de déu i una part de la Clínica Sant Josep. En total, el nou hospital disposa de 402 llits, 17 quiròfans, 69 consultoris, més de 50 boxes d'urgències i 16 llits d'observació d'urgències. Una de les prestacions més significatives que oferirà l'hospital és la nova àrea de radioteràpia, ja que fins ara els pacients oncològics s'havien de desplaçar a Barcelona per rebre els tractaments.