Calders recorda i homenatja Maria Cuyàs, mestra i mare de Néstor Almendros

També s'ha presentat un audiovisual sobre el seu treball als anys 20 que es publicarà a internet

Publicat el 25 de febrer de 2024 a les 21:19
El Casal Social de Calders es va omplir divendres per passat conèixer amb més detall i fer-li un primer homenatge a Maria Cuyàs, mare de l'oscaritzat Néstor Almendros, i una persona clau en l'educació del nostre país als anys vint. Un acte molt interessant i de gran nivell.

L'acte fou presentar per l'alcalde del poble, Eduard Sánchez. Totes les intervencions foren moderades pel calderí Lluís Cerarols i de ponents va començar Antonina Rodrigo amb una intervenció que portava per nom Apunts sobre el paper de les dones en la República, la Guerra Civil i el franquisme.

A continuació van prendre la paraula Carme Domènech i Empar Blat que van ressaltar la biografia de Maria Cuyàs i foren les encarregades de presentar el projecte en construcció d'un audiovisual sobre aquesta mestra calderina, en una proposta d'accés lliure a Internet.

Finalment, Laura Gavaldà va glossar la figura i el treball de Cuyàs d'una gran mare darrera d'un gran fill com fou Néstor Almendros i guanyador d'un Oscar de Hollywood a la millor fotografia, l'any 1977.

L'acte va cloure amb la intervenció d'una de les entitats organitzadores locals, l'Associació Cultural de la Dona de Calders. Els altres organitzadors foren l'Ajuntament de Calders, Can Cuyàs i l'Escola Internacional de Cinema del Moianès.
 

Qui és Maria Cuyàs?

Maria Cuyàs va néixer a Barcelona l'any 1899 i va morir a la mateixa ciutat el 1992 (el mateix any també va morir, però a Nova York, el seu fill Néstor Almendros). Cuyàs fou educadora, inspectora d'ensenyament i divulgadora de la nova pedagogia del seu temps. Es va formar a l'Escola Normal de Magisteri (1921) i a la prestigiosa Escuela Superior de Magisterio de Madrid (1926). Va treballar a centres de la Institucion Libre de Enseñanza (1925-1928). I també fou professora de l'Escola Normal de Lleida, inspectora d'ensenyament a Lleida i Barcelona i directora de la Residencia de Estudiantes de Lleida.

Fou represaliada pel franquisme i va marxar a Cuba el 1948 amb els seus fills Sergi i Maria Rosa. Allà es va retrobar i exiliar amb el seu fill gran Néstor i amb el seu marit, Herminio Almendros. Va retornar a Barcelona l'any 1984.

[superfillagrantema]1722[/superfillagrantema]
[naciomanresa]