A la Regió Sanitària de la Catalunya Central (RSCC) ja s'ha implementat el pla previst. Dels 43 professionals incorporats en 38 centres d'atenció primària del territori, 28 són Referents de Benestar Emocional i Comunitària (RBEC) i 15, Dietistes-nutricionistes (DN).
[h3]Distribució dels professionals de l'àmbit del benestar emocional i nutricionistes a la RSCC[h3]

[h3]Referents de benestar emocional[/h3]
La funció principal del RBEC és detectar les necessitats de la població així com factors de risc psicosocial i promoure el benestar emocional de la comunitat, treballant en xarxa amb els diferents agents i actius de la comunitat. A la Catalunya Central, aquest primer any ha permès als referents d'aquest àmbit conèixer els equips d'atenció primària on s'han integrat, així com també l'entorn on interactuen i han començat a desenvolupar diferents activitats.
A la Regió Sanitària de la Catalunya Central destaquen les activitats comunitàries, molt per sobre de les activitats grupals. El nombre d'activitats dels RBEC en l'últim any ha experimentat un augment notable i a finals d'agost es van registrar ja més de 800 activitats realitzades: 778 comunitàries i 45 de grupals. Pel que fa a la temàtica de les activitats, i per ordre decreixent, destaquen les de salut mental i benestar, seguides per les de salut i escola, activitat física i alimentació saludable, envelliment saludable i drogues i altres addiccions.
[h3]Dietistes i nutricionistes [/h3]
El seu objectiu principal és millorar l'estat nutricional de la població i fomentar hàbits alimentaris saludables i sostenibles en la comunitat, prevenir i tractar malalties adaptat a diferents necessitats i entorns. De la mateixa manera que els REBEC, aquests professionals donen suport a altres professionals de l'equip d'atenció primària responen interconsultes entre professionals i atenen casos grupals. En casos puntuals presten atenció individual. No tenen una població assignada ja que actuen en l'àmbit comunitari.
En el darrer any, s'han realitzat un total de 682 activitats amb participació del dietista-nutricionista a la Catalunya Central: 435 a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès, 136 a Osona i 94 a l'Anoia. D'aquestes, destaquen les activitats relacionades amb la salut mental i el benestar, seguides per les d'activitat física i alimentació saludable, salut i escola i envelliment saludable en darrer lloc.
A la Catalunya Central, més de la meitat de les visites han estat de forma presencial (53%), un 40% telefòniques i la resta, visites domiciliàries i Interconsultes (7%).
[h3]El Pla d'enfortiment i transformació[/h3]
El Programa de benestar emocional i salut comunitària se situa en el marc del Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària i comunitària, un projecte ambiciós que es va iniciar l'any 2020 per donar resposta a les noves necessitats de la població que s'han vist accentuades amb la irrupció de la pandèmia de COVID-19. L'objectiu d'aquest pla és el de millorar l'accessibilitat i els processos d'una peça fonamental del sistema públic de salut com és l'atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat. El programa treballa des de diferents mitjans d'intervenció, un dels quals és el vinculat a professionals. Des d'aquest àmbit d'actuació, s'han anat incorporant nous rols, com el de referent de benestar emocional comunitari (per ajudar en la prevenció i promoció del benestar emocional de la comunitat) o el de dietista-nutricionista (per ajudar a cobrir les necessitats assistencials de la població i la comunitat en matèria de nutrició i dietètica).