Difícil situació per a les escoles bressol municipals

Dimarts es va presentar al Consell d'Alcaldes un estudi elaborat pel Consell Comarcal del Bages que mostra que les llars d'infants tenen menys infants i menys recursos públics

Publicat el 10 d’abril de 2013 a les 13:12
Les escoles bressol municipals presenten una difícil situació. Foto: FUB

El Consell Comarcal del Bages fa temps que treballa conjuntament amb els ajuntaments de la comarca per fer una radiografia ajustada de la delicada situació econòmica de les escoles bressol i escoles de música municipals, per tal de poder proposar algunes solucions que les facin sostenibles. Dimarts, en el Consell d'Alcaldes, es va presentar l'estudi previ sobre escoles bressol, a partir de les dades aportades pels Ajuntaments, i que ha comptat amb la col·laboració també de la Diputació de Barcelona.
 
A primers de maig està prevista la finalització de l'estudi, tant d'escoles bressol com d'escoles de música  i el lliurament, a cadascun dels ajuntaments participants, d'un informe personalitzat. L'entrega coincidirà amb l'organització d'unes jornades de reflexió sobre l'estructura actual i futura de les escoles municipals adreçades a càrrecs electes i tècnics dels diferents municipis.
 
El silenci de la Generalitat en relació a la subvenció prevista per aquest curs escolar 2012-2013 i l'endarreriment pel que fa a les liquidacions de les subvencions dels cursos anteriors és un dels temes que més preocupa els alcaldes de la comarca.
 
Algunes de les dades més destacades del document que es va presentar ahir mostren que la quota de les escoles bressol ha augmentat enguany un 16% de mitjana respecte del curs passat. En canvi, la matriculació  ha caigut un 20%. El resultat és que el promig d'ocupació de les places ronda el 80% i que cada plaça que queda buida suposa unes pèrdues de 2.500 euros l'any per al centre.
 
L'estudi fa una anàlisi de les despeses dels serveis de neteja, menjador i equip docent i proposa uns indicadors per a cadascun d'aquests serveis que permetin als ajuntaments la comparativa i l'anàlisi del funcionament de les seves escoles.
 
El document també analitza la distribució del finançament per al manteniment de les escoles bressol. Aquest curs, respecte de l'anterior, les aportacions de les famílies han passat de ser el 31% a ser el 38%, mentre que les aportacions dels Ajuntaments s'han reduït del 34 al 32% i la de la Generalitat ha passat de ser el 35% a ser el 28%.