
El Bages ha viscut aquesta tarda de dimecres la concentració de les escoles contra la LOMCE, la nova llei Wert que vol impulsar el govern de l'estat, amb una munió de gent que ha sortit als carrers per a mostrar la seva disconformitat. A Manresa, unes tres-centes persones han fet el recorregut entre Crist Rei i la plaça Major. A Súria, Moià, Navàs i Santpedor també s'ha mobilitzat la comunitat educativa, com a altres pobles de la comarca.
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assegurat aquesta tarda que l'Ajuntament de la ciutat comparteix i es fa seu el clam en defensa del model escolar català del moviment Som Escola, que avui ha finalitzat a la Plaça Major l'acte central de les mobilitzacions convocades al Bages contra la LOMCE, també coneguda com a llei Wert.
Valentí Junyent ha pronunciat aquestes paraules en rebre el decàleg que ha elaborat el moviment integrat per famílies, mestres, sindicats, partits polítics, entitats i altres organitzacions que defensa l'escola catalana, un cop finalitzat el cercavila que ha recorregut els carrers del centre de Manresa.
El decàleg de Som Escola Bages diu el següent sobre la nova llei educativa del govern de l'Estat:
1. Treu competències a la Generalitat: Competències reconegudes per l'Estatut i desenvolupades fins ara per la Generalitat de Catalunya, queden a partir d'ara en mans de l'estat.
2. Margina el català: Pretén separar els alumnes en funció de la llengua que parlin a casa. Impedeix els programes d'immersió que han estat un model d'èxit per la cohesió social.
3. Imposa un currículum per a tot l'estat: El Ministeri imposa un desplegament curricular tan meticulós que fa inviable la formulació d'un currículum propi per Catalunya (respectant els mínims estatals, com fins ara). A més, contradiu la direcció que s'està seguint arreu d'Europa de treballar per competències.
4. Imposa un ensenyament memorístic: La concepció del procés d'ensenyament i aprenentatge de la nova llei, retorna a pràctiques educatives ja superades.
5. Imposa revàlides centralitzades: La llei desconfia de la tasca dels docents i imposa proves de revàlida que a, més a més, són centralitzades a tot l'estat.
6. Només afavoreix les matèries instrumentals: Els ensenyaments que faciliten l'esperit crític i el creixement integral dels ciutadans hi són clarament oblidats.
7. Imposa la religió com a assignatura: Lluny d'una consideració de l'escola com a espai respectuós amb totes les creences, retorna la consideració de la religió catòlica com a assignatura, al mateix nivell que la resta del currículum.
8. Opta per una escola segregadora: La LOMCE es preocupa sobretot dels alumnes excel·lents. Torna a separar l'alumnat per raó de llengua, capacitats i condicions socioeconòmiques.
9. Margina els ajuntaments: No els considera administració educativa i simplement els assigna una funció subsidiària, sense cap rellevància i amb escassa participació en els òrgans de gestió escolars.
10. Converteix el Consell Escolar en un òrgan informatiu: Per tant, entre altres coses, els pares i mares perden tota opció de participar en les decisions dels centres.
La protesta d'aquest dijous i l'acte de lliurament del decàleg als ajuntaments del Bages és el preludi d'una manifestació prevista per al dia 14 de juny a Barcelona que s'espera que sigui multitudinària.

