El PEC de Manresa fa balanç dijous en una jornada

La jornada se celebrarà dijous a les 8 del vespre a l'auditori de la Fundació Caixa Manresa

Publicat el 12 d’abril de 2010 a les 10:58
Tot el que fa educa. Balanç PEC 2005-2010 punt i seguit, és el títol de l'acte que se celebrarà el proper dijous 15 d'abril, a les 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Caixa Manresa, a la Plana de l'Om. L'objectiu d'aquesta jornada, que és oberta a tothom, és fer una parada i fonda, i valorar la feina feta durant els primers cinc anys de vida del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC).

L'acte comptarà amb la presència de l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí; de la regidora d'Educació i Comissionada del PEC, Sònia Díaz; dels membres del Nucli Impulsor de Manresa (NIM), i de ciutadans i ciutadanes que han participat en les accions PEC fetes fins ara com, per exemple, el Consell d'Infants, el Cicle de Xerrades per a Mares i Pares, el Joc de Manresa, el premi Educa'Manresa i el CD llibre Aiguallum, veus de la diversitat.

El PEC va néixer per empènyer Manresa cap a una ciutat més educadora i, per fer-ho, havia de procurar millorar en els tres àmbits que quan es va posar en marxa el PEC es van considerar les principals assignatures pendents de la ciutat: civisme, cohesió social i ciutadania activa.

Naixement del PEC
El PEC va ser impulsat per l'Ajuntament de Manresa el 2005 i, des d'aleshores, ha viscut diferents fases: Diagnosi, Procés de Participació i l'Inici d'Execució de les accions:

Una peça clau en tot aquest procés ha estat el Nucli Impulsor de Manresa, NIM, un grup de ciutadans voluntaris, procedents de diferents sectors socials i professionals, que van assumir l'encàrrec municipal d'organitzar un procés de participació per recollir idees i propostes que permetessin avançar en civisme, cohesió social i ciutadania activa. Es van organitzar 7 grups de treball en els quals van participar-hi 173 persones i es van recollir 88 propostes d'acció.

La tercera fase del PEC ha consistit en intentar dur a la pràctica les accions proposades a partir de la complicitat d'entitats, col•lectius, l'Ajuntament de Manresa i espònsors.

Què és un PEC?
Els PEC neixen arran del moviment de les Ciutats Educadores. Es tracta d'una corrent municipalista que apareix a principis dels anys 90 a partir de la idea que la ciutat no és només el lloc on els ajuntaments gestionen els serveis públics, on s'hi construeixen carrers, escoles, hospitals... sinó que, també, és l'espai on neixen, creixen, aprenen i es formen els ciutadans i les ciutadanes.

Barcelona va acollir la tardor del 1990 el I Congrés Internacional de Ciutats Educadores i quatre anys més tard, a Gènova, es va aprovar la Carta de Ciutats Educadores, que és com la constitució dels PEC. La carta diu: "la ciutat serà educadora quan reconeixerà, exercirà i desenvoluparà, a més de les funcions tradicionals –econòmica, social, política i de prestació de serveis-, també una funció educadora, en el sentit que assumeix una intencionalitat i una responsabilitat amb l'objectiu de la formació, la promoció i el desenvolupament de tots els seus habitants". El PEC, doncs, és l'eina que permet traslladar a la pràctica el marc teòric definit en aquesta carta. La seva funció és intentar concretar en propostes realitzables el concepte teòric de ciutat educadora.