La comunicació amb els joves en matèria de salut aplega 64 professionals a la FUB

Publicat el 26 de novembre de 2010 a les 16:05

 

64 persones participen des d'aquest matí de divendres en la VI Jornada de Promoció i Educació per a la Salut a la Fundació Universitària del Bages (FUB). La jornada, titulada "JVS, NS NTNM?", reflexionarà durant tot el dia sobre quines són les millors formes per arribar a comunicar-se amb els joves per fer-los arribar missatges en relació amb la promoció i l'educació per a la Salut.

La professora de la FUB i coordinadora de la jornada, Marta Vilanova, ha explicat en l'acte inaugural que l'objectiu de la jornada és analitzar de forma conjunta quines són les millors formes per poder arribar als joves, just quan estan en una etapa de la seva vida en la qual es formen els seus hàbits de salut. Es tracta, ha dit, d'un col·lectiu que "no acudeix habitualment al sistema sanitari" i que per aquest motiu és important trobar formes d'arribar-hi a través de la comunicació per inculcar-los uns hàbits de vida saludables.

En l'acte inaugural també hi ha intervingut el regidor de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa, Josep Lluís Irujo, que ha assenyalat que aquest és un tema important i més tenint en compte que les principals causes de mort entre els joves de 16 a 25 anys són els accidents de trànsit i problemes de salut mental, entre els quals s'hi inclouen tant el suïcidi com les addiccions. Segons Irujo, és important que els joves sàpiguen que "més enllà de la seva càrrega genètica, els hàbits de salut que tinguin, com fer exercici de forma regular o alimentar-se de forma saludable, són claus per a la seva longevitat". Per això, ha dit el regidor, cal treballar molt la promoció i l'educació per a la salut entre la gent jove.

De la seva banda, el director general de la FUB, Valentí Martínez, ha dit que la Jornada forma part de les accions que impulsa la institució amb la voluntat de fer una aportació a la "reflexió, més enllà de la funció de docència" que exerceix com a centre universitari. Martínez s'ha referit també a les dificultats de "connectar" amb la gent jove i ha instat els participants a plantejar-se si el fet que joves i adults no s'entenguin és un paradigma generacional que es va repetint, si les noves tecnologies han de ser els mecanismes de comunicació que s'utilitzin per arribar als joves i si hi ha un canvi de valors que cal tenir molt present a l'hora de fer accions adreçades a aquest col·lectiu.

En la jornada hi participen professionals que tenen relació directa amb els joves en el seu àmbit de treball, és a dir, des de professionals de l'àmbit de la salut, passant per educadors socials, mestres o professors, entre d'altres col·lectius. També hi prenen part alumnes de la FUB.

Durant la jornada es donaran a conèixer diferents estratègies de professionals en aquest àmbit. La primera de les aportacions ha estat la del psicòleg i comunicador Xavier Guix, que ha pronunciat la conferència inaugural titulada "Joves, ens entenem?". Guix és autor, entre d'altres, de llibres com "Ni m'explico, ni m'entens", on dóna claus per entendre i gestionar els conflictes de la comunicació.

El programa també inclou dues taules rodones titulades "Com ens veieu?" i "Eines d'intervenció en promoció i educació per a la salut". El programa es tancarà aquesta tarda amb una conferència que pronunciarà el psicòleg comunitari, Ruben David Fernández, titulada "Joves i acció comunitària" i amb un acte de cloenda en el qual intervindran la subdirectora de promoció de la Salut de la direcció general de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, i la directora de la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, Dolors Juvinyà.

Una jornada biennal i itinerant
La Jornada de Promoció i Educació per a la Salut se celebra amb una periodicitat bianual i s'organitza des de l'Aula de Salut, un grup de recerca que integren la Fundació Universitària del Bages, la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida. La Jornada és itinerant i se celebra cada dos anys en una de les tres localitats. Aquesta edició compta amb la col·laboració de l'Associació de Titulats en Salut Pública de Catalunya (AMASPUB).

En record de Fernando Marqués
La celebració de la Jornada s'aprofitarà per fer un acte de reconeixement pòstum al doctor Fernando Marqués, mort el passat mes de setembre als 54 anys. Marqués era professor de la Fundació Universitària del Bages i era un dels organitzadors de la Jornada de Promoció i Educació per a la Salut.

A l'homenatge s'hi han sumat les entitats en les quals col·laborava Marqués habitualment, l'Àrea Bàsica de Salut Cervera-Guissona, l'Associació de Titulats en Salut Pública de Catalunya, l'Aula de Salut, la Fundació Universitària del Bages, el Programa d'Activitats Preventives i de promoció de la Salut, els Serveis Territorials de Salut de Lleida, la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida.

L'homenatge es farà un cop finalitzada la Jornada, a les sis de la tarda.