La participació juvenil, en un curs de l'Escola d'Estiu de la FUB

El donaran dos experts en dinamització de la participació dels joves

Publicat el 04 de juliol de 2011 a les 18:00

Dos experts en dinamització de la participació dels joves, Antonio Alcántara i Carmen Fructuoso, impartiran el curs "Eines per a la dinamització i el foment de la participació juvenil" dins del programa de l'Escola d'Estiu de la Fundació Universitària del Bages. L'objectiu del curs, tal i com explica Alcántara, és "ajudar aquelles persones que volen fomentar la participació dels joves en els seus projectes, ja sigui en l'àmbit de l'esport, com en el de la cultura o l'educació".

El curs, que s'impartirà els dies 18, 19, 20, 21 i 22 de juliol, parteix de la necessitat de treballar la implicació dels joves en la societat. Segons Alcántara, en aquests moments s'està produint una evolució dels valors de les societats capitalistes cap a uns valors d'una nova cultura postmoderna. Aquests canvis comportaran, explica, el desenvolupament de noves formes de governança, en les quals les noves generacions hauran de ser actives a través de la participació ciutadana i la implicació en les organitzacions civils.

Segons els organitzadors del curs, aquesta transformació fa imprescindible que els joves s'impliquin en aquesta nova pràctica de la ciutadania. Per això, el curs pretén facilitar tot un seguit de propostes, eines i metodologies per fomentar-ho. També que hi hagi un aprenentatge de noves maneres de funcionar basades en valors i pràctiques com el respecte, el diàleg, el consens o l'horitzontalitat.

Metodologia dinàmica i pràctica
El curs "Eines per a la dinamització i el foment de la participació juvenil" es treballarà a través de dinàmiques en les quals els assistents s'hauran de convertir en protagonistes de les situacions per, a partir de casos pràctics, anar a parar a la teoria. Això vol dir que serà un curs molt pràctic i alhora participatiu i que es desenvoluparà com un espai de reflexió, d'intercanvi i d'adquisició de coneixements.

El programa tractarà temes com la diversitat juvenil, la dinamització i la participació juvenil, el projecte juvenil, la persona que treballa amb joves i la negociació i la resolució de conflictes. També s'hi presentaran exemples d'experiències que han assolit els seus objectius en aquest àmbit i es faran dues visites a projectes juvenils amb diferents models de gestió i de dinamització.

Aquesta formació està pensada per a totes aquelles persones que treballen en l'àmbit de l'educació no formal, vinculades amb la dinamització sociocultural, educadors socials, pedagogs, persones que treballen amb joves, estudiants de cicles formatius, estudiants universitaris o membres d'associacions juvenils, entre d'altres. Segons explica Alcántara, es tracta de donar-los eines perquè puguin incentivar la participació dels joves en tots aquests àmbits.

Experts en dinamització juvenil
Els responsables del curs són dues persones que fa anys que treballen en les noves formes de dinamització juvenil i amb una llarga trajectòria en aquest àmbit. Antonio Alcántara és educador social per la Universitat de Barcelona, té un Màster en Innovació Educativa i Avaluació de Programes Formatius per la UNED, és responsable de l'Àrea de Formació i Circ Social de l'Ateneu Popular 9 Barris i col·laborador extern de l'Agència Catalana de la Joventut.

Carmen Fructuoso és sociòloga per la Universitat de Barcelona i responsable de l'Associació La Perifèrica. Ha coordinat el projecte de dinamització comunitària de la Fundació Trinijove i ha col·laborat amb el departament de Circ Social de Cirque du Soleil en la realització de cursos de formació per a dinamitzadors juvenils.

L'Escola d'Estiu de la FUB
Aquesta és una de les principals novetats que presenta l'oferta de cursos de l'Escola d'Estiu de la FUB, que coordina l'Escola de Formació Contínua de la institució universitària. En aquesta edició s'han organitzat tretze cursos. L'objectiu és assolir els 150 alumnes que es van inscriure en els cursos de l'anterior edició.