Les Llàgrimes de Sant Llorenç, també anomenades Perseids, tenen lloc entre finals de juliol i agost, quan la Terra travessa l'estela del cometa SwiftTuttle en la seva trajectòria al voltant del Sol. Això provoca que hi hagi una multitud de partícules, anomenades meteoroides, que xoquen contra l'atmosfera. Enguany la pluja d'estels serà cinc vegades més intensa que en anys anteriors, ja que les Perseids solen tenir un màxim de 100 meteors per hora i, segons informa l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), pot arribar fins a 500 meteors per hora.
Així doncs, la pluja de meteors més famosa de l'estiu arriba a la seva màxima activitat aquesta matinada de l'11 al 12 d'agost. Segons expliquen els experts, aquest serà la més intensa dels últims anys. És per aquest motiu que l'IAA-CSIC, en col·laboració amb l'Associació AstroInnova i el grup Deadalus, llançaran una sonda quan la pluja aconsegueixi el seu màxim visible a Europa, per gravar per primera vegada, en color, i en alta definició, aquesta pluja d'estrelles des de l'estratosfera.
L'estudi de les pluges de meteors ajudarà a millorar els models de previsió d'activitat, cada vegada més necessaris, ja que les pluges d'estrelles poden tenir efectes perniciosos en alguns satèl·lits en òrbita terrestre.
Quan seran més visibles?
El primer moment en què l'activitat serà més alta es produïra entre les 2.00 i les 6.00 hores (hora peninsular), mentre que el segon tindrà lloc entre les 13.00 i les 15.30 hores del dia 12. En aquest cas, en coincidir amb l'horari diürn no seran tan visibles, però afavorirà la seva observació des del nord d'Amèrica.
I és que, aquest pluja té una major visibilitat a l'hemisferi nord, ja que la constel·lació de Perseu apareixerà pel nord-est a partir de les 22 hores i es mantindrà visible durant tota la nit a la vegada que va guanyant altitud
Observació de les Perseides
Per poder observar-les millors, els experts recomanen consultar el temps abans, per comprovar que no hi haurà núvols i saber quina temperatura farà. No cal telescopi, ni prismàtics però sí allunyar-se de la ciutat per evitar la contaminació lumínica.
Per la seva banda, la Lluna interferirà en l'observació del fenomen, que apareixerà en el cel en fase creixent. És per aquest motiu que es recomana observar les Perseids a partir de les dues de la matinada, ja que la Lluna tindrà un efecte menor.
"Els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel. Per la seva trajectòria poden procedir d'un punt situat en la constel·lació de Perseu, d'aquí el seu nom", ha indicat el membre de l'empresa Azimuth, Marcos Villaverde, que coordina les activitats de divulgació en l'observatori de Calar Alto.
Es recomana observar a 40 graus de la constel·lació de Perseu, i prendre com a guies les de Taure, Andròmeda o l'Óssa Menor. A més, apunten que no caldrà utilitzar telescopis ni cap instrument òptic. La pluja es podrà veure a ull nu sempre i quan s'estigui en una zona fosca i lluny de la contaminació lumínica de les ciutats.
[vimeo]173300126[/vimeo]
Les Llàgrimes de Sant Llorenç més intenses dels últims anys arriben avui
L'Institut d'Astrofísica d'Andalusia llançarà una sonda per gravar en color, i en alta definició, aquesta pluja d'estrelles des de l'estratosfera
ARA A PORTADA
-
Del Bloody Mary al coulant: el tomàquet inspira el sopar de temporada d'estiu a Manresa Pere Fontanals
-
-
«He arribat a un punt de bloqueig mental: ja no podia continuar exercint el lideratge» Pere Fontanals
-
-
Lerato Pagés, sisena dels 100 metres tanques a l'Europeu sub23 amb marca destacada a semifinals Pere Fontanals
Publicat el 11 d’agost de 2016 a les 10:53
Et pot interessar
-
Societat Afectacions de trànsit en un tram del passeig del Riu, dissabte i diumenge
-
Societat Talls de trànsit puntuals al carrer Camp i Fabrés, la nit de diumenge a dilluns
-
Societat El Centre Residencial La Llum celebra 23 anys amb una setmana d'activitats lúdiques i comunitàries
-
Societat Endesa modernitza la xarxa elèctrica de Sant Feliu Sasserra
-
Societat El Meteocat confirma un esclafit al Bages
-
Societat Els 8 refugis climàtics de Manresa per superar la calor