
L'Escola Pia de Moià imparteix Llar d’Infants, Educació infantil i Educació primària a prop de 300 nens i nenes des de fa 326 anys. Fa 30, va iniciar un pla de potenciació de la lectura a través de la biblioteca, demanant l’assessorament d’experts en el tema i consultant revistes especialitzades. El curs 1980-1981 es va començar a adquirir llibres infantils segons criteris de qualitat i des de l'any 99, s'han dut a terme diferents programes de formació del personal responsable i de la resta del professorat en l'ús de les biblioteques dels centres escolars. Fa tres anys, es va informatitzar la biblioteca, a partir de la participació en el curs de formació Puntedu, que compta avui dia amb 4.500 llibres catalogats. El certamen literari, que se celebra un divendres del mes de maig, constitueix la festa màxima de la lectura. El curs passat l’escola publicà el llibre Arrel i paraula en el qual se’n recullen els treballs guanyadors dels vint-i-set anys de certamen.
Aquestes han estat algunes de les passes d'un projecte ambiciós, reconegut ara amb un tercer premi al Concurso Nacional de buenas prácticas para la dinamización e innovación de las bibliotecas de los centros escolares.
Aquest pla de foment de la lectura es basa en eixos com que els nens llegeixin per plaer, llegeixin amb abundància, llibres de qualitat. també es treballa que aprenguin A buscar en el llibre la informació que necessiten, adquireixin l'hàbit de la lectura en silenci però també gaudeixin de la lectura en veu alta, augmentin el seu vocabulari o desenvolupin la creativitat. Aquests eixos es concreten en la participació en projectes com Atrapallibres de la Generalitat, o Exploradors de llibres de l'Escola Pia de Catalunya, en el quals els alumnes poden llegir voluntàriament quatre llibres, prèviament seleccionats per experts, i puntuar-los. Els autors més valorats són convidats a presidir el certamen literari.
La col·laboració amb la Biblioteca Municipal de Moià és un altre punt fort del seu pla. Així, a més de les visites a aquesta institució, es treballa conjuntament. Es dur a terme el projecte Les maletes viatgeres, amb nenes i nens d'Educació infantil, que s'emporten a casa una maleta amb un llibre per a cada dia de la setmana. Disposen d’un decàleg de bons lectors i d’una llibreta en la qual expressen les seves impressions. En aquesta etapa escolar, els alumnes dediquen la tarda dels dilluns a anar a la biblioteca de l’Escola per tal de familiaritzar-se amb aquest entorn i els hàbits necessaris per estar-hi.
Un dels altres punts importants és la promoció de la lectura en família, conscients que si els adults llegeixen davant dels nens aquests es veuran motivats. Per això, des de l'Escola de Pares del centre es fomenten programes i xerrades en aquesta línia. Missatgers de la biblioteca en seria un, també en la col·laboració de la biblioteca municipal: cada setmana, un nen o nena, en companyia dels seus pares tria 3 o 4 llibres i un DVD o CD del seu interès. A classe, explica el per què de la seva elecció, animant els companys a compartir els seus llibres favorits. A Primària, els alumnes participen en el projecte telemàtic Lacenet del Centre de Recursos Pedagògics del Bages, en què escriuen el plantejament i el nus d'un conte, el pengen a la xarxa i, des d'un altre centre, l'acaben.
Aquest curs, com a novetat, tots els alumnes dediquen cada dia un quart d'hora a llegir en horari escolar. Durant aquests minuts, es deté el ritme del centre i el nen escull el llibre que vol, amb tota la llibertat de canviar-lo si no li agrada, i el llegeix a la seva aula. L’activitat es diu L'escola llegeix.
Concurso Nacional de buenas prácticas en bibliotecas de centros escolares
El Ministeri d'Educació premia els centres escolars que reforcen el paper de la seva biblioteca com a centre de recursos per construir el coneixement de forma individual i col·lectiva, posant les bases per aprendre a aprendre. La biblioteca ha de ser una eina educativa de primer nivell integrada en el projecte curricular i educatiu del centre. Així es valoren iniciatives relacionades amb l'ús de la biblioteca com a font d'informació que faciliti el treball interdisciplinari, l'educació documental i la formació dels usuaris, el desenvolupament de plans de lectura integrats en el projecte educatiu del centre o l'ús de les TIC –biblioteca virtual, accés al catàleg...–. El Concurs té tres modalitat i en cadascuna d'elles es concedeixen nou premis amb una dotació econòmica diferent.