Manresa dóna suport unànime als antifeixistes multats

El ple demana que es tanquin els expedients oberts als activistes per concentrar-se contra SOM Catalans i només evita, a través d'una esmena del govern, instar els Mossos d'Esquadra a "no denunciar a veïnes que exerceixen el seu legítim dret a manifestació, reunió"

Publicat el 17 de juny de 2016 a les 12:22
El ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat una moció presentada per la CUP, PSC i DM que demanava al departament d'Interior de la Generalitat que no multés els dos joves antifeixistes a qui els Mossos d'Esquadra van obrir un expedient sancionador per concentrar-se contra una manifestació racista de SOM Catalans a Manresa el passat 30 de gener.

El membre de Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) al Bages, David Gómez Puig, va defensar la proposició des del públic destacant que, en tot moment, la concentració de rebuig a SOM Catalans s'havia desenvolupat pacíficament i que els Mossos d'Esquadra que s'hi van desplaçar van identificar només membres antifeixistes. Gómez Puig, que va aprofitar la seva intervenció per mostrar el seu "orgull" pel fet que "Manresa sigui una ciutat exemple de convivència" i que "l'Ajuntament aprovés una moció antifeixista per unanimitat", va denunciar que SOM Catalans "aprofiten la sensibilitat de molta gent amb la independència per embolicar-se amb una estelada per fer penetrar el seu discurs racista".

En el torn d'intervenció dels polítics, el president del grup municipal de la CUP, Jordi Garcés, va fer un alegat contra el feixisme, el racisme i la "llei Mordassa" i va recordar que aquest tipus de moviments estan creixent a tota Esuropa "i cal donar-los resposta". L'aplicació d'aquestes sancions dóna, segons el regidor, un missatge clar: "concentrar-se contra el feixisme té un preu". Ja a tivell més tècnic, Garcés va defensar que les multes (de 601 euros cadascuna d'elles), eren il·legals. "Segons la llei hi ha uns supòsits segons els quals la policia et pot identificar, cap dels quals es complia el passat 30 de gener", va asegurar, i ho va rematar aclarint que "malgrat això, tal i com ho recull la minuta policial, els dos joves denunciats van identificar-se voluntàriament", de manera que no hi va haver "desobediència a agents de l'autoritat", que és el concepte pel qual se'ls ha obert l'expedient.

En el seu torn, el president dels socialistes, Felip González, va demanar al govern que retirés les esmenes que havia presentat. "La moció ha estat prou mesurada com per a que no sigui necessari esmenar-la", va assegurar. A efectes pràctics, l'esmena presentada per CDC i ERC retallava un atès de la moció que instava els Mossos d'Esquadra a "no denunciar a veïnes que exerceixen el seu legítim dret a manifestació, reunió". Precisament, el representant de Democràcia Municipal, Dídac Escolà, va criticar que "la Generalitat critiqui la "llei Mordassa", però després la faci aplicar".

El govern, de la mà de la regidora Mercè Rosich, va reiterar el seu compromís amb la lluita contra el feixisme i el racisme, i va mostrar-se d'acord amb el fet que les denúncies no havien estat ben realitzades.

Finalment, tot i les abstencions de la CUP i DM a la incorporació de les esmenes del govern, tot el ple va votar a favor de la moció amb les esmenes incorporades. UCFR al Bages va agrair a l'Ajuntament la seva nova mostra de suport a aquesta lluita.