Manresa ha portat a terme 33 accions com a ciutat educadora

El PEC fa balanç amb la celebració de la jornada "Tot el que fa educa. Balanç PEC 2005-2010 punt i seguit"

Publicat el 16 d’abril de 2010 a les 16:03

Jornada sobre el PEC a l'Auditori CaixaManresa. Ajuntament Manresa

El Projecte Educatiu de Ciutat, PEC, tanca aquest dijous una primera etapa a Manresa amb la celebració de l'acte Tot el que fa educa. Balanç PEC 2005-2010 punt i seguit. L'objectiu d'aquesta jornada és valorar les accions impulsades en aquest període i marcar el camí de futur. El PEC va néixer per empènyer Manresa cap a una ciutat més educadora i, per fer-ho, havia de procurar millorar en els tres àmbits que quan es va posar en marxa el PEC es van considerar les principals assignatures pendents de la ciutat: civisme, cohesió social i ciutadania activa.

La valoració del treball fet durant aquest temps és positiva ja que, des que va començar el període d'execució d'accions, el gener del 2007, i fins a l'actualitat se n'han portat a terme un total de 33.

Recordem que abans de posar en marxa les accions hi va haver un període de participació ciutadana, durant el qual es van fer diverses aportacions. En aquest sentit, cal destacar que 11 les accions que s'han portat a terme són fruit de la participació ciutadana. La resta, 22, han estat accions proposades per l'equip de govern.

En concret, les 33 actuacions que s'han portat a terme són:
Accions fetes a proposta de la ciutadania
  • 1. CD llibret Aiguallum. El CD llibret es presenta l'abril del 2009. Recull 21 cançons de diferents països del món interpretades per persones nouvingudes a Manresa, la majoria, amateurs. El llibret inclou la lletra original, la traducció al català, l'anàlisi musicològic del tema i una petita biografia del cantant. El projecte és produït per l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Orfeó Manresà.
  • 1. Concert Aiguallum. El 30 d'agost de 2009 es presenta el projecte Aiguallum en un concert de Festa Major a la plaça Sant Domènec. Rep una bona acollida de crítica i públic. Aigües de Manresa és el patrocinador del concert.
  • 1. Concert Aiguallum al Kursaal. El 21 de febrer de 2010 se celebra el concert de presentació de l'Aiguallum al teatre Kursaal coincidint amb les Festes de la Llum de Manresa. El concert compta amb la col·laboració de músics locals i forma part de la programació estable del teatre. Aquesta actuació es realitza amb el patrocini de Caixa Laietana i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
  • 2.Educa'Manresa. El 2008 es fa la primera convocatòria de l'Educa'Manresa per premiar les entitats, empreses i ciutadania que fan accions educatives a la ciutat. Es lliuren dos premis de 3.000 euros cadascun.  Es recullen vint propostes i els guanyadors de la primera edició van ser Òmnium Cultural i l'AMPA del Lluís de Peguera. La pròxima convocatòria serà aquest 2010.
  • 3. Joc de Manresa ‘on line'. El setembre del 2008 es posa en marxa el Joc de Manresa on line: un joc de preguntes i respostes sobre la ciutat per despertar l'interès de la ciutadania per Manresa i convidar-la a fer preguntes pel Joc de Manresa, en versió sobretaula. Hi participen 410 persones.
  • 3. Joc de Manresa. El Nadal de 2008 es posa a la venda el Joc de Manresa, el primer joc de sobretaula amb preguntes i respostes sobre la ciutat, amb l'objectiu de fomentar el coneixement de Manresa de forma lúdica. Es fa una tirada de 900 exemplars. El joc inclou 1.200 preguntes sobre Personatges, Cultura, Història, Esports, Entorn i Societat Activa. Aquest projecte es pot realitzar gràcies a l'ajuda desinteressada d'una trentena de persones expertes en diferents temàtiques de la ciutat i al patrocini de la Fundació Universitària del Bages (FUB), Caixa Manresa, Althaia i Abacus.
  • 4. Consell d'Infants. Es constitueix el curs 2007-08 amb la finalitat de garantir que la veu dels infants de la ciutat sigui escoltada. Es va renovar el curs 2008-09 i al desembre es va tornar a constituir amb la participació de deu escoles.  El curs passat es van proposar idees de reforma del parc infantil de Sant Ignasi i del parc dels Dipòsits Vells. Tots dos parcs ja s'han arranjat. La temàtica del nou curs és el civisme.
  • 5. Cicle de Xerrades per a Mares i Pares. S'organitza la primera edició el curs 2007-08. Permet, per primer cop, organitzar una activitat conjunta entre centre públics i concertats, AMPA's, la FAMPA i l'Ajuntament. La resposta de públic ha estat molt bona. El curs 2009-10 ha començat la tercera edició del cicle amb la incorporació de les AMPA dels instituts.
  • 6. Educa't Jugant. Acció organitzada conjuntament amb la regidoria d'Esports. Durant el curs 2007-08 es va organitzar a totes les escoles de primària de Manresa unes xerrades-taller a favor del joc net en l'esport. L'acció es va cloure amb una matinal esportiva al Congost amb activitats no competitives i una exposició d'auques al Casino. També es va organitzar un taller per a entrenadors amb el nom “Posa't a la pell de l'àrbitre”.
  • 7. Festa de la Primavera. Se celebra el 2007 conjuntament amb la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa. Van participar-hi vuit barris que es van encarregar de netejar un espai públic de la ciutat i es van repartir 2.000 flors durant la diada de Sant Jordi perquè els ciutadans embellissin els balcons.
  • 8. La Gent Gran fa escola. L'abril del 2007 es posa en marxa aquesta acció amb l'objectiu de fomentar la relació intergeneracional dins l'escola entre infants i persones grans. S'han fet accions a les escoles Bages i Oms i de Prat i s'ha participat en la Setmana de la Mobilitat del 2007 en col·laboració amb avis i àvies d'alumnes, l'Associació Viure i Conviure, L'AV Escodines i la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa. La iniciativa ha comptat amb el suport d'una vintena de persones que s'han posat a disposició d'aquestes dues escoles.
  • 9. Família Acollidora. Neix el febrer del 2007 per facilitar la integració de les famílies nouvingudes dins les escoles. De forma voluntària, un grup de divuit famílies ofereixen orientació dins l'escola a altres famílies que acaben d'arribar a  Manresa i necessiten posar-se al dia de tot: com funcionen els centres educatius on matriculen els seus fills/es, els horaris, quins serveis hi ha a la ciutat... En el marc d'aquesta acció les famílies han organitzat de manera espontània activitats interculturals, com berenars o reunions per aprendre català, etc.
  • 10. Carta dels Drets i Deures. El maig del 2007 s'aprova  la “Carta de Drets i Deures de la ciutadania en la convivència, la participació i les relacions amb l'administració municipal”.  La carta reflexiona sobre la necessitat de disposar d'unes normes bàsiques per garantir una convivència harmònica en la ciutat en tres àmbits: la convivència en l'espai públic, la participació i les relacions amb l'administració municipal.
  • 11. Calendari 2010. El calendari 2010, editat per l'Ajuntament de Manresa, tracta sobre el civisme i porta per nom “Educa'Manresa”. El document inclou una sèrie de frases i il·lustracions sobre accions cíviques (El carrer també és casa teva; el nostre entorn parla de nosaltres; quan compartim, creixem, etc.) i un text informació sobre l'esperit del PEC.
Accions fetes a proposta del govern
  • 12. Carpeta del ciutadà: millora resolució tràmits municipals. El juliol del 2009 es posa en marxa la nova Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) de Manresa, a la planta baixa de l'Ajuntament amb l'objectiu de millorar les relacions ciutadà/Consistori. Des d'aquest espai se centralitza el 80% dels tràmits que s'havien de fer en diferents finestretes del Consistori. S'ofereix atenció presencial, telefònica i a través d'Internet de 9 del matí a 8 del vespre. Pel que fa a Internet, cada manresà i manresana disposa de la seva carpeta digital confidencial, un espai en el web municipal que permet conèixer la resolució dels tràmits personals pendents, dades del padró, pagaments de tributs, etc.
  • 13. 010 digital: publicació automàtica de dades d'equipament, agenda, activitats, serveis... Des d'aquest últim any totes les entitats que formen part del registre d'associacions municipal poden consultar quines activitats hi ha programades per evitar solapaments i poden enviar directament la informació perquè sigui consultable. Aquesta millora s'ha introduït arran de la renovació de la web municipal. Les entitats inscrites al registre municipal poden enviar i publicar directament els actes que organitzen.
  • 14. Programa per al foment de la lectura (biblioplaces). S'han posat en marxa nous serveis per acostar la lectura a diferents segments de públic, com el préstec domiciliari per a persones amb mobilitat reduïda; l'hora del conte per a infants d'1 a 3 anys;  el servei mòbil de préstec al mercat de la Font; el projecte "Nascuts per llegir", adreçat a alumnes de llars d'infants.
  • 15. Recuperació i difusió de la memòria històrica. S'ha realitzat el projecte "Descobreix-te!", als barris Vic-Remei, Barri Antic i Valldaura, que ha pres com a eix conductor la identificació i difusió del seu patrimoni. S'han organitzat activitats per a escolars, joves, gent gran, itineraris i exposicions de redescoberta dels barris. També, entre d'altres accions, s'han organitzat tallers de memòria històrica intergeneracionals, visites guiades a diferents elements del patrimoni i s'ha col·laborat en la publicació d'exemplars de la col·lecció "Memòria" del Centre d'Estudis del Bages.
  • 16. Esport a l'escola. Durant el curs 2007-08 es van organitzar 237 jornades de promoció de l'atletisme i la gimnàstica en hores lectives als centres educatius de Manresa. En total, hi van participar 5.736 alumnes de primària i secundària. Es treballa per estendre aquest projecte de difusió de l'esport a d'altres modalitats esportives. Aquest programa s'ha anat mantenint els cursos posteriors amb diferents esports.
  • 17. Desplegar una xarxa ciutadana de punts d'informació a la gent gran. L'objectiu dels punts d'informació a la gent gran és proporcionar informació i assessorament personalitzat. Són gestionats a través de la participació voluntària de les entitats del sector i actuen sota la coordinació d'una Oficina Dinamitzadora, gestionada per Creu Roja, que s'encarrega d'actualitzar continguts, formar el voluntariat i promoure campanyes informatives. Els punts existents són: Coordinadora de Jubilats; Associació Gent Gran de Manresa, L'Esplai; Club de Jubilats de les Escodines; i Casal de la Gent Gran de Manresa.  
  • 18. Mantenir la renovació dels espais públics amb la finalitat de recuperar la vitalitat comercial i de serveis del nucli antic. Les principals actuacions de renovació urbanística han estat la renovació de les muralles de Sant Domènec i de Sant Francesc i les obres al carrer Alfons XII i les places Llisach i Gispert.
  • 19. Increment de l'oferta de cursos de català. S'ha mantingut l'oferta de cursos de català a diferents nivells i s'ha detectat un augment de la demanda. Al curs 2008-09 s'unifiquen en un sol document tots els cursos de llengua catalana per facilitar la informació a les persones interessades en aprendre-la. També s'ha editat un fulletó informatiu en set llengües per facilitar-ne la difusió: català, castellà, anglès, francès romanès, àrab i mandarí. Les entitats que fan cursos de català són: Consorci de Normalització Lingüística, Càritas Arxiprestal Manresa, Creu Roja Manresa, Centre de Formació d'Adults Jacint Carrió, AV Escodines, AV Barri Antic, AV Carretera Santpedor, AV Plaça Catalunya, AV Mion-Puigberenguer, AV Sagrada Família, AV Valldaura, AV Balconada, AV La Font, AV El Xup, AV Vic-Remei, Associació Horitzons Mediterranis i Associació Bages per a tothom, Associació Cultural Islàmica del Bages i Federació d'Associacions de Veïns de Manresa.
  • 20. Suport a les entitats d'immigrants per potenciar la seva funció d'acollida i integració. Actualment hi ha una vintena d'entitats en marxa, que treballen amb la població immigrada. L'ajuda principal que els ofereix l'Ajuntament de Manresa és en l'elaboració dels estatuts, informació sobre les línies de subvenció i suport logístic a les fires i certàmens que organitzen. Les entitats s'encarreguen d'acollir d'altres immigrants i vetllar per la seva cultura. Dues entitats molt actives són la dels senegalesos i la dels argentins. Les entitats participen en el Consell Municipal d'Interculturalitat i Immigració.
  • 21. Programes. La regidoria de Joventut continua donant suport als programes Espai Jove i Joves del Nucli Antic, l'objectiu dels quals és organitzar activitats al carrer i convertir l'espai públic un lloc de trobada i de relació.
  • 22. Punt d'Informació i Dinamització als Centres d'Ensenyament Secundari. Els PIDCES, Punts d'Informació i Dinamització als Centres d'Ensenyament Secundari, s'encarreguen de donar a conèixer les activitats de les associacions orientades als joves a quatre instituts de Manresa. Falta posar en marxa el servei al cinquè. Un dia a la setmana, els dinamitzadors del PIDCES es traslladen a l'institut a l'hora del pati. Sobre una taula, s'hi col·loquen fulletons variats. Generalment, cada setmana la temàtica és diferent: oci i lleure, salut, treball,... Els joves poden, també, demanar informació d'altres temàtiques i fer consultes personals.
  • 23. Penja't de l'estiu. L'estiu del 2009 s'organitza per tercer any consecutiu el programa de lleure juvenil "Penja't de l'Estiu". La iniciativa va néixer l'any 2007 de la fusió de tres programes (Setmana Jove, Estiu Jove i Què fas aquesta nit?). El programa agrupa una oferta variada d'activitats d'oci per a la gent jove adaptada a diferents franges d'edat i a la diversitat d'interessos. En la tercera edició, ha augmentat el nombre d'entitats i col·lectius juvenils implicats en l'organització, passant de 20 a 30.  L'objectiu d'aquesta acció és promoure una oferta diversificada d'oci que eixampli les opcions d'oci dels joves i promoure la seva participació en l'organització.
  • 24. Mesures per eradicar la presència d'excrements de gos a la via pública. L'Ajuntament ha instal·lat pipicans a diversos punts de la ciutat i també papereres expenedors de bosses per recollir excrements dels gossos. L'objectiu és conscienciar la ciutadania i aconseguir acabar amb la presència d'excrements de gos a la via pública. En aquest sentit, el Consell d'Infants ha posat en marxa recentment el Cacòmetre, una acció per recordar als propietaris de gossos que tenen l'obligació de recollir els excrements dels seus animals de la via pública.
  • 25. Aparcaments dissuasius. S'han situat aparcaments dissuasius al sector de la Salle, al Passeig del Riu, a Prat de la Riba i al sector de la FUB.
  • 26. Millora i ampliació línies de bus. S'han aplicat totes les actuacions del pla de millores recollides a l'Acord per a la Millora del Transport Públic Urbà i Interurbà a Manresa 2006-09. A banda, s'han fet algunes millores com, per exemple, asfaltar l'accés al barri dels Comtals per facilitar que el bus pugui accedir fins a dalt. Resta pendent una millora del servei als sectors Miralpeix i Guix. Tot i això, sí que es va aconseguir que els usuaris d'aquests dos sectors que complissin els requisits tinguessin accés a una tarja social per al bus interurbà, fet que suposa la gratuïtat del servei. Des d'aquest curs escolar, d'acord amb l'ATM, s'ha posat en marxa la targeta T-12 que permet que els infants menors de 12 anys viatgin a un preu molt baix. L'objectiu és promoure l'ús del bus entre els més joves.
  • 27. Potenciar i millorar les accions de sensibilització en l'àmbit de la solidaritat i la cooperació en el món educatiu. A hores d'ara hi ha un pla de sensibilització estable per a tot l'any. Dos moments claus són al gener, amb el memorial Flors Sirera, i a l'octubre amb la Fira d'ONG i l'Ecoviure. Les principals línies de treballar són: ampliar el projecte d'Escoles Responsables i millorar la coordinació dels actes vinculats a la solidaritat i la cooperació per fer-ne pocs i conjuntament.
  • 28. Elaborar un programa estable de sensibilització de temàtiques de solidaritat i cooperació (enfortit teixit social, reflexió crítica...). El Consell Municipal de Solidaritat va pactar treballar del 2007 fins al 2011 sobre un únic eix: "Manresa amb la Cultura de la Pau i els Drets Humans". Des de la regidoria, la valoració és positiva perquè ha permès interrelacionar els temes d'actualitat amb les campanyes pròpies de les entitats. La temàtica se centra durant 4 anys en la cultura de la pau i els drets humans amb activitats concretes trimestrals.
  • 29. Suport per  a la introducció del TIC en públics concrets: gent gran, immigració... S'organitzen cursos d'alfabetització digital. La majoria d'assistents són gent gran i dones de mitjana edat. Es fan dues convocatòries anuals i en la darrera es van oferir 50 cursos i hi van participar 450 persones. Es treballa promovent projectes de promoció de les TIC en col·lectius de ciutadans no comunitaris. Hi ha previst oferir cursos específics per a persones amb risc d'exclusió social.
  • 30. Millorar els paviments i voreres de la ciutat/Taula de Civisme. El PEC participa en la Taula de Civisme, convocada per la regidoria de Via Pública, i que reuneix representants de diferents sectors socials. La primera reunió es va celebrar el desembre de 2008. La diagnosi i les propostes sorgides del PEC han servit de punt de partida del debat. La creació de la taula de civisme és una de les actuacions recollides en el PAM.
  • 31. Divulgació Centralitzada dels actes de la ciutat. La web de l'Ajuntament de Manresa i "L'Apuntador" són els dos mitjans que centralitzen la informació dels actes i activitats que s'organitzen a la ciutat. D'altra banda, també s'ha posat en marxa La Plaça, un butlletí digital d'informació de l'Ajuntament de Manresa.
  • 32. Escoles Responsables. Les escoles La Flama i el Pare Algué han rebut el reconeixement d'Escoles Responsables. Han estat els dos centres pioners en aplicar aquesta iniciativa que consisteix en què el centre educatiu pren un compromís ferm amb el reciclatge i la solidaritat que es tradueix en el dia a dia de l'escola: utilitzar de paper reciclat, reciclatge selectiu del residus dins l'escola, accions de conscienciació de l'alumnat, etc.
  • 33. Campanya "M'apunto a Manresa". L'Ajuntament de Manresa va enregistrar amb diferents grups musicals locals la cançó "M'apunto a Manresa", una acció que formava part d'una campanya de civisme per augmentar l'autoestima de la ciutadania. El febrer del 2006 es va fer un concert de presentació i es va editar un DVD amb el viodeclip de la cançó i informació del PEC de Manresa que, aleshores, es comença a elaborar. Es van enregistrar 10.000 còpies que es van distribuir gratuïtament.
Naixement del PEC
El PEC va ser impulsat per l'Ajuntament de Manresa el 2005 i, des d'aleshores, ha viscut diferents fases: Diagnosi, Procés de Participació i l'Inici d'Execució de les accions:
 

Una peça clau en tot aquest procés ha estat el Nucli Impulsor de Manresa, NIM, un grup de ciutadans voluntaris, procedents de diferents sectors socials i professionals, que van assumir l'encàrrec municipal d'organitzar un procés de participació per recollir idees i propostes que permetessin avançar en civisme, cohesió social i ciutadania activa. Es van organitzar 7 grups de treball en els quals van participar-hi 173 persones i es van recollir 88 propostes d'acció.
 

La tercera fase del PEC ha consistit en intentar dur a la pràctica les accions proposades a partir de la complicitat d'entitats, col•lectius, l'Ajuntament de Manresa i espònsors.

Què és un PEC?
Els PEC neixen arran del moviment de les Ciutats Educadores. Es tracta d'una corrent municipalista que apareix a principis dels anys 90 a partir de la idea que la ciutat no és només el lloc on els ajuntaments gestionen els serveis públics, on s'hi construeixen carrers, escoles, hospitals... sinó que, també, és l'espai on neixen, creixen, aprenen i es formen els ciutadans i les ciutadanes.

Barcelona va acollir la tardor del 1990 el I Congrés Internacional de Ciutats Educadores i quatre anys més tard, a Gènova, es va aprovar la Carta de Ciutats Educadores, que és com la constitució dels PEC. La carta diu: "la ciutat serà educadora quan reconeixerà, exercirà i desenvoluparà, a més de les funcions tradicionals –econòmica, social, política i de prestació de serveis-, també una funció educadora, en el sentit que assumeix una intencionalitat i una responsabilitat amb l'objectiu de la formació, la promoció i el desenvolupament de tots els seus habitants".  El PEC, doncs, és l'eina que permet traslladar a la pràctica el marc teòric definit en aquesta carta. La seva funció és intentar concretar en propostes realitzables el concepte teòric de ciutat educadora.