
Manresa s'afegeix a la commemoració del Dia Internacional del Comerç Just amb la participació en el projecte de la Diputació de Barcelona anomenat Cafè-Ciutat, una iniciativa que consisteix en fomentar la consciència en el consum de cafè d'una manera responsable, coneixent el seu origen i les condicions de comerç just d'aquest i, alhora, identificant el producte amb la ciutat.
En el cas de Manresa, el cafè que es distribuirà és d'una cooperativa de Chiapas i serà distribuït per l'entitat l'Associació Josep Maria Cunill pel Comerç Just i Responsable que gestiona a través de voluntariat la botiga de comerç just de la ciutat, que està situada al carrer Urgell, 14.
La presentació de l'iniciativa l'ha fet pública avui al migdia la regidora de Serveis Socials, Acollida i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa; Mercè Rosich; la coordinadora del programa de Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Rosa de Paz; i una representant de l'Associació Josep Maria Cunill, Montse Mira.
El dia 12 de maig es celebra el Dia Internacional del Comerç Just. Amb aquest motiu trenta-cinc municipis de Catalunya organitzen festes i activitats divulgatives. Manresa és un d'aquest municipis que es sumen a difondre el comerç just. Una de les línies de treball per promoure el comerç just des de la nostra ciutat és la participació de l'Ajuntament de Manresa en aquest projecte promogut per Diputació de Barcelona i que, a més a més, dóna la possibilitat a cada ciutat per agermanar-se amb una cooperativa cafetera productora.
Actualment ja participen vuit municipis de Catalunya en el projecte Cafè-Ciutat. A cada ciutat es treballa en conveni entre Diputació, l'ONG Alternativa 3, una entitat local i l'ajuntament de cada ciutat.
La imatge del Cafè Ciutat a Manresa es va escollir en un procés participatiu i la fotografia seleccionada per identificar els paquets és la del Correfoc, pensant en què reflectís un aspecte de la nostra identitat com a ciutat.
Els objectius del projecte reforcen la línia de treball que s'impulsa des del Consell Municipal de Solidaritat. Es treballa un model de cooperació que supera la idea "d'ajuda" i es centra en incidir en les causes que provoquen pobresa i injustícia. Per aquest motiu una proposta és que com a consumidors i consumidores coneguem que hi ha al darrera dels productes que comprem. L'exemple del cafè obre les portes a conèixer un altre tipus de comerç: el Comerç Just promou una relació comercial basada en el diàleg, la transparència i el respecte entre països.
El cafè Manresa ja s'ha pogut distribuir a través de les màquines de vènding municipals i a la Cantina de l'IES Lluís de Peguera on es realitzen també activitats educatives amb l'alumnat, ja que l'IES participa a la Xarxa d'escoles per al Comerç Just promoguda per Diputació.
Properes activitats de sensibilització de Comerç Just
Les activitats de sensibilització del Comerç Just a Manresa es va iniciar el dijous de la setmana passada amb la projecció del documental Receptes per al desastre de John Webster. Seguirà el dimecres 16 de maig amb una xerrada sobre la migració de les persones de l'eix cafeter, a les 8 del vespre a la Casa Flors Sirera; i es tancarà dissabte 19 de maig amb un espectacle per al públic familiar al Teatre Conservatori.
Les activitats programades tenen com a finalitat arribar a la ciutat de Manresa què és el Comerç Just, que es basa en –mitjançant el consum responsable- trobar unes relacions comercials on tothom hi guanyi: si els productes que es consumeixen es poden obtenir al propi territori, cal apostar pel consum de proximitat; i si es produeixen a altres països, es poden triar els que comptem amb el segell de Comerç Just.
La proposta és repensar les regles del comerç internacional, garantint que en qualsevol transacció es respectin els drets humans de les persones que elaboren els productes, així com protegir el medi ambient.
I reflexionar que els consumidor estan al final d'una cadena i, en definitiva, la seva decisió a l'hora de comprar és la que determina promoure uns productes o altres i, per tant, potenciar unes polítiques comercials o d'empresa o unes altres.
Activitats previstes a Manresa pel Dia Mundial del Comerç Just
Dimecres, 16 de maig a les 20.00 h
Xerrada "Els determinants de la migració de les persones de l'eix cafeter. Comerç just: una alternativa de vida digna", a càrrec de Luís Garzón i As. Josep Ma. Cunill pel Comerç Just.
Lloc: Casa Flors Sirera
Organitza: As. de Colombians
Residents al Bages, As. Josep M. Cunill pel Comerç Just i Consell Municipal de Solidaritat
Dissabte, 19 de maig a les 18.00 h
Espectacle per a públic familiar: "El conte del Cacau" a càrrec de la Companyia El Cacauòtic 2.0
La vida dels camperols i camperoles no sempre és tan dolça com la xocolata que
berenem.
Obra accessible per a persones amb discapacitat auditiva representada simultàniament en llengua oral i LSC (llengua de signes catalana).
Lloc: Teatre Conservatori
Organitza: Imagina't i Consell Municipal de Solidaritat
Col·labora: As. Josep M a. Cunill pel Comerç Just
Degustació de xocolata i cafè-ciutat de comerç just
El mateix dissabte 19 de maig, en acabar l'espectacle de la companyia Cacauòtic 2.0., a la Plaça Fius i Palà, a tocar amb la Plaça Sant Domènec, hi haurà una degustació de xocolata i cafè ciutat oberta a tothom.
El cafè procedeix de la Serra Mare de Chiapas (Mèxic)
El cafè que es distribuirà a Manresa procedeix de la cooperativa Unión de la Selva, que és una Societat de Solidaritat Social que agrupa a més de 1.400 petits productors indígenes d'origen Maya de les ètnies Mam, Mocho, Tojolabal, Tzotzil i Tzeltal, assentats en 146 comunitats en 19 municipis de la Serra Mare de Chiapas.
Unió de la Selva es va formar a 1980 com a resposta a problemes comuns dels camperols i en un esforç per a assegurar tant preus justs pel seu cafè com mantenir els seus recursos naturals: sòl, aigua, flora i fauna, deteriorats pels efectes de les pràctiques modernes del monocultiu. El cultiu orgànic es basa en el coneixement tradicional, i l'esforç es materialitza en la preservació de la biodiversitat amb cultius autòctons i emprant mètodes nadius.