La Fundació Catalunya La Pedrera impulsa una nova acció mediambiental al complex de Món Sant Benet. Es tracta de la construcció d'una rampa de peixos a la resclosa de Món Sant Benet, al riu Llobregat, entre Sant Fruitós de Bages i Navarcles amb l'objectiu de facilitar la mobilitat dels peixos i altres animals propis del riu, com tortugues, crancs, llúdrigues i insectes, que actualment no poden franquejar la resclosa.
L'actuació neix per iniciativa pròpia de la Fundació i vol ser una intervenció mediambiental exemplar que doni visibilitat a aquest tipus d'accions necessàries per mantenir un bon estat de conservació dels nostres ecosistemes fluvials i assegurar-ne la funcionalitat. Al llarg del riu Llobregat hi ha al voltant d'unes 100 rescloses que poc a poc es van permeabilitzant, permetent un millor moviment de la fauna. Els treballs concrets a la resclosa de Món Sant Benet compten amb estudis i càlculs previs i amb el vist i plau de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
La rampa de peixos mantindrà la seva funcionalitat en el rang de cabals d'aigua habitual del riu Llobregat i servirà per a totes les espècies de peixos pròpies del tram mig del Llobregat (anguila, barb cua-roig, bagra catalana i truita comuna). L'estructura s'ha pensat perquè quedi totalment integrada en el paisatge.
La rampa de peixos se senyalitzarà amb una sèrie de plafons interpretatius i no es descarta la possibilitat de realitzar futures accions didàctiques que hi donin visibilitat i posin en valor l'actuació.
La intervenció a la zona va iniciar-se a finals d'agost i és previst que finalitzi a mitjans de desembre. El sediment que s'extregui del riu si és vàlid un cop analitzat, s'utilitzarà als Horts de Món Sant Benet.
Rampa de peixos: intervenció de millora en la connectivitat dels rius
Les construccions de rescloses solen crear discontinuïtats en el curs fluvial dificultant i impedint la mobilitat dels peixos. Per evitar-ho i fer més rica la fauna en aquests punts solen construir-se els anomenats connectors fluvials, coneguts com a escales o rampes de peixos. Aquests connectors guanyen desnivell progressivament i ajuden als peixos a superar les infraestructures.
L'actuació mediambiental de recuperació de la connectivitat fluvial al meandre de Món Sant Benet és una iniciativa de la Fundació Catalunya La Pedrera i té un cost de 180.000 euros.
Món Sant Benet estrenarà una nova rampa de peixos al seu meandre
L'operació té un cost de 180.000 euros i facilitarà que els peixos de la zona puguin remuntar l'1,8 m d'alçada que hi ha de desnivell
ARA A PORTADA
-
-
Extraordinaria actuació dels sub23 i sub18 de l'Avinent Manresa als estatals d'atletisme Pere Fontanals
-
Manresa celebra la seva primera Festa de l'Orgull amb música, reivindicació i festa oberta Pere Fontanals
-
-
«Glòria 27, o el mite de l'èxit»: el nou projecte teatral bagenc que interpel·la sobre el mite de l'èxit Pere Fontanals
Publicat el 12 de setembre de 2019 a les 11:46
Actualitzat el 12 de setembre de 2019 a les 11:51
Et pot interessar
-
Societat Retards de més d'una hora a l'R4 entre Manresa i Terrassa per l'avaria d'un tren
-
Societat Manresa intensifica la lluita contra el mosquit tigre amb una campanya de prevenció
-
Societat La Unitat de Pneumologia Intervencionista d'Althaia rep l'acreditació d'excel·lència
-
Societat Tall de trànsit al carrer de la Dama, del 7 a l'11 de juliol
-
Societat Tall de trànsit al carrer Maternitat d'Elna, diumenge
-
Societat La brigada de barri completa 105 actuacions de millora a l'espai públic del Xup