Preparats per a un tiroteig a l'estil nord-americà

Els estudiants del Màster en Emergències Extrahospitalàries i els del curs d'Accidents de Múltiples Víctimes i Catàstrofes de la FUB han viscut una autèntica situació de caos i desbordament

Publicat el 19 de maig de 2012 a les 17:46
Imatge del simulacre que s'ha fet aquest dissabte a la FUB. Foto: FUB

Els 40 alumnes del Màster en Emergències Extrahospitalàries i els 15 del curs d'Accidents de Múltiples Víctimes i Catàstrofes que imparteix l'Escola de Formació Contínua de la Fundació Universitària del Bages (FUB) han viscut aquest dissabte al migdia una autèntica situació de caos i desbordament. Aquest era el principal objectiu del simulacre d'accidents de múltiples víctimes i catàstrofes que s'ha dut a terme per avaluar els coneixements adquirits pels alumnes i posar-los a prova en una situació límit.

En aquesta ocasió, la situació que han hagut d'afrontar els alumnes ha estat l'atenció a un centenar de víctimes a la residència universitària. S'ha simulat que dos alumnes, sota els efectes de substàncies tòxiques, disparaven amb armes de foc i llençaven còctels Molotov. L'atac dels dos joves hauria provocat un gran nombre de ferits, que són els que han hagut d'atendre i evacuar de la zona els alumnes del curs i del màster.

Un cop han arribat al lloc dels fets s'han trobat un gran nombre de víctimes simulades pels passadissos i dins d'algunes dependències de la residència. Els alumnes han hagut de destriar entre els pacients greus, els mitjos i els lleus i fer-ho al mateix temps que controlaven els anomenats "implicats psicològics", aquelles persones que queden afectades psicològicament i que dificulten la feina dels sanitaris. L'objectiu consistia en determinar quines de les víctimes tenen prioritat a l'hora de ser ateses al punt d'atenció avançada, portar-les als hospitals de campanya i posteriorment, decidir quins d'aquests havien de ser evacuats a centres sanitaris o hospitalaris.

La previsió dels organitzadors era que hi haguessin unes 10 víctimes mortals després de l'actuació dels alumnes, però finalment han estat una vintena. Segons la coordinadora del simulacre, Susana Simó, "el que ha succeït és del tot normal, perquè en situacions com aquestes es produeix un desbordament, tant si es tracta d'alumnes com si qui actua són professionals". Això és precisament el que persegueix el simulacre, explica Simó, que afirma que, d'aquesta manera, "a tots els quedarà gravat el que han fet malament i no ho tornaran a repetir". De fet, el simulacre culmina amb una trobada de tots els participants en la qual s'analitza quina ha estat l'actuació pas a pas per analitzar els errors que s'han comès, així com les coses que han sortit bé.

Aquesta era la primera vegada que el simulacre sortia de les instal·lacions de la Fundació Universitària del Bages, tot i que sense deixar el campus universitari. El simulacre ha servit a la residència universitària per posar a prova el seu pla d'evacuació i per a Susana Simó ha estat "un bon escenari de la pel·lícula".

200 persones mobilitzades
A més dels 55 alumnes del curs i del màster, en el simulacre hi han participat un centenar de voluntaris que han fet de pacients i més d'una cinquantena de professionals de la Policia Local, el Sistema d'Emergències Mèdiques, Protecció Civil, Creu Roja, Transport Sanitari de Catalunya i la Fundació Althaia. La caracterització dels pacients ha anat a càrrec de l'escola d'estètica i maquillatge Anna Flores.