Renovar-se o no obrir: l'oci nocturn del Bages ressuscitarà per Sant Joan amb un format diferent

De les tres sales principals de la comarca, dues obriran i l'altra s'esperarà a la Festa Major de Manresa

Publicat el 21 de juny de 2021 a les 10:47
Actualitzat el 21 de juny de 2021 a les 14:27
Hauran de passar anys perquè el sector de l'oci nocturn al Bages recuperi les pèrdues econòmiques generades per la crisi de la Covid. Però tot comença amb el primer pas, i sembla que aquest arribarà dimecres 23 de juny al vespre, coincidint amb la revetlla de Sant Joan, i tres dies (nits, més aviat) després de la posada en marxa de la resolució que permet a les sales de ball d'arreu de Catalunya reprendre la seva activitat si compleixen totes les mesures de seguretat imposades pel Procicat. Unes mesures que obliguen a no superar el 50% de l'aforament (en espais interiors) i que exigeixen que cada local disposi de dos espais diferenciats: el que podríem anomenar-lo com l'espai de ball (on la gent podrà ballar amb mascareta i sense distància de seguretat però no podrà consumir-hi), i la zona de bar (on la gent hi podrà consumir i estar amb el seu grup d'amics -separat de la resta de bombolles- sense necessitat de dur mascareta). 

Amb aquest plec normatiu damunt la taula, ¿què han decidit fer les tres principals sales d'oci nocturn del Bages? Un avançament: dues d'elles obriran i una no.

Sielu i Coco, transformats de dalt a baix per facturar el màxim

Els dos locals nocturns bagencs que aquesta revetlla de Sant Joan reobriran després de 15 mesos tancats seran el Sielu i l'antic complex del Menfis, que inclou les carpes Coco Village i l'equipament Villa Martini (gestionats per Grup Ítaca). I ho faran amb un rentat de cara important: tant els propietaris del Sielu com els de Coco/Villa Martini han decidit donar molta més importància a la zona de bar (en la qual es pot consumir sense mascareta sempre i quan només estiguis envoltat del teu grup d'amigues i a una distància prudencial de la resta de bombolles) que a la pista de ball.

"El que nosaltres necessitem és treballar per poder facturar, i això és impossible si obrim una pista de ball amb aforment restringit i sense possibilitat d'entrar-hi consumint", exposa Sergi Torra, soci fundador de Grup Ítaca. En una mateixa línia s'expressa Josep Ferrer, un dels propietaris del Sielu de Manresa, que manifesta que "tenint en compte que l'espai de què disposem ja és petit de per sí i només hi pot entrar la meitat de l'aforment total, només falta que el que ocupi més de tot sigui una pista de ball on la gent no pugui beure-hi a dins: això, a nosaltres que ens dediquem a vendre alcohol, no ens sortiria rendible per enlloc". 

Com que la voluntat primera de tots dos equipaments és la d'anar recuperant -encara que sigui a ritme de tortuga- les pèrdues econòmiques, la fórmula que han decidit posar en marxa és la de redissenyar els locals i convertir-los en una mena de bar a l'engròs: "una espècie de lounge amb sofàs separats perquè cada grup d'amics i amigues tingui la seva zona segura i, fins i tot, pugui aixecar-se per ballar sense sortir de l'espai en qüestió", assenyala Torra.

En el cas del Sielu, el funcionament serà pràcticament el mateix: zones delimitades amb taules i cadires per cada grup, amb permís per ballar in situ. A banda d'aquesta modificació més aviat estètica, una altra de les novetats que incorporarà la sala de la plaça Valldaura a partir d'ara serà la de fer pagar una entrada de 10 euros: "en comptes d'accedir al local gratuïtament i haver de fer una consumició un cop a dins, ara hem optat per fer pagar un tiquet de 10 euros en el qual ja hi entra la beguda que es vulgui", apunta Ferrer, que de moment no sap si durant el mes d'agost seguiran oberts o no: "dependrà de la clientel·la que ens vingui. Si en tenim poca, tancarem i reprendrem l'activitat per Festa Major, a finals d'agost".

Des de Grup Ítaca asseguren que ja no tancaran: "a partir del 23 obrirem cada divendres i dissabte i alguns diumenges", diu Torra, que també avança que a partir del mes de setembre "és molt probable que també reobrim l'activitat nocturna a SevenSeven (antic Silenci)", que ara mateix fa la funció d'espai gastronòmic.

L'Stroika, centrada en el festival Vibra i amb la mirada posada amb Festa Major

L'única de les tres principals sales nocturnes del Bages que no obrirà immediatament serà l'Stroika. Dani Castellano, el director de l'equipament, no ho veu viable econòmicament: "si l'aforament de gent que cap a l'Stroika ja és reduït de per sí, imagina't si a més s'ha de rebaixar al 50% i hi ha d'haver dos espais diferenciats: com a molt podríem acollir un 20% de l'aforament total, i això no ens surt a compte". A més, assenyala, "ara mateix estem molt centrats en el Vibra", el festival musical que des del 18 de juny i fins al 17 de juliol oferirà concerts d'artistes d'àmbit català de primer nivell al pati del Palau Firal. 

En aquest sentit, doncs, la intenció de Castellano i tot l'equip d'Stroika és la de reengegar motors coincidint amb la Festa Major de Manresa: "de fet, sempre ho hem fet així, nosaltres. Podríem dir que anem d'acord amb el calendari escolar: a principis de juliol tanquem i no tornem a obrir fins a finals d'agost", diu. Tot i així, i tenint en compte que la situació que estem vivint és excepcional, "si veiem que les condicions van tornant-se cada cop més favorables, potser farem alguna sorpreseta properament".