
Jordi Vilajoana i Valentí Junyent, durant la signatura del conveni. Foto: AjM
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, han signat aquest divendres al matí a Barcelona el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i la Generalitat per a la rehabilitació de l'edifici dels antics jutjats de Manresa, amb l'objectiu que aquest edifici concentri les dependències que diversos departaments de la Generalitat tenen a la ciutat.
La signatura del conveni arriba després que, el juny passat, l'alcalde Valentí Junyent i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ja rubriquessin un protocol d'intencions en què es concretaven les obres de rehabilitació. En l'acte d'aquest divendres també hi ha assistit el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau.
L'objectiu és que l'edifici dels antics jutjats, conegut també com a palau del Bisbe, aglutini tots els serveis de l'administració catalana a Manresa, per tal d'optimitzar al màxim l'estructura territorial de l'Administració de la Generalitat i millorar la gestió i la prestació del servei al ciutadà, que podrà fer tots els tràmits en una única seu.
El document signat recull el compromís de totes dues parts per tirar endavant el projecte i concreta les obres de rehabilitació per adaptar l'edifici, que és propietat de la Generalitat. Així, l'Ajuntament procedirà en breu a encarregar el projecte d'obres per a la rehabilitació de l'edifici. Les obres s'encarregaran al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) i la Generalitat hi destinarà la quantitat de 400.000 euros, corresponents a l'u per cent cultural per al patrocini de la restauració de béns culturals.
Es tracta d'un conjunt edificat a finals del segle XVII, situat a la Baixada de la Seu, en ple barri antic de Manresa i a mig camí entre l'Ajuntament i la Seu, un tram monumental i històric de la ciutat.
L'edifici acollirà els departaments amb representació territorial a Manresa: la Delegació Territorial del Govern, els Serveis Territorials d'Interior i de Territori i Sostenibilitat, la Regió Sanitària del CatSalut, el Servei Regional de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i la Regió Sanitària Central del Servei Català de la Salut. Posteriorment, el Govern aprovarà els acords organitzatius necessaris per procedir a l'adequada posada en funcionament del nou edifici.
Per garantir el compliment de l'acord, es crearà una comissió de seguiment integrada per 3 representants de cada part, i el conveni signat serà vigent fins a l'entrada en vigor de l'edifici com a seu corporativa de l'administració de la Generalitat a Catalunya.
El trasllat es fa a partir dels bons resultats assolits amb el model de gestió integrada que des de l'any 2010 funciona a l'edifici de l'Administració de la Generalitat a Girona i que es traslladarà també a Tortosa, on ja s'està construint la nova seu que concentrarà tots els Serveis Territorials de les Terres de l'Ebre.