SOS Racisme qualifica de «victòria» l'expulsió dels mossos condemnats per agressió racista del Bages

L'entitat denuncia que cada setmana hi ha casos de racisme policial i espera que la decisió d'Interior serveixi d'avís

Publicat el 20 de setembre de 2023 a les 16:16
Actualitzat el 20 de setembre de 2023 a les 16:27
SOS Racisme ha valorat positivament la decisió d'Interior d'expulsar els sis agents dels Mossos condemnats aquest dilluns per una agressió racista l'any 2019 a Sant Feliu Sasserra, al Bages. L'entitat, que representa l'acusació particular, ho qualifica de "victòria", però lamenta que arriba tard, ja que els agents han continuat en actiu durant tot aquest temps. Tot i això, SOS Racisme creu que la decisió dona un missatge a la resta d'agents perquè no ho facin i també dona legitimitat als agents que ho volen denunciar "perquè no volen formar part d'un cos policial que tortura". Per SOS Racisme, el cas del home negre del Bages és "paradigmàtic" perquè "és un reflex del racisme policial i judicial" que, segons l'entitat, genera casos cada setmana.

SOS Racisme ha denunciat un cop més totes les traves policials i judicials que s'ha trobat amb el cas del jove del Bages. En aquest sentit, ha recordat que, en un inici, cap dels superiors dels agents no va identificar la veu dels condemnats, i no va ser fins més tard, l'any 2020, quan es va fer públic l'àudio de les tortures, que van accedir a fer-ho i van acabar identificant-los. També ha denunciat que Justícia proposés fer la roda de reconeixement dels agents amb la cara tapada.
[intext1]
Per SOS Racisme, la decisió d'Interior d'expulsar els condemnats és "positiva", però arriba tard. En aquest sentit, recorda que els sis agents, que quan van passar els fets eren ARRO, han continuat en actiu durant tot aquest temps, tot i que s'havien fet públics els àudios de veu on se'ls identificava clarament. I recorden que portaven des del 2019 demanant aquesta mesura. El que s'hauria d'aconseguir, segons l'entitat, és que les administracions apartessin els agents "violents" de forma àgil i no haver d'esperar que hi hagi una pressió social i mediàtica perquè llavors s'arriba tard.

Per l'advocada Lorena Anton, el cas del Wubi és "paradigmàtic" perquè "és un reflex del racisme policial i judicial" que, lamenta, hi ha en l'actualitat. En aquest sentit, assegura que la seva denúncia ha prosperat perquè la víctima va poder gravar les tortures, però lamenta que molts altres casos acaben en sobreseïment per falta de proves de la víctima. És per això que l'entitat proposa la creació d'un òrgan independent que pugui fer el seguiment dels casos de denuncia. 

[noticia]111370[/noticia]
[intext2]

Sentència de conformitat

Pel que fa a la sentència de conformitat,  que ha fet que Fiscalia, acusació particular i defensa hagin arribat a un acord mitjançant el qual els sis agents han reconegut els fets, i han evitat la presó, Anton diu que la víctima ha viscut "un desgast molt comprensible", i que el seu objectiu principal era que reconeguessin els fets. "Per ell això no és el punt final de res, és el punt per iniciar un procés de recuperació", ha subratllat Anton.

[noticia]91610[/noticia]
En aquest sentit, l'advocada subratlla que "exigir a la víctima que ha de continuar amb el cas fins al final (arribar a judici) és injust", malgrat no estar d'acord amb la sentència de conformitat.

Els fets es remunten al 2019 i van passar a Sant Feliu Sasserra, al Bages, durant un desnonament en el qual van detenir el jove. La víctima va poder gravar com el colpejaven, l'insultaven i el menystenien pel seu color de pell.