Aguilar destaca la "doble condició" de refugiats que tenen aquestes persones. "Es calcula que hi ha unes 17.000 persones de països de l'Àfrica que es trobaven estudiant a universitats ucraïneses en programes tipus Erasmus quan va esclatar la guerra, i que ara es troben en terra de ningú", exposa. "No es volen quedar a Ucraïna, però no els deixen sortir".
"Tampoc no volen entrar a Europa, volen fugir de la guerra i tornar als seus països d'origen on, generalment, tenen la vida solucionada", segueix, "però es troben que quan arriben a la frontera, no els deixen entrar a la Unió Europea perquè no són ucraïnesos i, a més, per evitar que s'estiguin allà, els desplacen a unes naus i uns descampats a 14 quilòmetres de la frontera on són controlats per membres de l'Azov, que és una formació d'extrema dreta".
Abel Aguilar i Jessica Linares partiran amb una furgoneta carregada de roba, materials diversos, aliments deshidratats i aigua. "Sabem que les institucions diuen que no cal portar material a les zones frontereres, però és que aquestes persones no han arribat a la frontera, o sigui que no tenen accés al més bàsic" i es troben a dins del país en conflicte.
[h3]Fer-los arribar a Košice per articular el retorn[/h3]
A banda de fer-los arribar aliments i material d'abric, Aguilar i Linares pretenen fer els viatges que calgui amb la furgoneta "per fer arribar, encara que sigui de cinc en cinc, els refugiats a Košice, la ciutat d'Eslovàquia des d'on es gestiona el retorn d'aquestes persones als seus països d'origen".
Per fer-ho possible, Surfeando la felicidad ha gestionat amb el Consolat d'aquest país una autorització per a fer aquest transport privat intern. "A hores d'ara no sabem si haurem d'entrar a Ucraïna per recollir-los, o haurem d'esperar a la frontera i que els vagin avisant en grups", explica Aguilar.
El problema, sobretot, és que no els deixen agafar transport públic. "Són estudiants amb visat i amb diners, no tenen cap interès en quedar-se a la Unió Europea -continua Aguilar-, si els podem fer arribar a Košice, que es considera ja ciutat segura, des d'allà poden gestionar el seu retorn".

Refugiats africans a Ucraïna Foto: Surfeando
[h3]Campanya a través del Tik Tok[/h3]
Surfenado la felicidad ha aconseguir recaptar 1.800 euros per al viatge, tant per la benzina com per als patges. A banda que també han rebut moltes donacions de material per traslladar. "Avui fem triatge", explica Linares. Tot plegat gràcies a que Aguilar té un perfil de Tik Tok amb més de 90.000 seguidors i és per allà on s'ha fet la campanya.
"Evidentment, de tornada aprofitarem el viatge per portar alguna família ucraïnesa que vulgui venir al Pont de Vilomara o al Bages", explica. En aquest sentit, Aguilar es queixa que des de l'Ajuntament del Pont de Vilomara no se'ns ha atès la petició de gestionar algun allotjament on puguin residir a l'arribada.
Qui vulgui ajudar en l'expedició pot fer-ho amb un ingrés al compte ES81 3025 0028 6214 0001 8453 amb el concepte Donació Ajuda Àfrica / Ucraïna, o amb un Bizum al número 675 231 014.