La supervivència del català als entorns digitals és un tema primordial per a Next i la resta de Nació. Aconseguir que la nostra llengua gaudeixi d'un protagonisme accentuat és una qüestió de país que requereix d'una feina orgànica, no impostada. Per això mateix el discurs que va fer diumenge passat la Juliana Canet sobre els creadors de contingutreclama un aplaudiment amb totes les extremitats del cos. Ella mateixa deixava ben clar un problema substancial: estar de manera permanent recordant que el català té problemes i que, a l'hora de fer vídeos, programes, pòdcasts o el que sigui, hagis de recordar "que ho estàs fent per la llengua" només fa que empetitir el veritable objectiu. "Sumes molt més si ho fas tot en català i calles i deixes de molestar sobre si ho fas en català, en castellà o en anglès, que si estàs tot el dia fotent la turra de que és tan important fer-ho en català". Subscric cadascuna de les paraules de Canet al programa Tranqui, Jo També de la Carla Rubio. Ara bé, anirem una mica més enllà.
El panorama de creadors de contingut, influencers i streamers provinents de Catalunya és immens. D'una gran qualitat, molts fins i tot són líders dels seus respectius gèneres o disciplines. Des d'Auronplay, a Nil Ojeda, Dulceida, Jessica Goicoechea o Paula Gonu. Cap d'ells ens brinda material en llengua catalana de manera regular. La gran majoria ni tan sols ho ha fet una sola vegada. Tampoc en entrevistes en mitjans catalans, com 3Cat o Catalunya Ràdio. Però des de fa uns mesos, alguns han tret el cap a l'hora de fer alguna mena de vídeo parlant en català. Ens hem trobat des de Dulceida lluitant als seus perfils perquè la criticaven per parlar en aquesta llengua a la seva filla o altres fent breus (les engrunetes) declaracions o missatges en català. Deixant clar que és clar, són catalans, per això parlen català. Pràcticament demanant perdó a la seva audiència, d'absoluta majoria castellanoparlant.
És prou greu que cap dels grans líders d'influència catalans hagin decidit no fer servir una llengua minoritzada en un entorn encara més hostil com són les plataformes de la talla de TikTok, X, Instagram o YouTube, però encara és més lamentable recórrer a la llengua des d'una perspectiva infantil o victimista. En aquestes línies reivindiquem que cada vegada més apareixen persones (la majoria joves) que decideixen fer qualsevol mena de contingut en la nostra llengua sense haver de fer un discurs polític o de supervivència al voltant de la seva decisió. Ho fan i punt. Perquè així es comuniquen, així somien, així s'expressen i no cal donar més explicacions. Encara que hi ha altres que, per notorietat, ho acaben fent.
Són els perfils de persones que demanen perdó "per haver estat desconnectades tot el dia sense publicar stories". Els que et colen una publicitat "perquè els hem estat preguntant molt sobre cert producte". Més enllà ens trobem els que, com a Auronplay, li és absolutament igual. Ibai Llanos o el Xokas han parlat més en català que ell. Però els que mereixen el focus i l'aparador són noms com en Guillem Tarrés, la Laia Paf, en Jan Raich (encara que no combregui amb cap de les seves idees de bomber), l'Alberto Gadel, la Berta Aroca, l'Àlex Tous, en Daviditsme, el Cabrafotuda, el Pol Gisé, els de Xapalaradio, la Gal·la Castelltort o un dels més prometedors, l'Arnau Barraqueta. La llista és llarga i feu el favor de capbussar-vos a les xarxes, consumir-los (o fer contingut en català!) i no molesteu!
Bonus Track. Aquest dissabte se celebra la dissetena edició dels Premis Gaudí al CCIB de Barcelona. La nit serà esplèndida, escenificant el bo i millor del cinema català, que ha estat tot un èxit ple de rècords aquest 2024! Des d'El Món de la Tele farem una gran cobertura dels guardons, on podreu saber tot el que passa (i les intimitats dels passadissos) en un minut a minut. No us ho perdeu!
- «4 lletres»: la tendència de respostes masclistes que inunda TikTok; per Victor Rodrigo
-No, Elon Musk no comprarà TikTok per evitar que el tanquin als Estats Units; per Victor Rodrigo
- La Superlliga del LoL es podrà seguir íntegrament en català
- Nova fita de la Viquipèdia: única del món a incloure les 100 dones més influents de l'any
- Bad Gyal fa cantar Trueno en català a la nova cançó «Angelito»
Fins la setmana vinent!