Qui més qui menys ja ha vist de tot a TikTok. No descobrirem la sopa d'all que la plataforma -que penja d'un fil als Estats Units- gaudeix d'un ventall de gèneres, creadors, usuaris i tipologies de vídeos de tota mena. Pots passar de resums d'esports, a un humor absolutament negre, a bajanades absurdes, contingut seriós, clips, informacions, balls... No te l'acabes. Ara bé, com passa amb Instagram, les dones joves pateixen cert escrutini que altres sectors de la creació de contingut no han de viure. Des de fa setmanes, l'auge d'una espècie de comentaris ha acabat col·lapsant (amb moltíssims adeptes a l'ombra) la secció de comentaris de molts vídeos de noies molt conegudes a TikTok o a les diferents xarxes socials on hi ha vídeos o publicacions amb imatges.
Fugint del debat sobre la sexualització de les dones als espais digitals i en aquestes plataformes, en benefici de qui sigui, l'evidència d'aquestes noves sentències que apareixen als comentaris s'ha convertit en un símptoma més de l'onada reaccionària, masclista i retrògrada que a Next hem anat exposant al llarg dels darrers mesos. Milers d'homes reben encara més milers de m'agrada per un comentari en concret: 4 lletres. Aquesta expressió es col·loca en vídeos on apareixen noies ballant o fent qualsevol repte, tendència o, simplement, exposant el seu cos o cara. Una espècie de codi que no és gaire difícil de desxifrar: vol dir la paraula puta.
Com si fos una espècie d'acord implícit entre moltíssims homes per evitar la censura i l'expulsió per baneig, el "4 lletres" pot passar en altres com "6 lletres" i també ha derivat en homofòbia, amb el "7 lletres", que simplement vol dir maricón. Aquests comentaris es poden trobar en la majoria de seccions dels vídeos de les creadores de contingut més reconegudes de l'estat espanyol. Des de Marta Díaz passant per les catalanes Àngela Mármol, Paula Gonu o Mar Lucas. La deriva d'aquesta tendència masclista ha acabat agafant un viratge tan surrealista que a Mármol l'han titllat de puta per mostrar casa seva en una espècie de House Tour que han fet tot i cadascun dels creadors de contingut del planeta.
@amarmolmc creo que mi parte favorita es el tocador, esque me encanta
♬ sonido original - Àngela Mármol
La situació fa mesos que es repeteix en ambients com TikTok o Instagram, però no ha estat fins fa unes setmanes, a finals de 2024, que certes dones i joves van decidir respondre. Algunes, amb vídeos on giraven la truita i feien una espècie de resposta comparant les "4 lletres" amb el "4 centímetres", fent referència a la mida del penis masculí; i altres directament feien declaracions serioses, argumentant per què tot plegat era una tendència absolutament masclista.
Fins i tot personatges masculins, com en Kappah, han decidit carregar fortament contra aquest corrent masclista a través de l'humor i la crítica social. Malgrat aquesta denúncia i que els usuaris més recurrents de la plataforma coneixen perfectament aquesta etiqueta contra les dones, la situació segueix repetint-se.
@kappahhh4 4 letras
♬ original sound - KAPPAH
Una de les afectades darrerament ha estat la catalana Mar Lucas, qui ja va ser protagonista d'una polèmica masclista en exposar els maltractaments de la seva exparella, Naïm Darrechi. Lucas va decidir explicar tot el que va patir en la seva relació, entre pallisses i altres maltractaments psicològics. Va rebre un fort suport social i mediàtic, però en els seus vídeos segueix rebent aquesta mena de comentaris.