El cap de govern d'Andorra apunta que els streamers no estaran obligats a saber i parlar català

Xavier Espot assegura que els creadors de contingut són "residents passius" del país i, per tant, no se'ls haurà d'aplicar la nova llei

Publicat el 12 de setembre de 2023 a les 21:05
Actualitzat el 12 de setembre de 2023 a les 21:06
Xavier Espot, cap de govern d'Andorra, ha obert la porta a permetre que els streamers, youtubers i altres creadors de contingut que resideixen al país estiguin exempts de l'obligatorietat de parlar català i aprendre la llengua. En declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, Espot, que treballa amb el seu executiu per aplicar una llei que obligaria els seus residents a fer un examen de català per poder mantenir-se dins del territori andorrà.

"Qui vingui a residir al nostre país, però no vagi a treballar a Andorra perquè és un resident sense activitats lucratives, perquè és un resident passiu –com poden ser els youtubers– no caldrà fer-los extensives la llei", ha explicat als micròfons de l'emissora pública. Això implicaria, segons les paraules d'Espot, que no tots els residents estarien lligats a complir aquesta llei, encara que molts dels streamers, com El Rubius o TheGrefg, estan considerats com a residents actius i no passius.

El cap del govern andorrà també ha volgut abordar la resposta de diversos creadors de contingut que van reaccionar de manera molt virulenta a la nova proposta de llei. “Això vol dir que convertirem Andorra en una absoluta dictadura lingüística? Evidentment que no. La gent podrà continuar parlant en la llengua que vulgui”, ha reblat Espot.

La nova llei d'Andorra

El govern d'Andorra exigirà a partir de l'any que ve un nivell mínim de català als nous residents i a les persones que vulguin renovar el permís per viure i treballar al país. Així es preveu a la nova llei de la llengua oficial que ha posat en marxa l'executiu andorrà juntament amb el Ministeri de Cultura, el Ministeri d'Educació i el Ministeri de l'Interior dels país, atès que també hi incorporaran un article per modificar la llei d'immigració i afegir el nou requisit per als permisos de residència. Amb tot, es demanarà un nivell molt bàsic i inicial, inferior a un A2.

Malgrat que el govern d'Andorra encara està preparant el text de la llei, es preveu que aviat es pugui traslladar a Consell General. L'objectiu és garantir que els ciutadans se sàpiguen expressar mínimament en la llengua oficial del país i, al seu torn, aconseguir una millor atenció al públic en català. La proposta sorgeix arran de l'increment de casos en què la primera atenció al públic es fa directament en castellà, sobretot en comerços i restaurants. Per això, la intenció de l'executiu és mirar de capgirar aquesta tendència i assegurar que hi hagi una conversa mínima en català en tots els àmbits.  

El rerefons de la llei, al capdavall, és preservar la llengua oficial i cuidar-la entre tots els ciutadans. D'aquesta manera, el govern d'Andorra també vol que les institucions i les empreses del país s'impliquin en la promoció de la llengua. Per buscar-ne la col·laboració, presentarà la llei de manera personalitzada a la Unió Hotelera, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana