Viure a la secta i estafa piramidal d'IM Academy: «No volia ser com la meva mare»

L'engany, que atrau principalment joves d'entre 16 i 30 anys, continua captant nous participants perquè paguin quotes d’inscripcions que mantenen i fan créixer un negoci basat en presumptes inversions

L'estafa d'IM Academy capta principalment joves d'entre 16 i 30 anys
L'estafa d'IM Academy capta principalment joves d'entre 16 i 30 anys | Unsplash
11 de novembre del 2023
Actualitzat el 13 de novembre a la 13:23h
És diumenge, 5 de novembre, a la tarda. En una cafeteria de l’Eixample de Barcelona es reuneixen 20 joves d'entre 16 i 30 anys. Al llarg de l’estona que dura la trobada, destaquen quatre o cinc d’ells, que alcen la veu i expliquen la seva vivència a la resta en veu alta i a peu dret. Sona a un discurs persuasiu, però també incert. Eviten els noms d’organitzacions o de qualsevol negoci del qual puguin formar part.

En acabar un dels speech, li preguntem a la jove que l’ha liderat qui són i què fan aquí: "Som joves que no ens conformem, que volem prendre les regnes de la nostra vida i de la nostra economia", explica. Insistint, li preguntem de nou i directament li diem si formen part d’algun grup o associació. La seva resposta és; "IM Academy". I, sorpresa; tenen un llarg currículum i no és gens bo precisament. Sense anar més lluny, el passat 2022 l’organització va agrupar a milers de joves a Badalona durant tres dies per SetmanaSanta amb la falsa promesa d’aconseguir la seva llibertat financera.
 
Seguint la cerca, es topa ràpidament amb qui són aquest grup que continua actiu i s'entén perquè no mencionen l’organització a la qual pertanyen en cap moment. Els joves reunits a la cafeteria n'engresquen d'altres que han convocat via xarxes o del seu entorn a escoltar-los per convèncer-los a formar-ne part. Ho fan amb el network marketing, la tècnica de màrqueting que consisteix en un model basat en la comercialització directa dels productes o serveis entre un venedor i un client -en aquest cas, entre els quatre o cinc líders i els companys que han aplegat.

Així, els oients tindran l’opció de convertir-se en líders, formant una xarxa de distribució que va creixent i que anirà incorporant nous membres. Una estafa piramidal que consisteix a atreure a com més persones millor, perquè amb els nous diners que ingressen, puguin pagar als inversors més antics. El risc d'un esquema piramidal és que funciona mentre hi hagi nous participants, perquè en realitat no hi ha cap activitat o inversió real, sinó que els nous membres paguen directament els presumptes beneficis dels inversors, amb les aportacions d'altres inversors, de tal manera que se’n queden una part.
 
"Jo no volia l'estil de vida que han tingut els meus pares"

Així ho afirmava un dels primers joves a alçar la veu i a prendre la paraula entre els assistents, que l’escoltaven atents i es deixaven emportar pel seu discurs, sempre en castellà. "Jo no volia acabar com la meva mare. Sona una mica lleig, però jo no vull l'estil de vida que han tingut els meus pares". I prosseguia en la mateixa línia: "Amb 24 anys vaig passar una mena de depressió perquè estava perdudíssim, buscava alguna cosa més, havia de treballar, però no volia, no m'agradava treballar. Quan treballava de cambrer em tancava al lavabo i m'adormia. Quan tens una feina molt monòtona, com mosso de magatzem, cansa estar embolicant regals vuit hores cada dia durant sis mesos. Et dona temps a pensar i, gràcies a la vida, un amic em va presentar el projecte i vaig dir que sí de bones a primeres. Quan me'l va presentar no vaig entendre una merda perquè veia gràfics, números i tal, tot desordenat, però el que tenia no m'agradava i tampoc en portava cap a on volia, així que vaig dir-me: 'vaig a provar-ho'. Vaig decidir donar-me cinc anys i si no em funciona, sempre estic a tempos de treballar, de tirar currículums en qualsevol lloc. No tinc res a perdre i molt a guanyar", explicava.
 
La resta aplaudien i l’escoltaven amb atenció. La segona part del discurs, va anar enfocada a parlar sobre el network marketing. "Quan el vaig escoltar per primer cop, el primer que vaig pensar és que servia per enganyar a la penya, però vaig conèixer a la Maria (nom fals per protegir el seu anonimat) que em va guiar i em va ajudar a entendre que no era el que pensava". El jove seguia el discurs animant a la resta a provar aquesta metodologia; “Es preocupar-se i ajudar a la gent. Això no és per a tot el món, però la gent que decideix començar pot iniciar la seva vida. Cadascú té els seus somnis i objectius i tu, pots ajudar-los a través d'això. A mi em va ajudar quan no tenia ni idea sobre què fer. El network és ajudar a les persones i, a qui no li agrada ajudar?".

El mateix jove explicava que els seus amics, l’avisaven que això era una estafa, que l’estaven enganyant, però ell, diu, estava deprimit i buscava qualsevol sortida. “Era això o això. Si voleu alguna cosa, heu d'anar-hi a mort. No importa el que costi o el temps que tardeu en aconseguir-ho". En acabar la xerrada, va arribar el torn de la María, la noia que havia fet referència en nombroses ocasions i que va acabar explicant que havia rebut uns ingressos -sense especificar d’on, de qui o com-, per relatar la seva experiència prèvia. “L'únic que he de dir és que estic superagraïda de totes les coses que m'han passat i de la persona en què m'he convertit”, concloïa.
 

La convenció de IM Academy a Badalona el 2022 Foto: ACN


Tal com va explicar al seu canal de YouTubel’influenciador i periodista especialitzat en sectes Carles Tamayo, són molts els joves que reben missatges privats per Instagram o per les xarxes, animant-los a formar part de l’organització, dient que guanyaran molts diners de forma fàcil i ràpida. A ell li va passar, però de seguida va entendre que es tractava d’una estafa en veure com li demanaven que de seguida havia de portar a més gent.
 

Com detectar una estafa piramidal?

"IM Academy" són grups amb esquemes piramidals que t’hi endinsen pel vessant vinculat a la transformació o al creixement personal i que et diu que t’acabarà obrint les portes a la inversió econòmica”, apunta Miguel Perlado (Barcelona, 1973), psicoterapeuta especialitzat en sectes i autor de ¡Captados!: Todo lo que debes saber sobre las sectas (Editorial Ariel). L’expert alerta que qualsevol persona podria entrar a formar part d’una secta, però especialment en són més vulnerables les persones que visquin un moment de transicióvital de crisi o de canvi. “Un trencament de parella, divorcis, estudiants que viuen fora… Situacions que fan que les nostres conviccions tremolin, que ens fracturem i que busquem ajut i trobem una mà que ens ofereixi un gran somriure, una gran abraçada i que entris en un espiral que cada vegada sigui més asfixiant i més difícil de sortir-ne”.
 
Sobre com detectar una organització sectària o estafa piramidal com la detallada anteriorment, el psicòleg explica que cal estar en alerta davant aquelles propostes que siguin simplificadores; que es pari atenció amb els processos o activitats que et diguin que no es poden comentar; amb les activitats que et diguin que rebràs crítiques per les persones externes a l’organització per enveges o incomprensió; alerta amb tot allò que monopolitzi el pensament o et col·lapsi l’agenda; amb les activitats que comportin aïllament social i amb les propostes que es presentin com a salvadores que t’ho resoldran tot i que la teva inversió serà mínima, perquè en cap cas acostumar a ser així.
 
“Normalment, tendim a pensar que aquests grups tenen una tècnica o una tecnologia molt sofisticada al darrere per tal de manipular al personal i no és ben bé així”, diu Perlado, sobre aquells que n’estan al capdavant i que presenten un perfil narcisistapatològic. “Acostumen a ser perfils de persones que han tingut alguna crisi nerviosa al llarg de la vida i que interpreten com a un do, un talent o un sistema que han de posar en marxa, sentint-se els escollits per desenvolupar la tasca d’instruir o d’ajudar als altres, transformant-los i acompanyant-los en el camí de la curació i la salvació del seu benefici econòmic, etc.”.

Entre els procediments més comuns que utilitzen per captar a la gent, trobem el fet de guanyar-se la seva confiança, bombardejar-los d’activitats i de nous amics, convidar-los a múltiples plans, fer-los sentir especials o escollits i monopolitzar-los el temps per no tenir moments per pensar. “Amb això, aconsegueixen que la persona acabi demanant quina roba s’ha de posar per vestir i quina és la inversió econòmica més adient que ha de fer en cada cas, convertint-se en un individu dependent completament de l’organització, sent cada vegada més incapaç de pensar per si mateix”.
 
Formar part d’una secta pot derivar en riscos per a la salut, sobre la integritat física, l’economia, les relacions o en l’àmbit laboral

Endinsar-se a un grup sectari comporta un seguit de problemàtiques que dependran de la persona i del grup al qual t’aculli. “Els primers que notaran els canvis, són les persones properes; els familiars o els amics. Veuen com la persona cada vegada s’aïlla més, s’aparta del seu cercle, parla en boca dels altres, li anul·len el pensament i pot derivar amb un trencament progressiu de la relació”, alerta el psicòleg. Això causa riscos per a l’afectat sobre la seva salut, la integritat física, l’economia, les relacions i, fins i tot, en l’àmbit laboral.
 

Eines per sortir-ne

Sortir d’un grup sectari comporta temps i és un procés que té lloc fruit de petits microclics que es donen a la ment de la persona afectada. “De sobte, la persona pren consciència d'alguna cosa i que fa que totes les peces del trencaclosques es moguin, barrejant les peces i endinsant-se al grup fins que hi hagi un altre clic, que pot ser un conflicte amb un company, una exigència desmesurada, etcètera. A mesura que s'acumulen aquests petits clics, la persona finalment diu; nassos, aquesta és la imatge resultant!”. En aquest punt, l’afectat o afectada entra en un procés dolorós en adonar-se del que ha viscut i fins on ha penetrat el discurs i les propostes del grup, alterant així la seva identitat. Un procés que requereix temps i ajuda d’un expert per aconseguir sortir-ne; “perquè una cosa és la sortida física i l’altre la mental”.
 
Mentrestant, "IM Academy" continua expandint la seva activitat i, de fet, abans d’acabar la sessió que té lloc a la cafeteria, es convoca els assistents al dissabte 11 de novembre per fer una sortida d’oci acompanyada d’una nova formació. Una estafa que serveix per aprofitar-se de la vulnerabilitat de joves precaris que els fa creure falses promeses, gràcies a un discurs simplista i enganyós que no els portarà enlloc.