Opinió
La veu de Nació

Desconfiança

«Els desacords al Congrés i al Parlament, responguin a comportaments tàctics o s'expliquin pel greuge dels incompliments, alimenten una altra desconfiança, la de la ciutadania respecte de la política»

Joan Serra Carné
15 de gener de 2025, 19:00

En qualsevol projecte que es vulgui muscular en equip, el requisit previ per portar-lo a bon port és la confiança. No hi ha recorregut satisfactori sense comprensió entre les parts i ajuda mútua, per necessitat o convenciment. I en política, com a tot arreu, pesen les relacions personals. Perquè els pactes són aplicables si el context és favorable i els interessos són compartits, però també si els interlocutors s'entenen. La confiança greixa la convivència. 

Pedro Sánchez i Salvador Illa i els seus socis d'investidura, Junts i ERC, estan emetent clars senyals de desconfiança. A Madrid, la relació de Carles Puigdemont i el PSOE ha entrat en zona de risc, fins al punt que un distanciament definitiu pot deixar en via morta els pressupostos i ennegrir l'horitzó de la legislatura espanyola. I a Catalunya, les necessitats d'Oriol Junqueras i la nova cúpula republicana, amb la segona part del congrés del partit pendent de resolució i una renovada exigència dels pactes amb els socialistes, fan pràcticament impossibles els primers comptes del Govern d'Illa. Possible escenari de pressupostos prorrogats a l'Estat i la Generalitat.

L'escenari de desacords al Congrés i al Parlament, responguin a comportaments tàctics o s'expliquin pel greuge dels incompliments, alimenten una altra desconfiança, la de la ciutadania respecte de la classe política. La percepció que els governs d'aquí i d'allà i els seus socis parlamentaris són incapaços de superar les distàncies ideològiques per arribar a acords -no només en problemes de fons, com el conflicte territorial, sinó també en urgències socials, de l'habitatge fins al bon funcionament dels serveis públics- alimenta el sentiment de desafecció. 

Un cansament respecte de la política que ha estat caldo de cultiu per a l'expansió de l'extrema dreta, d'arrel espanyola i catalana, ara amb el vent de cua afegit que proporciona el paisatge internacional. Quan els partits tradicionals prenen decisions a partir de lògiques internes que són complicades de desxifrar pels ciutadans s'entrega carburant a l'antipolítica. Encara més si aquests partits són percebuts com a agents que frustren canvis que poden frenar el benestar de la població o no el milloren. És quan l'elector opta pel traç gruixut, i castiga governs i oposició.

El discurs incendiari dels populismes extremismes no s'acostuma a traduir en solucions per als electors que han fet evident la fatiga amb la política. Però el creixement d'aquestes opcions polítiques, ara amb autopistes per avançar, sí que lesiona consensos i complica encara més la governabilitat.

La Catalunya dels 8 milions té molts reptes vinculats al creixement demogràfic i exigeix que el país estigui preparat per atendre'ls. I no sembla estar-hi, pels dèficits que es constaten en habitatge i per les arestes en el funcionament de serveis públics tan essencials com la salut o l'escola. Resulta una temeritat afrontar tants fronts des del desacord permanent. Perquè la desconfiança que brolli de l'immobilisme partidista es pot traduir al carrer en un recorregut equivocat.

Soc de Roda de Ter i visc a Barcelona. Vaig estudiar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, des que era a la facultat, he treballat en diaris. Primer a El 9 Nou i després a l'Ara, on vaig formar part de l'equip fundacional, primer com a redactor i cap de Societat i després com a subcap de Política, les dues seccions en què estic especialitzat. Des de 2016 treballo a Nació, on hem intentat explicar, en equip, els grans esdeveniments de país. Ara assumeixo la funció de redactor en cap.

He completat la feina com a periodista amb la publicació de sis llibres, quatre dels quals de crònica política. Soc autor d'Ada, la rebel·lió democràtica, i coautor d'El part dels comuns, Tota la veritat sobre Plataforma per Catalunya i Enemics íntims, aquest últim amb Oriol March, també de Nació. Col·laboro, fent d'analista, en diversos programes de la SER, RAC1, Catalunya Ràdio i TV3. A banda d'això, molt del Barça i devot del cruyffisme.

El més llegit