El recent tancament de CrowdTangle, una eina fonamental utilitzada per investigadors, organitzacions de vigilància i periodistes per monitorar les xarxes socials, ha posat de manifest la necessitat imperiosa de regular les grans companyies propietàries d'aquestes plataformes. Meta, l'empresa matriu de Facebook i Instagram que havia comprat CowdTangle el 2016, ha pres aquesta decisió malgrat les crítiques i les peticions de diverses organitzacions i experts, que denuncien el que és un cop dur per a la transparència i la supervisió de la manipulació de l’opinió pública durant un període crític com són les eleccions presidencials dels Estats Units.
CrowdTangle no només era una eina per analitzar la difusió de la desinformació i l'odi en línia, també s'havia convertit en un referent en termes de bones pràctiques per a la transparència en temps real dins de la indústria (Tot i que X i YouTube no en permetien l’accés). Els periodistes la fèiem servir per detectar accions coordinades de manipulació i esbrinar-ne els autors. El seu tancament, justificat per Meta amb l'argument que no proporcionava una imatge completa del que passa a les seves plataformes, deixa en una situació de vulnerabilitat les eines de supervisió independents i posa en perill la salut de la democràcia digital.
Aquest episodi subratlla la urgència d'establir regulacions que obliguin les grans corporacions tecnològiques a mantenir eines de transparència i a col·laborar amb investigadors, periodistes i la societat civil en general. És inacceptable que una empresa privada tingui el poder de decidir unilateralment sobre eines que són d'interès públic i essencials per al bon funcionament de la democràcia. Avui en dia, ho tenen molt fàcil per treure el talonari i comprar qualsevol empresa emergent que puguin veure com una amenaça a la seva impunitat.
És imprescindible que els governs, tant en l'àmbit nacional com estatal i europeu, prenguin mesures per assegurar que les empreses com Meta no puguin actuar impunement en aquest àmbit. La regulació no ha de ser vista com un obstacle per a la innovació, sinó com un mecanisme necessari per garantir que la tecnologia serveixi al bé comú i no als interessos privats d'unes poques companyies. La transparència, la seguretat i la confiança en l'espai digital són pilars fonamentals per a una societat democràtica sana, i només una regulació efectiva pot assegurar que aquests pilars es mantinguin ferms.