Opinió
La veu de Nació

La força silenciosa de la diàspora

«La XVI Trobada de Comunitats Catalanes d'Europa a Lisboa posa de manifest el valor d'aquestes a l'exterior. Un teixit que manté viva la cultura catalana i enforteix els vincles amb Europa»

Germà Capdevila
27 de setembre de 2024, 19:00

Aquest cap de setmana, Lisboa esdevindrà l'escenari de la XVI Trobada de Comunitats Catalanes d'Europa, del 27 al 29 de setembre. Aquesta reunió és un espai d'intercanvi entre les diverses comunitats catalanes que resideixen arreu del continent. Organitzada pel Casal Català de Lisboa, compta amb la col·laboració del departament d’Unió Europea i Acció Exterior i de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Portugal. Durant tres dies, se celebren tallers sobre temes clau com l'atracció de nous membres, la comunicació, l'ensenyament de la llengua catalana, la gestió d'entitats i la col·laboració entre casals.

Aquest esdeveniment posa de manifest la vitalitat i la importància de la diàspora catalana a Europa, una xarxa cada vegada més extensa que representa un actiu cultural, polític i econòmic de gran valor per a Catalunya. Més enllà de mantenir viva la identitat catalana, aquestes comunitats actuen com a pont entre el país i el món i juguen alhora un paper fonamental en la projecció internacional de Catalunya. Els casals catalans, amb més de 160 entitats reconegudes arreu del món, no només promouen la llengua i la cultura, sinó que també enforteixen els lligams amb altres comunitats i països.

En aquest sentit, és necessari que les institucions catalanes donin encara més suport a les entitats catalanes de l’exterior, reconeixent-los la capacitat d'enllaçar amb la societat europea i d'atreure talent i oportunitats. La diàspora catalana és un recurs clau per establir vincles diplomàtics, acadèmics i comercials, i aprofitar-ne el potencial implica una aposta per la modernització i adaptació als reptes contemporanis, com la digitalització i la inclusió de les noves generacions. L'experiència compartida entre aquests casals, en trobades com la de Lisboa, reforça la seva capacitat d'adaptar-se a un món globalitzat sense perdre de vista les arrels culturals.

Cal continuar posant en valor aquest gran patrimoni humà que Catalunya té dispers per Europa i el món. Són ells qui ajuden a mantenir viva la flama de la catalanitat, creant espais d'intercanvi, defensa i difusió de la cultura catalana. Un tresor que mereix ser cuidat i impulsat perquè segueixi servint d'inspiració i enfortint la nostra presència arreu.

Faig de periodista des de fa més de 30 anys. Les he vist de tots colors i he treballat i col·laborat amb molts mitjans escrits i audiovisuals d’aquí, d’allà i i de més enllà. Ara soc el director de RAB Ràdio, l’emissora de la Catalunya Exterior i l'editor de la Revista Esguard. Tinc un interès especial per la història i la política però la meva passió de veritat és el rugbi.

El més llegit