Opinió

Imperis, altre cop

«'Make Amèrica Great Again' no diu Estats Units, diu Amèrica, en un projecte imperial per a tot el continent que fa pensar que els nous temps tornen a ser el de la gran lluita entre els imperis»

Montserrat Nebrera
08 de gener de 2025, 19:00

En un parell de dies, Donald Trump ens ha deixat unes quantes perles, i això que encara no ha estat formalment nomenat president. No sabem si és la causa o l'excusa, aquesta situació transicional, i potser quan ja ho sigui amb plens poders alguns dels seus exabruptes es veuran moderats, però si anem al rerefons de les afirmacions, cap d'elles deixa de tenir profund sentit polític.

Panamà. El control del canal té un contingut polític però abans que res, econòmic. Curiosament, el president que vol imposar aranzels a les importacions no deixa de pensar que ells sí que podran exportar i que evitar barreres geogràfiques generades en posicions de competència amb altres països (en concret, de la Xina) com a mínim ha de ser entre els seus objectius.

Groenlàndia. Aquest tros de terra, avui danesa, però en conflicte permanent amb Dinamarca, pot ser fonamental per competir en les rutes de navegació marítima en els casquets polars ara que el permafrost s'està desfent per efecte de la refrigeració que necessiten els contenidors per emmagatzemar les dades del núvol que se situen en la zona. Tenir el control d'aquestes rutes també és essencial.

Canadà. Evidentment, la invitació que ha fet Trump al país veí per tal que s'incorpori com a estat federat als Estats Units pot resultar estrafolària, però si la lliguem a les dues anteriors i al fet que ha decidit anomenar Golf d'Amèrica al Golf de Mèxic, cobra un nou sentit la frase encunyada en el MAGA, on pivota la transformació del partit republicà: Make Amèrica Great Again. No diu Estats Units, diu Amèrica, en un projecte imperial per a tot el continent que fa pensar que els nous temps tornen a ser el de la gran lluita entre els imperis com les que el món ha viscut en segles passats i que, combinat amb el poder neu-feudal que comencen a tenir grans corporacions i tecnològiques, poden fer que el nostre temps i la seva feble democràcia es transformin a una velocitat de vertigen. El gir conservador de molts països occidentals no seria, per tant, la conseqüència sinó el símptoma d'una força de fons molt més ample, imparable i estructural.

Soc advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat. Vaig fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!). Crec en la unió però sols des de la llibertat.

El més llegit