Opinió

El tempo de l’amnistia

«L'amnistia aprovada, però no publicada al BOE, permetrà al PSOE mantenir el pols a les europees i en la constitució dels òrgans de govern a Catalunya»

Xavier Graset
31 de maig de 2024, 19:00

I ara el temps. El calendari sempre ha sigut un factor decisiu en la presa de decisions. I qui el controla té un trumfo. Un temps per a cada cosa, i cada cosa al seu temps. L’amnistia aprovada però encara no publicada al BOE obre tot un marge per les especulacions, i és que encara que no sigui el tot per la seva aplicació, vist que alguns jutges ja han començat a ensenyar les urpes, sí que aquesta publicació li permetrà al govern del PSOE mantenir el pols en la setmana que queda de campanya de les europees, i en la constitució dels òrgans de govern a Catalunya.

D’entrada la llei es va aprovar ahir, i avui que som l’endemà, al BOE no hi és. Primer s’ha de publicar al Butlletí de les Corts, amb transcripció del debat i votacions al diari de sessions, i després el ministre de la presidència, Fèlix Bolaños l’haurà de fer arribar al rei perquè la sancioni. El rei de Bèlgica va abdicar unes hores quan allà es va aprovar la llei de l’avortament, però aquí, encara que associem l’"A por ellos" a Felip VI, no s’espera res semblant, perquè, de fet, també s’amnistiaran els policies que van colpejar i ferir els votants de l’1-O. I el rei no pot fer com qui rep un certificat i signar el justificant al carter o missatger. La Constitució li dona un marge de 15 dies de marge, i després finalment es publicarà al BOE i entrarà en vigor.

Per poc que s’encantin ja s’hauran fet les eleccions europees. Això és el que circula per Madrid. I fins i tot tindrem nova mesa al Parlament. La sessió d’investidura es preveu pel 25 de juny. I si la llei encara no està publicada en aquella data, o ho és de poc? Els jutges hauran fet decaure les mesures cautelars de Carles Puigdemont, Toni Comín, i Lluís Puig? Aquestes que els fiscals del Suprem ja han dit que no volen que decaiguin per bé que la llei és explícita. Tampoc creuen que siguin amnistiables ni Puigdemont, ni Junqueras, ni Turull, ni Romeva, ni Bassa, pel delicte de malversació. Tant és que la llei delimiti que si no hi ha hagut benefici personal, aquest delicte aplicat a l’1-O el cobreix la llei aprovada ahir.

I, per tant, haurem de veure si això comporta que acabin detenint Carles Puigdemont, quan torni, com ha anat insistint, per assistir a la sessió d’investidura. L’amnistia li fa nosa a Pedro Sánchez, i als socialistes, més enmig de la campanya de les europees, en les que el president del govern espanyol s’ha projectat com a dirigent internacional reconeixent l’estat palestí, i donant suport militar a Zelenski, i encara amb l’incident diplomàtic amb Milei.

 Per això ara toca perfil baix, poc soroll amb l’amnistia, que sí que alimentarà sobretot el PP que n’ha fet la seva causa, amb la idea que trenca Espanya, trenca el PSOE, i és fruit de la corrupció. I si fa nosa, què millor que controlar el tempo de la seva aplicació?

Arxivat a

Nascut a Vila-seca (1963). Periodista, actualment presento La Selva. Amant de la bona vida, la bona cuina, el bon teatre i els bons llibres.

El més llegit