Albert Bosch i Carles Gel trepitgen terra antàrtica

Els aventurers inicien la travessa per ser els primers catalans en assolir el pol sud.

Publicat el 02 de novembre de 2011 a les 09:45
Albert Bosch i Carles Gel en el seu primer contacte amb l'Antàrtida. Foto: Pol Sud 1911-2011

Ara sí, els aventurers Albert Bosch, que viu al Brull, i el ribetà Carles Gel, en ple repte Pol Sud 1911-2011. El dilluns 31 d'octubre van iniciar la travessa partint de la base d'Hercules Point. El mal temps va fer que comencessin la primera jornada i només poguessin caminar tres hores i 9,25 km.

La segona jornada, el dimarts 1 de novembre, no va ser massa millor. En sis hores van aconseguir avançar 10 km amb un desnivell de 300 metres. Bosch i Gel expliquen al seu web que els esperen uns dies de meteorologia molt adversa ja que el vent bufa da cara sense treva. Ho farà fins que no assoleixen un gran "platteau" a 3.000 metres d'altura i a 400 km del punt d'inici. L'objectiu és arribar al pol sud a l'entorn del 14 de desembre, just quan es compleixi el centenari de l’arribada del primer home, el noruec Roald Amundsen.

 
Una expedició autosuficient

Una de les característiques de l'expedició és l'autosuficiència integral. És a dir, que els aventurers hauran d’arrossegar un trineu carregat amb uns 130 quilos de pes cadascú al llarg de 1.200 quilòmetres. Es desplaçaran amb esquís i sense l’ajuda d’estels (kites) per no utilitzar cap ajuda extra més enllà del seus propis mitjans.

Està previst que la travessa duri 45 dies però portaran aliments per 65 si les condicions meteorològiques són adverses. En total, uns 83 quilos de menjar entre sopes, pasta liofilitzada, embotits i formatges envasats al buit, productes energètics, complements per begudes, ja que l’aigua la fondran directament del gel, dolços, galetes, xocolata, torrons, fruits secs, cafè, té i llet en pols.

Albert Bosch i Carles Gel afronten el desafiament amb la convicció d’estar preparats físicament i mentalment, i de tenir la capacitat estratègica per saber gestionar els moments crítics i poder realitzar la travessia amb moltes garanties d’èxit. És, segons admeten, el major repte al qual s'han enfrontat mai.

La travessia es pot seguir al minut gràcies al sistema Racetracker a través del web de l'expedició.

[vimeo]30368906[/vimeo]