«Anem per feina», una nova eina per a l'accés al mercat de treball

El Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura posa en marxa aquest programa, debatut a la Taula de Crisi.

Publicat el 19 de febrer de 2010 a les 17:40
La creació d’itineraris d’inserció laboral personalitzats és una de les eines que el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura posa en marxa a finals del mes de febrer  per a la millora de l’ocupabilitat en el territori. Es tracta del programa “Anem per feina”, dirigit a persones entre 25 i 55 anys en situació d’atur i baix nivell formatiu. El Programa té tres objectius concrets, que són:

1. Promoure i acompanyar la inserció social i laboral.

2. Fomentar i motivar la formació professional i l’educació permanent.

3. Reforçar les competències de base i transversals per a l’obtenció de coneixements, habilitats i actituds necessàries per tenir més fàcil l’accés al món laboral.

Fins ara s’han portat a terme unes sessions d’acolliment per a identificar les persones que poden ser susceptibles de fer ús d’aquest servei i se n’ha definit el perfil per determinar quins són els seus punts forts i punts febles com a persones en edat de treballar.

El programa és un dels acords a què es va arribar a la Taula de Crisi que el Consorci va convocar ara fa un any i en la qual es va determinar la necessitat de buscar recursos per dotar d’eines per a la recerca de feina a la població desocupada. A la Taula també es va incidir en la formació de les persones en situació d’atur.

La formació, l’acompanyament i l’adquisició d’experiència, eixos fonamentals del programa

El projecte s’estructura en tres línies d’actuació principals que cobreixen les necessitats de les persones que necessiten acompanyament en la recerca de feina, i que són la formació, el seguiment i orientació durant el procés de recerca a través de tutories i la realització de tastets professionals per al coneixement de sectors que els són desconeguts. En cada una d’aquestes línies es preveuen sessions en grups i sessions individuals.

En termes de formació, el programa preveu la realització de sessions per al coneixement i ús de les noves tecnologies. S’oferiran sessions d’alfabetització digital i maneig de les TIC en base als coneixements que pugui tenir cada persona usuària. També s’oferirà formació en tècniques de recerca de feina amb la idea de proporcionar els coneixements i les habilitats necessàries per anar a cercar feina de manera autònoma. Un altre dels eixos formatius en el quals també s’insistirà són les tècniques per a la motivació i autoestima d’aquest col•lectiu.

Els processos d’acompanyament seran tutoritzats de manera individual per fer un millor seguiment, resoldre dubtes, i fer possibles derivacions a altres serveis que poden incidir positivament en la recerca de feina. Es tracta de serveis que ja existeixen i que estan a l’abast de tota la població, com serien els cursos de formació ocupacional, la formació per adults o els cursos de català que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística entre d’altres.

Conèixer per dins una professió és un altre dels àmbits en què insistirà el programa. Es preveu la realització de tastets professionals al sectors de l’ajuda a domicili, la gestió forestal i la cuina. Cada un d’aquests tastets tindrà una durada de 25 hores i vol aproximar les persones usuàries a feines concretes en les quals no tenen experiència. Els tastets finalitzaran amb indicacions sobre les sortides formatives i professionals de cada un d’aquests sectors.