
Un col·legi electoral al Lluçanès Foto: Adrià Costa
El resultat del procés participatiu no és vinculant. El que és vinculant és l’acord del ple que es prendrà a posteriori i que, en teoria, es correspondrà al que hagin decidit els veïns del municipi.
Un cop celebrada la consulta d'avui, es contemplen dos escenaris possibles:
Si guanya el vot afirmatiu: Els plens dels 13 municipis que conformen el Lluçanès decidiran si volen formar part de la nova comarca i, finalment, la Generalitat farà el decret que haurà d’aprovar el Parlament de Catalunya amb una llei per procediment de lectura única.
Tot seguit, s'iniciarà un procés de transició que està previst que acabi amb les eleccions municiapls de 2019. La capital de la futura comarca serà Prats de Lluçanès i el Consell Comarcal s'ubicarà a Santa Creu de Jutglar, en terme municipal d’Olost, en l’actual seu del Consorci.
Si en algun municipi guanya el “no”: En cas d’un resultat negatiu a la consulta, per lògica, la comarcalitat ja no s’hauria ni tan sols de portar al ple. En aquest supòsit, si aquest municipi forma part de la frontera exterior del Lluçanès amb altres comarques (Berguedà, Bages o Osona), la comarca del Lluçanès es constituirà igualment i el municipi en qüestió restarà a la comarca on ja pertanyia. Si el municipi és interior, o sigui, el seu terme municipal no toca amb cap altre comarca, la decisió la prendrà el Parlament (seria el cas de Perafita, Prats de Lluçanès, Olost i Sant Martí d’Albars).
Tant els alcaldes com la conselleria s’han fixat un mínim d’un 35% de participació per tal de donar validesa a la consulta.

Els 13 alcaldes del Lluçanès el dia de la convocatòria de la consulta, el passat mes de juny. Foto: Consorci del Lluçanès

Un home vota en un col·legi electoral del Lluçanès Foto: Adrià Costa