El PSC veu "manca de transparència" en la revisió del Pla General de Vic

Publicat el 26 de setembre de 2006 a les 18:15
 
GRUP MUNICIPAL DEL PSC A L'AJUNTAMNET DE VIC
Nota de premsa
 
El grup municipal del PSC va votar favorablement en el punt 8è de l'ordre del dia del plenari, consistent en la alienació mitjançant concurs de la parcel•la municipal situada en el sector de El Sucre. Vàrem donar-hi suport perquè des del nostre punt de vista Vic necessita un equipament hoteler i un centre de convencions de les característiques del que es pot construir en aquesta zona. Així mateix, l'ingrés que representarà per l'Ajuntament de Vic possibilitarà finançar una part significativa del nou Teatre-Auditori i Escola de Música que cal construir a la ciutat.
Entenem que la nova centralitat que s'està configurant a la zona quedarà definitivament consolidada amb un equipament que reforça l'activitat firal, els serveis administratius i la activitat universitària que s'imparteix en aquesta àrea.

El nostre grup municipal dona especial importància a les garanties establertes en el plec de condicions en relació a l'ús hoteler de la parcel•la i al fet d'impossibilitar transmissions que induïssin a accions especulatives per part de les empreses concursants. Així mateix, creiem que l'aspecte arquitectònic d'aquesta nova edificació tindrà molta importància, ja que haurà de "dialogar" amb l'edifici de El Sucre. Creiem que cal una edificació emblemàtica i representativa i aquest haurà de ser una aspecte important en la valoració de les ofertes que concorrin. En aquest sentit, hem sol•licitat al plenari un compromís de l'equip de govern d'incorporar un membre del nostre grup a la mesa de contractació que es creï a l'efecte de decidir en el concurs.

Finalment, l'equip de govern ha incorporat al plec de condicions un requisit que nosaltres vàrem plantejar com a indispensable des de la primera conversa que mantinguérem amb l'Alcalde sobre aquesta qüestió, que és el fet que les places d'aparcament resultants (mínim de 450) passin a titularitat i explotació municipal. Aquesta condició, es fonamenta en la necessitat de fer una política municipal d'aparcaments, especialment en zones de fort atractiu, amb sistemes tarifaris tous i flexibles. Nosaltres entenem que aquestes places han de ser el punt de partida d'una societat municipal d'aparcaments que nosaltres sempre hem defensat la conveniència de crear a la ciutat.
 
En relació al punt desè de l'ordre del dia, "Adjudicació  dels treballs de revisió de l'actual planejament urbanístic", és a dir de revisió del Pla General, el nostre grup, abans de votar-hi favorablement, va expressar la visió crítica respecte de tot el que hi ha hagut de poc clar en aquest procés d'adjudicació. Una falta de transparència que és una constant en tot el que es fa a Vic en relació al planejament i la gestió urbanística. La nostra intervenció va dir:

"Amb l'adjudicació dels treballs de revisió del Pla d'ordenació urbanística municipal es fa un nou pas en la redacció d'aquesta important eina urbanística, instrument que el nostre grup municipal del PSC ha reclamat amb insistència, en aquesta legislatura i en les anteriors, per entendre que el planejament actual global de la ciutat ja fa temps que és obsolet i poc eficient per donar resposta a les noves realitat i els nous reptes que té plantejats la ciutat.

L'adjudicació d'aquests treballs, després d'haver-se presentat un únic equip al concurs, no ens deixa gens satisfets. Cal recordar breument que després d'una primera convocatòria, augmentant considerablement els honoraris per la realització d'aquest treball amb el resultat d'un sol equip presentat. Cap possibilitat de contrastar alternatives o de visions diverses del que pot ser el desenvolupament urbanístic de Vic. Cap possibilitat de valorar diferents equips. En altres municipis que han portat a terme la revisió del seu Pla General la participació ha estat considerable. Ens neguem a creure que el planejament de Vic no pugui ser atractiu pels professionals de l'urbanisme. Unes bases del concurs excessivament intervencionistes i fiscalitzadores poden ser-ne el motiu. No se'ns acut cap altra explicació per justificar una participació tan escassa.

Entenem que les prescripcions que incorporen els diferents assessors per a la revisió del PAUM seran tingudes en compte pels adjudicataris del concurs. A tall d'exemple, ens preocupa que l'informe del senyor Joan Antoni Solans manifesti textualment que "la proposta no fa esment a com s'organitzarà i el nombre de persones al seu càrrec i qualificació, de l'exigència de les clàusules de contractació del Pla, de la creació d'una oficina permanent de redacció del pla a Vic". Nosaltres vam ser crítics amb el requeriment de les bases del concurs que fixava la incorporació d'aquesta oficina permanent de redacció del pla a Vic, per innecessària, costosa en termes econòmics i excessivament fiscalitzadora. Però ja que es van mantenir en les bases, es tenen que complir. Fixar en les bases del concurs unes mesures d'aquest caire, que poden resultar dissuassòries en quant a la concurrència d'ofertes de participació en el concurs i no exigir-ne el seu estricte compliment a l'únic equip presentat podria tenir unes interpretacions poc afortunades.

Tampoc ens agrada que el mateix Joan Antoni Solans esmenti que la proposta no ha tingut en compte, o ha volgut desconèixer sense donar explicació de les raons, les determinacions urbanístiques vigents derivades del PAUM definitivament aprovat, el que altera en profunditat els apartats en què es desglossa l'epígraf de la proposta relativa a "El model del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal". Així mateix, tampoc fa referència als estudis urbans elaborats amb motiu d'aquell planejament per evitar la seva repetició com poden ser els de caràcter mediambiental, de base econòmica o de trànsit.

Es fa difícil suposar que els arquitectes adjudicataris del concurs, que han treballat i treballen en planejaments derivats de prou importància en la ciutat, puguin desconèixer la existència i el contingut d'aquest programa d'actuació urbanística municipal que, per cert, va costar aproximadament 25 milions de les antigues pessetes a la ciutat. Home, alguns ja érem conscients que el PAUM havia de tenir al capdavall una vida urbanística efímera, més enllà de la seva estratègica utilització per aprovar un parell d'operacions de trasllat industrial amb uns convenis jurídicament peculiars però, potser, caldria al menys fer-ne un reconeixement, si més no per amortitzar la inversió.

En fi, entenem que amb aquest concurs tenim el que tenim i que, prioritàriament, el que convé es tirar endavant d'una vegada la redacció d'un nou Pla General de Vic que doni resposta als transcendents reptes territorials, urbanístics, demogràfics i logístics que té la ciutat. Nosaltres votem en favor de la proposta entesa estrictament en aquests paràmetres, ja que les característiques de la convocatòria i el resultat del concurs deixen, francament, molt que desitjar."

No ens sorprèn que aquesta intervenció no tingués resposta política per part de l'Alcalde, doncs no la té, però sí que fos incapaç de fer un discurs polític adequat a la transcendència que té l'inici de revisió d'un Pla General. Perplexes ens va deixar el fet que davant el tema més transcendent de la legislatura, cap grup polític municipal v obrir a boca per expressar cap opinió. Força eloqüent..
 
En l'apartat de Precs i Preguntes vàrem plantejar:

1. La necessitat d'acondicionar la pavimentació i el mal estat del passatge que connecta el carrer de Sant Pere, la plaça de Santa Cecília i el pàrking de la Casa de la Caritat que ha donat lloc a diversos accidents de vianants. Així mateix, vàrem sol•licitar que es considerés elaborar un projecte que integrés la plataforma-jardí existent davant de l'edifici de l'Orfeó Vigatà en l'espai urbà, tot entenent que era una remodelació necessària per a suprimir les actuals barreres. Tot això ja ho va plantejar, fa un any i mig, l'associació de veïns del carrer de Sant Pere en forma d'instància sense que a dia d'avui hagin rebut encara cap resposta per part de l'ajuntament.

2. Sol•licitar que es revisi el traçat de la línia 3 del bus urbà de cara a integrar en el seu itinerari el barri de El Sucre, ja que fins ara en queda al marge. La proposta aniria perquè en la tornada de l'IES Jaume Callís derivés cap al carrer Bisbe Font Andreu abans de retornar cap a l'avinguda dels Països Catalans. El creixement del barri considerem que ho justifica més que sobradament.

3. Demanar que es faci el manteniment de voreres, vials, faroles i imbornals del Pla del Remei, ja que les condicions dels carrers Bisbe Estrauch, Candi Bayés, Raimon d'Abadal o Candi Bayés és força deplorable. Som conscients de que la remodelació en profunditat forma part d'un projecte de la llei de Barris que està previst d'executar a partir del 2007, amb un pressupost de més de 5,5 milions d'Euros, però caldria, mentrestant, atendre desperfectes que tendeixen a provocar accidents entre els vianants.

La resposta del regidor Ignasi Puig, desafortunada i maleducada com és la seva línia, va consistir en afirmar que els manteniments que fa l'Ajuntament de Vic són sempre immediats i impecables. Que Sant Antoni li conservi la vista!
 
Vic, 26 de setembre de 2006