El director de l'esdeveniment, Dani Oliach, ha explicat que malgrat que Catalunya és un país productor de tòfona "no hi ha cultura" d'aquest producte, com sí que passa a França o Itàlia. "És molt important que els estudiants tinguin el 'cuquet' per cuinar amb tòfona. Si coneixes el producte l'estimes i quan estimes una cosa la valores i la comercialitzes millor", assegura. El Trufforum també debatrà sobre els efectes de la sequera en la producció de tòfona.
El TrufforumVic, la coneguda com a festa de la tòfona, se celebra des d'aquest dijous i fins diumenge a la capital d'Osona amb l'objectiu de posar en valor i difondre les qualitats d'aquest fong. El programa d'activitats ha arrencat amb l'Acadèmia de la Tòfona, en què hi participen més de 350 estudiants d'escoles d'hostaleria d'arreu de Catalunya. L'objectiu d'aquesta proposta és explicar als futurs cuiners les propietats de la tòfona, com es produeixen, quines espècies hi ha i també les tècniques per poder cuinar el producte.
El director del certamen ha explicat que la vessant formativa és una de les potes més importants del Trufforum, ja que "els joves cuiners en el futur seran els prescriptors de la tòfona als restaurants". "Catalunya és un país productor de tòfona, però no és un país amb cultura de tòfona com sí que ho són França i Itàlia que la tenen incorporada a la cuina", ha destacat Oliach. Per això, el director de la fira veu molt important inculcar la cultura tofonaire als futurs cuiners: "És important que estiguin motivats i que la coneguin, perquè la base per cuinar-la és conèixer-la". A més, per primer cop, també s'incorpora un taller de pastisseria per introduir la tòfona als dolços.

Una de les creacions fetes aquest dijous al certamen Foto: ACN
Vessant popular i científica
Una de les particularitats del Trufforum és la seva "transversalitat" i, per tant, és un esdeveniment que està pensant tant per al públic general com també pel sector professional. Entre les novetats d'aquest any s'hi troba la creació d'un espai gastronòmic, la Tòfona al Plat, on els visitants podran degustar durant tot el cap de setmana diferents plats cuinats amb tòfona a preus populars i comptarà amb diversos restaurants i establiments convidats que oferiran propostes dolces i salades. Oliach ha explicat que en l'edició anterior només podies fer degustacions si estaves apuntat en algun taller i, en canvi, aquest any han volgut obrir-ho al públic en general.Pel que fa a la vessant professional, el certamen ha convocat, com és habitual, el Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires i també el Congrés Internacional de la Tòfona. Sobre aquesta darrera activitat, el director del Trufforum ha explicat que el tema estrella que es tractarà enguany serà la sequera i la gestió de l'aigua en les plantacions de tòfona. De fet, ha dit que van exhaurir molt ràpidament les 120 places que té el Congrés i que han hagut d'augmentar-les.

Una de les conferències d'aquest dijous Foto: ACN
Preocupació per la manca de pluges
Els investigadors i tofonaires estan molt preocupats per com la sequera afecta la producció de tòfona i també per les limitacions en l'ús de l'aigua. Oliach ha explicat que la tòfona silvestre depèn "únicament" del clima i, per tant, "si no plou no hi ha producció de tòfona silvestre". Oliach, que també és investigador al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), diu que és una situació especialment preocupant perquè la tòfona negre silvestre és un "producte únic" que només es troba a França, Itàlia i a Espanya.Pel que fa la tòfona de cultiu, Oliach diu que estan intentant trobar fórmules per "optimitzar" la poca aigua que es pot fer servir, ja sigui amb sistemes de rec o acumulació d'aigua en basses. Oliach explica que el CTFC té una finca experimental a Maials (Segrià) on s'estan duent diferents estudis, però creu que "encara queda molta recerca per fer". "Ens cal encara reforçar molt la recerca per veure com podem ajudar al sector tofoner per gestionar la poca aigua que hi ha", exposa.
De la seva banda, la presidenta de l'Associació de Truficultors de Catalunya, Carme Vivó, ha explicat que el sector està "molt preocupat" per la situació de sequera. "La tòfona està avesada a la sequera, però necessitem que plogui en determinades èpoques de l'any perquè si no costa molt que hi hagi producció", explica. Vivó diu que molts productors han invertit en instal·lacions de rec i estan "preocupats" per com poden fer servir l'aigua. A més, deixa clar que necessiten la pluja "sí o sí" perquè "és molt més beneficiosa que el rec que li puguem subministrar".
Tot i que encara no hi ha dades sobre la producció de tòfona d'enguany perquè la temporada no s'ha acabat, tant Vivó com Oliach coincideixen a afirmar que serà una temporada dolenta i, segurament, inferior a la de l'any passat en què es van recollir unes 3 tones. Vivó explica que això fa que el mercat no s'estabilitzi i, per tant, "hi hagi una pujada de preus". "Això ens va en contra perquè els preus alts provoquen que la gent no s'animi a consumir tòfona", exposa. De mitjana els preus se situen per sobre dels 500 euros el quilo pels productors i, de cara al consumidor final, la trufa seleccionada i rentada se situarà entre els 800 euros i 1.200 euros el quilo.