Els polígons de Vic encara disposen d’un 25% de sòl sense urbanitzar

ACTUALITZAT AMB DOSSIER DE L'ESTUDI El projecte de l’illa càrnia, si es tira endavant, podria ocupar la meitat d’aquests terrenys. La ciutat té gairebé 500 empreses ubicades en 10 zones industrials.

Publicat el 19 de gener de 2011 a les 06:16
Una imatge del polígon Mas Beuló de Vic. Foto: Adrià Costa

Quan es parla de les possibilitats econòmiques d'una ciutat o d'un territori, la disponibilitat o no del sòl industrial és un element clau. Amb aquesta afirmació el responsable de l'Institut Municipal de Promoció i Economia de la ciutat de Vic (ImpeVic), Josep Burgaya, ha iniciat la presentació de l'estudi econòmic que fa un retrat del sòl industrial dels polígons de la ciutat. En aquests moments, Vic té 10 polígons que ocupen una extensió de 270 hectàrees. La superfície útil es xifra en 150 hectàrees, on hi ha instal•lades gairebé 500 empreses. Tanmateix, encara hi ha un 25% de sòl per a empreses de nova formació. Els polígons de Vic promouen una activitat econòmica que ocupa 6.500 persones entre vigatans i osonencs.

Burgaya ha destacat que els polígons de Vic encara tenen un 25% de sòl no urbanitzat que pertany, bàsicament, al polígon del Bruguer. Tot i això, si finalment s'acaba aprovant un dels grans projectes econòmics per la ciutat, l'illa càrnia, suposaria la urbanització de la meitat d'aquest sòl no urbanitzat.

El polígon de Vic que registra més empreses i més treballadors dins el mapa de polígons de la ciutat és el de Malloles. En total, hi ha ubicades 146 empreses amb gairebé 2.500 treballadors. Pel que fa als polígons el Sot dels Pradals, el Parc d'Activitats Econòmiques d'Osona i el polígon Mas Beuló - el més antic de la ciutat - registren un nombre similar de treballadors que gira entorn dels 750 i els 1.000. En canvi, l'Ampliació del Parc d'Activitats Econòmiques (tant la 1a com la 2a fase), el Mas de Bigas, el Mas d'en Prat, Les Cassasses i El Bruguer conjuntament no arriben als 350 treballadors.

La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vic, Mercè Vidal, ha explicat que les empreses ubicades als polígons són del sector comerç a l'engròs (38,6%) i en segon lloc se situen les indústries manufactureres, que representen un 30,9%.

Aquestes xifres contrasten amb les dades que es proporcionen segons el nombre de treballadors que tenen en plantilla les empreses. Pel que fa a les indústries manufactureres, que es concentren bàsicament al polígon Malloles, representen un 49,5% del total dels treballadors als polígons de Vic. En canvi, aquelles empreses que es dediquen al comerç a l'engròs i al detall tenen un muntant del 23,6% i es concentren bàsicament al polígon Mas Beuló, per la seva proximitat amb Vic.

Josep Burgaya ha assenyalat que la previsió de sòl industrial en els propers anys s'ha de fer “en termes de comarca” perquè si no Vic se'n podria ressentir i l'equip de govern no entén una ciutat sense espais verds i equipaments públics.


Mobilitat, una assignatura pendent

Aquest primer estudi-radiografia sobre el sòl industrial dels polígons de Vic farà plantejar al govern municipal un nou disseny de les infraestructures. Segons Burgaya, amb l'estudi es pot apreciar com el model “un cotxe, una persona” és el més recorregut. En aquest sentit, Burgaya ha assenyalat que “cal un canvi de mentalitat” perquè si l'Ajuntament fa un redisseny de línies d'autobusos i s'amplien horaris, la població en faci ús.

D'altra banda, el responsable de l'ImpeVic també ha assenyalat el greu problema d'aparcament que el fenomen “un cotxe, una persona” comporta als polígons vigatans.

Dossier de presentació de l'estudi (PDF)



----------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Els polígons industrials de Vic disposen de 110 hectàrees edificades i 40 per edificar

- Un 50% dels treballadors dels polígons pertanyen a la indústria manufacturera, dels quals el 60% es concentren al polígon de Malloles

L’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) va presentar ahir dimarts, dia 18 de gener, un estudi econòmic del sòl industrial dels polígons de Vic (Malloles, Sot dels Pradals, Les Casasses, El Bruguer, Mas Beuló, Mas d’en Prat, Mas de Bigas i Parc d’Activitats Econòmiques d’Osona). La presentació va tenir lloc a les 16.30 h a la sala Coll i Bardolet de l’edifici el Sucre i va anar a càrrec del president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya i la regidora de Promoció Econòmica, Mercè Vidal.

L’estudi, que ha estat elaborat per l’ImpeVic durant el 2n semestre del 2010 a través de plans d’ocupació, permet conèixer el grau d’ocupació i l’estat de les parcel•les dels polígons i el tipus d’activitat present en cadascun d’ells la qual cosa permet tenir “un retrat de la situació actual i de les possibilitats econòmiques de cara el futur”, va explicar Josep Burgaya.

“La nostra responsabilitat treballar per promoure activitat econòmica a la nostra ciutat, ajudar a crear les condicions necessàries perquè així sigui”, va remarcar el president de l’ImpeVic i va afegir que durant aquesta legislatura “hem treballat per fer-ho possible amb projectes com l’illa càrnia o la construcció de la rotonda al polígon de Malloles”.

Per la seva banda, Mercè Vidal va reiterar la necessitat de fer aquest estudi “per saber les  actuacions de formació que  hem d’oferir des de l’ImpeVic i per promoure l’ocupació del sòl industrial”.


Les Casasses i el Bruguer, els polígons menys ocupats

Les principals conclusions que es desprenen de l’estudi són que  Vic disposa de 2.758.807 m2 de superfície total dedicada a vuit polígons industrials. Els tres polígons amb un tamany més elevat són el de Malloles (24,8%), el Sot dels Pradals (12,4%) i el PAE (11,9%), tot i que si considerem les ampliacions d’aquest darrer representa el 23,5%.

Del total de la superfície, 1.258.009 m2 són públics que pertany a la viabilitat, aparcament, parc urbà i equipaments. La resta de la superfície, 1.500.798 m2 corresponen a superfície útil.

Pel que fa els espais disponibles per ser edificats hi ha 409.447 m2, que representen un 27,3% de la superfície privada dels polígons. Els polígons amb major superfície disponible són les Casasses i el Bruguer  que junts representen el 60% de superfície lliure del sòl industrial.

Les principals conclusions que es desprenen de l’estudi són que  Vic disposa de 2.758.807 m2  de superfície total dedicada a vuit polígons industrials els quals hi tenen un total de 474 empreses ubicades i 5.585 treballadors. Els tres polígons amb un tamany més elevat són el de Malloles (24,8%), el Sot dels Pradals (12,4%) i el PAE (11,9%), tot i que si considerem les ampliacions d’aquest darrer representa el 23,5%.

Del total de la superfície, 1.258.009 m2 són públics que pertanyen a la viabilitat, aparcament, parc urbà i equipaments. La resta de la superfície, 1.500.798 m2 corresponen a superfície útil.

Pel que fa els espais disponibles per ser edificats hi ha 409.447 m2, que representen un 27,3% de la superfície útil dels polígons. Els polígons amb major superfície disponible són les Casasses i el Bruguer, que junts representen el 60% de superfície lliure del sòl industrial. Josep Burgaya va explicar que “una quarta part del sòl industrial útil que, en aquests moments no està ocupat, és previst que s’hi edifiqui la nova illa càrnia”.

Pel que fa a les parcel•les edificades, 579 estan ocupades per algun tipus d’activitat, mentre que  119 parcel•les estan edificades però sense activitat -tancades, en lloguer o en venda-.


El comerç i la indústria manufacturera, les principals activitats

El 56% de les activitats principals són de serveis i, en concret, el 38,6% es dediquen al comerç a l’engròs o al detall, i a la reparació de vehicles de motor. La indústria manufacturera representa el 30,9% de les activitats principals.

Tot i així, aquestes dades cal relativitzar-les en funció del tamany de les empreses. Així doncs, si tenim en compte el nombre de treballadors, el sector serveis ocupa el 39,8% i la indústria un 51,7% dels treballadors dels vuit polígons industrials.

El polígon amb una major concentració d’activitat industrial manufacturera és el de Malloles. En canvi, el  Mas Beuló i el Sot dels Pradals són els que concentren una major activitat comercial.