La insubmissió fiscal escalfa el proper ple de Vic

La CUP i SI presentaran dues mocions separades. A l’alcalde no li acaben d’agradar.

Publicat el 29 de febrer de 2012 a les 17:34
El ple municipal del proper dilluns a l’Ajuntament de Vic es preveu calent. I llarg. Amb unes quantes mocions per debatre.

Josep Anglada espera forçar el consistori a tornar a obrir la caixa dels trons, amb un tema que sempre és delicat de tractar. PxC presentarà una moció per tal que s’apliqui la doctrina “Parot” a  Juan José Zubieta, l’etarra que va ser condemnat a 1.311 anys per l’atemptat de l’any 1991 contra la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, on van morir nou persones. A efectes pràctics, la decisió del consistori tindrà poca repercussió, ja que és el Tribunal Constitucional qui ha de decidir sobre la doctrina “Parot”. A efectes simbòlics i mediàtics ja és una altra història.

Una altre tema que portarà cua serà la insubmissió fiscal. En aquest cas, com es diu vulgarment, “si no vols caldo, dues tasses”. La CUP i SI han presentat dues mocions diferents de suport a la insubmissió fiscal que proposa el moviment “Diem prou”. En alguns ajuntaments, com Manlleu o Berga ja s’han aprovat mocions semblants.

Pel que ha transcendit, les mocions de la CUP i SI tenen matisos diferents i d’aquí la presentació a títol individual. Les dues formacions estan en negociacions i podrien arribar a algun tipus de consens abans de dilluns per presentar una moció conjunta, potser fins i tot amb més partits adherits.

Segons un comunicat de la CUP, la presentació d’aquestes propostes no “ha agradat gens” a l’alcalde de Vic que considera que “l’única manera correcta de fer independentisme és la que practica ell”. Les divergències ja es van evindenciar en la comissió que estudia les mocions abans que arribin al ple. En aquesta trobada, l’alcalde hauria instat a retirar la moció perquè, segons haurien deduït fonts de la CUP, Vila d’Abadal ja tenia previst presentar una moció semblant a l’Associació de Municipis per la Independència, entitat que ell presideix, que s'hauria distribuït a tots els municipis. Fonts municipals ho neguen i diuen que només es va recomanar a la CUP i SI que presentessin una moció conjunta, per tal de no haver de debatre dues vegades el mateix tema.

Una altra moció que ha generat conflicte és la que els sindicats UGT i CCOO van entrar al registre de l’Ajuntament el passat 16 de febrer. La CUP va demanar que fossin els mateixos sindicats els que fessin la defensa de la moció al ple, cosa a la qual l’alcalde s’ha negat, al•legant que ja seran els partits qui la debatran. El reglament orgànic dels plens a Vic permetria aquesta opció, sempre que l’alcalde hi estigués d’acord.