La fira, organitzada per l'Ajuntament de Centelles, és un espai dinàmic i participatiu que ha permès als visitants que s'hi ha acostat en algun moment del cap de setmana, aprendre sobre la tòfona.
Els expositors han explicat a Osona.com que, en aquesta ocasió, el preu de la tòfona ha rondat els 1.200 euros per quilo, un preu que ha pujat respecta altres edicions, perquè igual que ha passat amb els bolets, no ha estat un bon any per trobar-ne a causa de les altes temperatures i les escasses precipitacions.

Fira de la Tòfona de Centelles 2022. Foto: Osona.com
Èxit dels tallers de cuina
La Fira de la Tòfona ha ofert durant tot el cap de setmana tallers de cuina i degustacions. Les classes magistrals han comptat amb la participació de xefs de diferents restaurants i col·lectius de la comarca, que han ensenyat trucs i receptes als participants per manipular aquest producte a la cuina i gaudir de la seva intensitat al paladar.
Un dels tallers de cuina de la 15a Fira de la Tòfona de Centelles. Foto: Osona.com
Atractiu del concurs de gossos tofonaires
Els visitants de l'esdeveniment van gaudir durant el migdia del dissabte d'una de les activitats més atractives de la fira: el 9è Concurs de gossos tofonaires.La tòfona és un fong únic que es troba sota terra, prop d'arrels i arbustos, i és complicat de trobar a simple vista o amb l'olfacte humà. Per això, s'ensinistra a gossos, que tenen un olfacte molt desenvolupat, perquè aprenguin a desenterrar-les.
Durant les proves del concurs, els organitzadors enterraven diferents tòfones en un recinte tancat i controlat, i els gossos tofonaires, acompanyats dels seus amos, havien de trobar-les amb el mínim temps possible.
Nil Camps, amb un Braco de Weimar, va guanyar el concurs de gossos tofonaires. En segon lloc va quedar-hi Jordi Ballester, el bronze va ser per Juan Fernández i, en quarta posició, Llorenç Valero, tots tres amb gossos de la raça Lagotto Romagnolo.

Nil Camps i el seu Braco, guanyadors del 9è Concurs de gossos tofonaires. Foto: Ajuntament de Centelles