Surt a la venda la guia de la Ruta del Ter

Amb l’explicació detallada de les diferents etapes del traçat.

Publicat el 16 de març de 2010 a les 16:34

La guia de la Ruta del Ter, editada per l’Editorial Alpina i el Consorci Alba-Ter, es va presentar divendres passat a Vic i ja ha sortit a la venda. Es pot adquirir en llibreries i esdeveniments especialitzats.

La guia és un producte bàsic per la gent que vulgui recórrer el curs del riu Ter, tant a peu com en bicicleta. La guia de 226 pàgines inclou els traçats detallats, les etapes de la ruta, així com l’oferta turística associada. També pot ser una eina útil pels ciutadans dels municipis per on passen els traçats, senderista i cicloturista ja que dóna una visió nova del territori, amb l’explicació d’elements del patrimoni cultural o natural del Ter.

La Ruta, entre els Pirineus i les aigües de la Costa Brava, salva un desnivell de 2.200 metres. En la vessant senderista, el traçat té una longitud de 250 quilòmetres i té una durada d’entre vuit i 10 dies. En canvi, en la vessant ciclista, la ruta té 185 quilòmetres i es pot fer amb cinc o sis dies. El traçat passa per 41 municipis de la riba del Ter.

La guia, pròpiament, inclou:

- Una presentació, on es presenta el Consorci Alba-Ter i el producte de la Ruta del Ter.

- Una apartat sobre la Ruta del Ter, on hi ha una presentació genèrica de les diferents possibilitats del traçat, a peu o en bicicleta. També s’inclouen indicacions de com utilitzar la guia i es fa una menció que hi ha un portal turístic associat a ella: www.rutadelter.cat

- La senyalització. Es comenten els diferents tipus de camins pels quals passa la ruta, siguin GR, PR, vies verdes o pistes forestals. També es presenten els diferents senyals que té el traçat, reconeguts per logotips en verd, vermell o una combinació de les dues opcions si el tram és apte tant per fer-lo a peu com en bicicleta.

- Consells i advertències abans d’iniciar la Ruta del Ter. Es donen a conèixer informacions que ajudaran a completar el recorregut sense cap inconvenient, bàsicament l’existència d’un tram entre Ripoll i l’estació de Borgonyà, en l’itinerari cicloturístic, que s’ha de fer en tren. Des del Consorci Alba-Ter s’està treballant per buscar una alternativa el més aviat possible.

- Les rutes temàtiques que inclou la del patrimoni cultural fluvial (elements com ponts, canals, recs, rescloses, centrals, turbines, fàbriques de riu, fargues, molins, colònies industrials i safareigs), la del patrimoni natural (elements com l’hàbitat, el paisatge, la fauna i la geologia), la ruta per les inundacions històriques (elements com les empremtes de l’aigua del 1940, les plaques i senyals, les obres hidràuliques de defensa i la dinàmica fluvial i els espais inundables) i la ruta literària (permet conèixer el riu a través de la literatura que han generat escriptors que han viscut el Ter i l’han interpretat sota la seva mirada. Els textos estan agrupats en quatre apartats: el riu líric, el riu simbòlic, el riu mític i episodis i paisatges).

- La ruta senderista. Inclou les fitxes tècniques, perfils i descripció de les etapes. Es donen recomanacions i consells pràctics, es remarca la senyalització i s’explica punt per punt i etapa per etapa.

- La ruta cicloturística. Inclou les fitxes tècniques, perfils i descripció de les etapes. Es donen recomanacions i consells pràctics, es remarca la senyalització i s’explica punt per punt i etapa per etapa.

- Els pobles de la Ruta del Ter, amb una descripció de cada un i una fotografia. També es destaquen els punts d’interès que hi ha a cada municipi amb una simbologia que indica si es troben dins la ruta del patrimoni cultural fluvial, del patrimoni natural, de les inundacions històriques o de la ruta literària.

- Llibre de la ruta cicloturística.

La guia, editada en català, també té un apartat per notes i cinc mapes escala 1:75.000. D’altra banda, cal dir que es ressalten equipaments i serveis com allotjament, restauració, lloguer/guiatge turístic, activitats d’aventura i esport, així com oferta complementària (oficines de turisme, ajuntaments, museus) existents a cada municipi, i per tant, obre la porta a moltes poblacions on la vocació turística és gairebé nul•la.