Uns 60 voluntaris comencen a fer el mostreig anual per conèixer la contaminació de les fonts d'Osona i el Lluçanès

En un 42% de les fonts analitzades l'any passat pel Grup de Defensa del Ter no hi ha rajava aigua

Publicat el 23 de gener de 2024 a les 08:00
Una seixantena de voluntaris participa al mostreig anual del Grup de Defensa del Ter per conèixer la contaminació de més de 160 fonts d'Osona i el Lluçanès. Per parelles, els voluntaris acuden als brolladors per comprovar si raja aigua i, si ho fa, extreure'n una mostra. Llavors les etiqueten i les porten directament a analitzar a un laboratori.

Una de les dades que va cridar més l'atenció l'any passat va ser que no es van poder extreure mostres del 42% de les fonts perquè no hi rajava aigua. A més, el 41% estaven contaminades, amb una mitjana de contaminació per nitrats de 56,1 mg/l. Aquesta xifra va resultar lleugerament inferior que la del 2022 per culpa de la sequera ja que sense pluja no hi ha tanta contaminació dels aqüífers.

 

Dues voluntàries agafant aigua d'una font Foto: ACN (Laura Busquets)

Des de fa anys la primera posició del rànquing de fonts contaminades a Osona i el Lluçanès se l'emporta la font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà. Tot i baixar lleugerament el marcador en comparació al 2022, la de Santa Cecília va marcar 543 mg/l, una xifra molt per sobre dels llindars de seguretat de 50 mg/l que marca l'OMS. El segon lloc al pòdium se'l va endur la Font del Raig de Torelló, amb 291 mg/l, mentre que el tercer lloc va ser per a la Font Salada de Gurb, amb 221 mg/l.

La situació de sequera persistent fa preveure al GDT que el nombre de fonts sense rajar pugui ser superior a la de l'any passat. La presa de mostres s'allargarà un parell de setmanes i els resultats normalment es presenten el mes de març. Fa prop de 25 anys que els voluntaris col·laboren per fer possible l'anàlisi de nitrats a les fonts.