Vic situa prop de l'illa càrnia la primera planta de biogàs que tractarà purins

La construcció i gestió d’Ecoparc 1 és d’iniciativa privada.

Publicat el 31 d’octubre de 2009 a les 12:09



La primera planta que tractarà purins generant biogàs de Vic estarà situada al Polígon Les Cassasses. El regidor de Recursos Humans i Serveis, Antoni Serrat (CiU), ha explicat aquest divendres en unes jornades organitzades pel sindicat agrari JARC que en aquests moments està totalment definida la parcel•la. Aquesta queda “com soterrada” de manera que l'impacte visual és “menor”.

La finca escollida està a prop de la subestació elèctrica del polígon on es “posarà a la xarxa l'energia que es generi” i a prop de la depuradora d'aigües. La seva futura ubicació també la situa a tocar de l'illa càrnia que serà el principal “proveïdor físic” de la planta que també tractarà residus agroalimentaris.

Inicialment, segons ha explicat el regidor vigatà en la seva ponència en les jornades del JARC, la primera pedra del projecte que s'ha batejat com a Ecoparc Vic 1 es podria posar el mes de març de l'any vinent. La construcció i gestió de l'ecoparc és d'iniciativa privada. L'Ajuntament de Vic però actua d'acord amb altres ajuntaments del seu entorn, segons ha explicat Antoni Serrat, per poder donar una solució a la problemàtica dels nitrats. Serrat diu que hi ha projectes “molt interessants” que poden ajudar a aportar una solució a una problemàtica però on si “l'Ajuntament no hi va de bracet” és difícil que “arribin a bon port”.

El projecte global té un pressupost de 7 MEUR. D'aquest pressupost inicial, el 75% l'hi aporten les societats impulsores Green Aliance i Catalana de Biogàs. El 25% restant, el que equival a 1,7 MEUR, l'hi haurien d'aportar les industries càrnies i els ramaders. El 80% d'aquesta quart part del cost total l'hi aportarien les industries càrnies que es garantirien el tractament dels residus alimentaris i l'altre 20% restant l'hi aportarien ramaders.

Per facilitar l'acord amb els ramaders la Generalitat ofereix condicions avantatjoses per poder assumir la inversió. L'empresa Ros Roca assumeix la tecnologia de la instal•lació.

Una alternativa al sistema de cogeneració

La jornada organitzada per JARC ha servit per presentar diversos projectes relacionats amb el tractament de residus ramaders amb el sistema de biogàs que s'estan desenvolupant arreu de Catalunya. Actualment a Osona hi ha dues plantes de tractament de purins que utilitzen la cogeneració. Tot i això les plantes han presentat dificultats de funcionament i , sobretot, de subsistència econòmica perquè els beneficis són dependents de la prima pública per la generació d'energia.

La futura planta de biogàs preveu, segons les dades facilitades en la jornada, tractar anualment 100.000 metres cúbics de purí i 50 tones de subproductes de les càrnies. La planta generaria 16 milions de Kw / hora el que equival al “consum elèctric d'unes 1000 famílies”, ha explicat Serrat.

El sistema de biogàs proposat en el projecte de Vic funciona establint una recollida de purí, que es compacta i es porta fins a la planta. D’aquesta manera, els ramaders alliberarien la meitat del seu purí i amb més nitrats. El sistema permet que la fracció que vagi al camp sigui més líquida i amb menys percentatge de nitrat. També vol ser una solució per l’illa càrnia de Vic, amb indústries que produeixen subproductes de carn i altres aliments que es podrien tractar a la planta.

Actualment, és del 50% dels ramaders de Vic i el seu entorn no estan “del tot legalitzats” perquè un 50% dels seus excedents no tenen una “cabuda legal” en les terres de la zona. La instal•lació ha de poder “viure i subsistir” sense subvencions. Es calcula que tindrà una vida màxima de 15 anys.

- Notícies publicades

----------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

L’alcalde de Vic inaugura una jornada sobre alternatives energètiques per a les explotacions porcines

- Està organitzada per l’associació Joves Agricultors de Catalunya

- Es posa de manifest la necessitat d’apostar per les energies renovables que alhora facilitin la gestió dels residus 

La jornada sobre alternatives energètiques per a les explotacions porcines, organitzada per l’associació Joves Agricultors de Catalunya, debat durant tot el matí d’avui divendres 30 d’octubre, l’aplicació d’aquest nou sector de l’energia en el món ramader. Les ponències també tracten sobre l’actualitat del sector i la necessitat d’apostar per les energies renovables que tractin els residus, en relació amb la regulació dels purins i la gestió de les terres.

La inauguració de la jornada ha comptat amb la presència de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i la representant de JARC a Osona, Dolors Puig Alsina, que ha remarcat que “és important obtenir una via alternativa per al món ramader en qüestió d’energia” i que “el residu s’ha de veure com un producte al qual li podem donar un valor afegit”.

Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, ha agraït la tasca de l’associació de Joves Agricultors de Catalunya per organitzar aquesta jornada a Vic, tot explicant que “tinc vocació ramadera i forestal, amb Vic com a capital molt vinculada al món rural”. Vila d’Abadal també ha explicat que el món rural aporta “molts beneficis d’alt valor a la societat” per la qual cosa es vol conservar i preservar. Entre d’altres accions, Vila d’Abadal ha explicat que el POUM de Vic preveu diversos usos complementaris a l’agricultura i la ramaderia per tal que els pagesos “puguin mantenir la seva activitat”. Finalment, ha destacat que s’han de plantejar alternatives energètiques al petroli, que resolguin alhora el tema dels nitrats i que es pugui permetre l’ampliació de les explotacions i la viabilitat econòmica d’aquestes.

A les 13:25h, el regidor de Recursos Humans i Serveis de l’Ajuntament de Vic, Antoni Serrat, ha pronunciat una conferència sobre la creació d’una planta de biogàs a Vic.