Opinió

​Cara i creu

«És una bona notícia l'obertura de dues llibreries a Torelló mentre el sector editorial arrossega mesos de problemes en la distribució»

marc guell masramon nacio
16 de desembre del 2022
Actualitzat a les 16:16h
En un moment tan delicat com l'actual, on tot són dades, siguin de preus, de covid, de grip o de víctimes de tota mena de conflictes, s'agraeix trobar allò que en diem "bones notícies". N'hi ha més de les que ens pensem. I, aquests dies, m'ha agradat llegir que Torelló torni a tenir llibreries després de quatre anys sense. I no només una, sinó dues han obert en menys d'un mes! Es diuen La Distreta i Vuk.

Després del cop que va suposar la pandèmia per a molts comerços, és tot un acte de valentia apujar noves persianes i fer-ho en un àmbit que no és de benefici ràpid. Es calcula que el tancament d'establiments va duplicar les obertures durant els mesos més intensos de la covid. Per cada cinc noves botigues, vuit van tancar. Per sort, els locals comencen a renéixer i si a sobre ho fan en forma de llibreria la notícia és doblement bona.

Tot i això, és un sector, l'editorial, que no acaba de respirar tranquil. De fet, pocs deuen tenir un camí plàcid. Divendres, els clients de Muntanya de llibres de Vic rebien un correu en què el seu propietari els alertava dels problemes de distribució que hi ha amb algunes editorials. El més preocupant és que aquestes editorials poden arribar a suposar fins a un 40% del seu fons, i això és greu en plena campanya de Nadal.

La distribuïdora afectada és Entredos, que representa més de 200 segells després de la fusió entre Àgora i Punxes. Un retard en les obres d'un nou magatzem (diuen que per culpa de la crisi de matèries primeres) ha encadenat una crisi en la distribució des de l'estiu, i tot plegat ha afectat molt els llibreters que se les han hagut d'empescar per rebre les comandes, assumint que tindrien menys beneficis en un any ja de per si complicat.

En aquest context, que obrin llibreries sempre suma. Que, com tots els sectors, acumulin crisis resta. I això acaba sent un problema si volem aconseguir un país lector on, ara mateix, segons els estudis, el 70% dels catalans llegeixen un llibre al trimestre, i només el 32% ho fan habitualment en català. Tant de bo tot aquest còctel es posi a lloc i millori al 2023.

Nascut a Vic l'11-S del 1984, soc periodista. Ara, formo part d'El matí de Catalunya Ràdio. Abans, he estat al programa Planta baixa i als serveis informatius de TV3 i també a RAC1. A la comarca, hi he fet i hi faig una mica de tot, però destaco, sobretot, més de 20 anys de col·laboració a Ràdio Taradell. També escric aquí (a Osona.com), i a El 9 Nou, i em trobareu al bloc Desemboirant Osona, a X i Instagram.

El més llegit