Opinió

Connexió Vidrà-Nova York

«És molt interessant que un cardiòleg ens atengui a distància des dels Estats Units, però us imagineu que pogués ser al revés?»

marc guell masramon nacio
17 d'octubre de 2024, 11:00
Actualitzat: 21 d'octubre, 9:21h

Dissabte, 28 de setembre. Llegeixo a La Vanguardia aquesta titular: El 'miracle' cardiològic de comarques. Expliquen que un nou model assistencial de l'Hospital Universitari de Vic redueix significativament la mortalitat per insuficiència cardíaca. I és curiosa i interessant la comparació que plantegen: "Es pot trobar un vincle entre Vidrà, un poble de 178 habitants, i Nova York?". Doncs resulta que sí. Des dels Estats Units, un cardiòleg expert s'ocupa del diagnòstic radiològic dels pacients del centre hospitalari vigatà. Un projecte que va començar treballant al Clínic de Barcelona i també a Vic i que, ara, manté des de l'altra banda de l'Atlàntic gràcies a la tecnologia.

Com deia, aquesta expertesa, combinada amb l'aposta pel model aplicat, ha donat uns resultats que salten a la vista: l'Hospital Universitari de Vic ha aconseguit reduir un 34% la mortalitat en insuficiència cardíaca respecte de la mitjana espanyola. Una bona notícia que permet situar Vic en el mapa sanitari. Sovint, quan pensem en referents, només ens venen al cap els grans hospitals, digues-li Vall d'Hebron o Clínic, i, fins i tot, ens imaginem aquells hospitals de les sèries de metges rodades precisament a Nova York. El cas és que, molt més a prop, i segurament amb molta més modèstia, també tenim una referència en l'àmbit de la cardiologia.

Notícies com aquesta reforcen els crits d'auxili del sector sanitari i tots els seus professionals. No n'hi ha prou que la sanitat sigui la partida més important dels pressupostos dels governs, cal que els recursos siguin els que es mereixen els Centre d'Atenció Primària, hospitals, residències... i que, de retruc, ens beneficien a tots plegats per poder gaudir d'una bona assistència. Els sindicats mèdics calculen que el 70% dels residents es plantegen marxar de Catalunya un cop obtinguin l'especialització. I no és per anar a l'altra punta món, alguns simplement fan uns quilòmetres fins a l'Aragó o València perquè tenen uns sous molt millors.

En definitiva, és i pot resultar molt interessant i, fins i tot, curiós que un cardiòleg expert ens atengui a distància des dels Estats Units, però us imagineu que pogués ser al revés? Seria fantàstic i molt encoratjador. I encara seria millor que tot aquest model referencial arribés a aquelles zones del nostre país on no tenen un accés tan ràpid a un hospital. Queda clar que la tecnologia ho permet tot. Ara només falten recursos i creure-hi.

Arxivat a

Nascut a Vic l'11-S del 1984, soc periodista. Ara, formo part d'El matí de Catalunya Ràdio. Abans, he estat al programa Planta baixa i als serveis informatius de TV3 i també a RAC1. A la comarca, hi he fet i hi faig una mica de tot, però destaco, sobretot, més de 20 anys de col·laboració a Ràdio Taradell. També escric aquí (a Osona.com), i a El 9 Nou, i em trobareu al bloc Desemboirant Osona, a X i Instagram.

El més llegit