----
NOTA DE PREMSA
Grup parlamentari de CiU
NOTA DE PREMSA
Grup parlamentari de CiU
CiU demana flexibilitzar els terminis i ampliar els recursos de la Llei de Barris per tal que els ajuntaments puguin aplicar-laÂ
Josep Rull considera que “la Generalitat ha estat absolutament gasiva” i que cal “aprofitar tot el recorregut que permet la llei en relació a la dotació del fons per part del Govern, fins arribar al 75%”
Josep Rull, diputat del grup parlamentari de Convergència i Unió, ha presentat al registre del Parlament de Catalunya una proposta de resolució per a “la modificació de les condicions del programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial amb l’objectiu que els ajuntaments puguin aplicar-la en el context de crisi econòmica que ens trobem”. Tal com ha explicat Rull, un nombre important dels municipis de les primeres convocatòries ha expressat la impossibilitat de complir amb els compromisos adquirits, atès que no disposen de recursos suficients per cobrir l’aportació municipal, més en una situació greu de crisi que ha suposat una davallada considerable dels ingressos propis. Es tracta de municipis com Manlleu (Osona), Balaguer (la Noguera), Manresa (Bages), Reus (Baix Camp) o Salt (Gironès) i, tot fa pensar que la resta de barris que s’han anat incorporat al projecte, fins als 90 totals, també poden trobar-se amb les mateixes circumstàncies d’impossibilitat de complir els terminis fixats. En aquests moments, “hi ha el risc que el pla de barris sigui inviable i la Generalitat ha de ser capaç de fer-lo viable”.
Rull ha recordat que “CiU, des del primer moment, va considerar que obligar als municipis a cofinançar en un 50% les actuacions, suposava un nivell de pressió que acabaria sent insostenible”. Pel diputat nacionalista, “la Generalitat ha estat absolutament gasiva i, en molts casos, ha condicionat de manera greu els pressupostos municipals”.Â
Per això, Josep Rull considera que “cal flexibilitzar els processos, pel que fa a terminis, i aprofitar tot el recorregut que permet la llei en relació a la dotació del fons per part de la Generalitat, fins arribar al 75%”. Per aconseguir-ho, “és necessari fer les modificacions pertinents en les normes que regulen les convocatòries per tal de determinar un règim transitori generós”.
És en aquest sentit que la proposta de resolució nacionalista exposa textualment: “El Parlament de Catalunya insta el Govern a dur a terme les modificacions pertinents en el Decret 369/2004, de 7 de setembre, que desplega la Llei 2/2004 de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, i en les diferents resolucions que n’hagin regulat les convocatòries amb els següents objectius:
1.- Flexibilitzar els mecanismes i els terminis de compliment dels projectes per part dels ajuntaments que ho sol•licitin.
2.- Ampliar l’abast del Fons de foment del programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial, fins arribar a cobrir el 75% del cost de les diferents actuacions, tal i com preveu la llei. Aquesta ampliació de recursos s’ha de poder concretar tant per a les properes convocatòries, com per als projectes que ja hagin estat seleccionats i, per tant, estiguin en fase d’execució.”
La Llei 2/2004 va crear el Fons de foment del programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial com un instrument financer de la Generalitat destinat a la rehabilitació i la promoció específica de barris i àrees urbanes que, per llurs característiques, requereixen una atenció especial de l’Administració. És a dir, que la mateixa llei expressa que l’objecte del Fons de foment del programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial és ésser l’instrument per a la contribució financera de la Generalitat als projectes d’intervenció integral en les àrees esmentades que tenen l’objectiu de millorar-les des del punt de vista urbanístic, social, econòmic i ambiental, presentats per llurs municipis.
De fet, l’article 10 de la llei assenyala que “la contribució del Fons al finançament de les actuacions resoltes s’estableix en cada cas i ha de representar com a mínim el 50% i com a màxim el 75% del pressupost global del projecte, d’acord amb els criteris que es determinin en la convocatòria corresponent”. Tanmateix, “el Govern, en les diverses convocatòries, ha decidit optar per la franja baixa de la forquilla i finançar entre el 50 i el 55% de les actuacions”.